Yritätkö toipua erosta? Näin kauan se voi viedä aikaa

Kun parisuhde päättyy, vie aikaa ennen kuin tunne-elämä löytää uomansa uudessa tilanteessa. Etenkin jos takana on pitkä parisuhde, on tärkeää antaa itselleen aikaa toipua suhteesta kunnolla – ja tämä tarkoittaa harvoin vain muutamaa kuukautta.

Psykologi Ilona Rauhala kertoo, että suomalaiset ovat usein kärsimättömiä sen suhteen, että erosta olisi päästävä mahdollisimman nopeasti yli. Totuus on kuitenkin se, että etenkin silloin kun suhde on ollut pitkä ja syvä, palaavat vanhat muistot usein mieleen vielä vuosienkin päästä.

– Sellainen nyrkkisääntö on, että ensimmäiseen vaiheeseen menee noin pari vuotta ennen kuin elämä on tasapainossa käytännön asioiden ja tunne-elämän osalta. Kaksi vuotta on sellainen minimi, johon on hyvä varautua, Rauhala toteaa.

– On sellainenkin sanonta, että erosta palautuminen kestää niin kauan kuin itse suhde on kestänyt, Rauhala kertoo.

Uusi suhde ei paranna vanhoja haavoja

Moni löytää rinnalleen heti eron jälkeen uuden kumppanin. Psykologi muistuttaa, että uuteen suhteeseen hyppääminen heti eron jälkeen ei poissulje sitä asiaa, että vanhatkin tunteet on käsiteltävä.

– Jotkut yrittävät nopeuttaa prosessia hyppäämällä uuteen suhteeseen. Siinä ei ole mitään pahaa, mutta uusi suhde ei poista sitä faktaa, että eroprosessi vie aikaa, Rauhala toteaa.

Uutta suhdetta voi olla yllättävän vaikea rakentaa kun mielessä on vielä kirkkaana vanha suhde.

– Tunteita ei pysty uudella suhteella nopeuttamaan, vaan ne vanhat tunteet tulevat mukaan myös uuteen suhteeseen. Täytyy hyväksyä se, että kuorma edellisestä suhteesta tulee mukaan myös uuteen suhteeseen, Rauhala muistuttaa.


Katso video: Ilona Rauhala Huomenta Suomessa 7.4.2014

Lue myös:

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat