Mainos

Yli 100-vuotias lääkäri paljasti pitkän ikänsä salaisuuden ennen kuolemaansa: "En koskaan ollut nälkäinen"

Pitkän ja terveellisen elämän salaisuus löytyy japanilaislääkärin mukaan hauskanpidosta ja työnteosta. 

Ennen kuolemaansa Luke's International Universityn emeritusprofessori Shigeaki Hinohara antoi Japan Timesille haastattelun, jossa hän luetteli joukon pitkän ja terveen elämän salaisuuksia.

Yksi miehen ohjeista oli jatkaa työntekoa mahdollisimman pitkään. Lääkärin mukaan japanilaisten yleinen eläkeikä on peräisin ajalta, jolloin ihmisten eliniänodote oli 68 vuotta. Nykyisin ihmiset elävät paljon pidempään, ja miehen mukaan tämä tulisi ottaa huomioon myös eläkeiässä.

Mies itse ei jäänyt lainkaan eläkkeelle. Aivan viimeiseen asti, 105-vuotiaaksi, mies piti vastaanottoa entiseen tapaansa ja työskenteli 18 tuntia päivässä. Hänellä kerrotaan olleen uskomaton halu herätä aikaisin ja tehdä jotain ihanaa muiden ihmisten eteen – ja tämä halu auttoi häntä elämään uskomattoman pitkän elämän.

Lääkäri kannusti ihmisiä jatkamaan työntekoa niin pitkään kuin mahdollista. Työnteon lisäksi mies noudatti muutamia ohjenuoria, joiden hän uskoi liittyvän kiinteästi pitkään elämään. 

Huolehdi vähemmän hyvin syömisestä tai unen saannista ja pidä hauskaa. Me kaikki muistamme lapsuudesta ajan, jolloin nukkuminen ja syöminen unohtuivat helposti hauskanpidon lomaan.

– Uskon, että voimme pitää tämän saman asenteen myös aikuisena. Parasta olisi olla sitomatta itseämme liian moniin sääntöihin, kuten lounas- ja nukkumaanmenoaikoihin, mies neuvoi.

Jos haluat elää pitkään, älä ole ylipainoinen. Aamupalaksi Hinohara kertoi nauttineensa ainoastaan kupillisen kahvia, lasillisen maitoa ja vähän appelsiinimehua, johon oli sekoitettu ruokalusikallinen iholle hyvää tekevää oliiviöljyä. Lounaaksi hän nautti maitoa ja muutaman keksin, tai vaihtoehtoisesti ei mitään. Iltaisin hän kertoi nauttineensa pääasiassa kasviksia, kahdesti viikossa sata grammaa vähärasvaista lihaa.

– En koskaan ollut nälkäinen, sillä keskityin töihini.

Älä anna kivun hallita, vaan pidä hauskaa. Hinoharan mukaan kipu on mysteeri ja hauskanpito puolestaan paras keino unohtaa se; kaikkihan meistä haluavat pitää hauskaa! Samoin kuin lapsena hammassärky unohtui nopeasti leikin tai pelin tiimellyksessä.

Kanna aina omat laukkusi ja kävele portaita. Vahvistaakseen lihaksiaan, mies kertoi aina harpponeensa kaksi porrasaskelmaa kerrallaan.

***

22:07

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.