Yleinen tapa ennen nukkumaanmenoa voi aiheuttaa sokeutumisen tunteen

Lyhytkestoinen optinen harha voi saada älypuhelinten käyttäjät virheellisesti uskomaan, että he menettivät näkönsä toisesta silmästään, brittitutkijat raportoivat.

Hetkellinen sokeutumisen tunne voi ilmetä ihmisillä, jotka lukevat älypuhelimensa näyttöä pimeässä huoneessa sängyssä kyljellään, kertoo englantilaisen Moorfieldsin silmäsairaalan silmälääkäri Gordon Plant WebMD-sivustolla.

Kun henkilö lopettaa puhelimen näytön katsomisen ja nousee ylös tehdäkseen jotain muuta, hän saattaa yhtäkkiä tuntea menettävänsä näön silmässä, jota käytti älypuhelimen näytön katsomiseen, ilmiötä tutkinut Plant kertoo. Ilmiö voi kestää useita minuutteja, mutta on onneksi vain väliaikainen eikä vaurioita silmää.

Optinen harha johtuu silmän kyvystä sopeutua hämärään. Kyse on samasta asiasta, kun näkö muuttuu hyvin sumeaksi siirryttäessä hyvin kirkkaasta tilasta hyvin pimeään tilaan. 

– Potilaat katsovat näyttöä maatessaan toisella kyljellään. Jos henkilö on vasemmalla kyljellään, vasen silmä on painunut tyynyyn ja näyttöä katsotaan oikealla silmällä. Vasen silmä on sopeutunut pimeään ja oikea silmä kirkkaaseen valoon, Plant selittää WebMD-sivustolla.

Kun puhelin sammutetaan, henkilö ei voi nähdä valoon mukautuneella silmällä pimeässä, sillä silmällä kestää useita minuutteja sopeutua hämärään. Vasen silmä kuitenkin näkee hyvin, joten potilas voi luulla menettäneensä oikean silmän näkönsä.

Turhaa pelkoa

Plant kertoo halunneensa nostaa asian yleiseen tietoisuuteen tutkielmallaan siksi, etteivät ilmiön kokeneet ihmiset luulisi saaneensa aivohalvausta tai kärsivänsä muusta hengenvaarallisesta tilasta. Plantin mukaan harmiton ilmiö on johtanut tarpeettomiin pelkoihin ja tutkimuksiin. Monet potilaat ja heitä hoitaneet lääkärit ovat arvelleet potilaiden esimerkiksi kärsivän TIA-kohtauksista (Transient Ischemic Attack). TIA-kohtaus on ohimenevä aivoverenkiertohäiriö, joka voi olla aivoinfarktista varoittava signaali.

Katso molemmilla silmillä

Plantin mukaan ratkaisu optiseen ongelmaan on kuitenkin helppo: puhelimen näyttöä kannattaa katsoa molemmilla silmillä. Näin molemmat silmät mukautuvat valoon samalla tavalla.

– Jos katsot älypuhelintasi molemmilla silmillä, et koe näön menetyksen tunnetta. Näköpuutos luonnollisesti on hyvin pelottava tunne ohimenevänäkin, sanoo kalifornialainen silmälääkäri Rahul Khurana WebMD-sivustolla.

Khuranan mukaan tieto ilmiöstä auttaa lääkäreitä välttämään kalliita aivokuvauksia sekä muita testejä. Sen sijaan tutkimus voidaan aloittaa selvittämällä perusasioita potilaan älypuhelimen käyttötavoista.

– Kun ihmiset kokevat hetkellisiä näköpuutoksia, mahdollisia syitä oireelle on niin monta, ettei yksinkertaisinta ratkaisua, kuten valoadaptaatiota, tule ajatelleeksi, American Academy of Ophthalmology -yhdistyksen asiantuntija Khurana sanoi.

Tutkimusraportti julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Lähde: WebMD

Silmien terveys ja ikänäkö

Ikääntymisen myötä lähinäkö heikentyy vähitellen. Miten erottaa normaali näön heikkeneminen silmäsairaudesta? Kuinka usein näkö tulisi tarkistaa, entä kuinka usein silmälasit uusia? Onko silmälaseille olemassa vaihtoehtoa? Studio55.fin vieraana silmätautien erikoislääkäri Tiina Leivo lokakuussa 2013. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja