Yle: Vihertäviä sipsejä ei saa syödä – tässä syy

Eviran erikoistutkija kommentoi Ylelle, miksi vihertävät sipsit kannattaa jättää syömättä.

Makuja.fi -sivustolla kerrottiin aiemmin, ettei vihertäviä perunoita kannata syödä niiden sisältämien myrkyllisten glykoalkaloidien vuoksi. Nyt Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran erikoistutkija Anja Hallikainen muistuttaa Ylellä, että sama sääntö pätee myös perunalastuihin. Sipsipussin pohjalta löytyvää vihertävä lastu sisältää samoja myrkkyjä kuin perunakin.

Perunan glykoalkaloideja kutsutaan solaniiksi. Eviran mukaan ne voivat aiheuttaa suurina annoksina kitkerän sivumaun ja ovat lievästi myrkyllisinä terveydelle haitallisia. Ne voivat aiheuttaa vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.

Eviran erikoistutkija Anja Hallikaisen mukaan on käsittämätöntä, että vihertäviä, glykoalkaloideja sisältäviä perunalastuja päästetään myyntiin.

– Joskus on ihmisiä kuollutkin näihin myrkkyihin, en tosin ole kuolemista kuullut 25 vuoteen, muistelee Eviran erikoistutkija Anja Hallikainen Yle Uutisille.

Perunalastuja valmistavan Real Snacks Oy:n valmistuspäällikkö Jukka Kiviojan mukaan vihertäviä perunalastuja ei yleensä päädy kuluttajille asti, sillä kaikki valmiit lastut kuvataan ja virheelliset yksilöt poistetaan. Kivioja itse olisi valmis syömään vihertävän perunalastun, sillä hänen mielestään sen syömisessä ei ole erityistä turvallisuusriskiä.

Lähde: Yle

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat