Mainos

Yksikin savuke päivässä nostaa sydäntautiriskiä

Moni uskoo välttyvänsä tupakoinnin terveyshaitoilta tupakointia vähentämällä, mutta tuoreiden tutkimustulosten valossa luulo on todennäköisesti väärä. Sydäntautiriski kasvaa tulosten perusteella jo yhden savukkeen päivässä polttavilla – riski on myös suurempi kuin voisi kuvitella.

BMJ-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 141 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin. Kun kaikki aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, yhden tupakan päivittäin polttavien miesten riski sairastua sepelvaltimotautiin todettiin 48 prosenttia suuremmaksi ja aivoverenkiertohäiriöön 25 prosenttia suuremmaksi kuin koko ikänsä savuttomana olleiden.

Askillisen tai enemmän päivässä polttaneiden sairastumisriskit olivat suurempia kuin vain vähän tupakoivien, mutta ero oli paljon pienempi kuin voisi luulla. Verrattuna 20 savuketta päivässä polttaviin yhden tupakan päivässä polttavien sairastumisriski oli vain puolet pienempi.

Tulokset eivät välttämättä koske muita tupakkasairauksia, kuten syöpää, mutta sydäntautien suhteen ne ovat huolestuttavia. Havaintojen valossa tupakan haitoilta välttyäkseen pitäisi lopettaa tupakointi kokonaan.

Tupakointi on merkittävimpiä terveysongelmia maailmanlaajuisesti. Vaikka se on vähentynyt vuosikymmenten varrella, vuonna 2015 edelleen joka neljäs mies ja joka kahdeskymmenes nainen tupakoi päivittäin, mikä tarkoittaa lähes miljardia tupakoitsijaa.

Suomessa miesten tupakointi on vähentynyt tasaisesti jo monen vuosikymmenen ajan, mutta naisten tupakointi on pysynyt lähes samalla tasolla 1980-luvulta saakka. Suomalaismiehistä tupakoi päivittäin 17 prosenttia ja naisista 14 prosenttia.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Pasi lopetti tupakoinnin kertalaakista – ”Kun huomaa, ettei ota enää kunnolla eteen, se pistää vähän harkitsemaan”

Mieskunnon ylläpito toimi Pasi Sorjosella hyvänä motivaattorina tupakoinnin lopettamiseen.

10:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.