Yhdysvaltojen yllä leijuva kiinalainen vakoilupallo matkalla kohti merta: Liikkumisesta päättää tekoäly?

1:25
Video: Yhdysvaltojen yllä leijailevaa palloa epäillään kiinalaiseksi vakoilulaitteistoksi – ulkoministeri Blinken siirsi Kiina-vierailuaan pallon vuoksi

Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin mukaan Yhdysvaltojen ilmatilassa kuluneella viikolla havaittu kiinalainen vakoiluilmapallo saattaa ajautua merelle jo tämän päivän aikana.

Yhdysvaltojen kansallisen sääpalvelun ennusteiden mukaan pallo liikkunee kohti kumpaakin Carolinan osavaltiota ja sieltä edelleen merelle maan kaakkoisosassa.

Yhdysvallat kertoi niin ikään tänään havainneensa myös toisen vakoiluilmapallon, tällä kertaa Latinalaisessa Amerikassa. Pentagonin edustaja Pat Ryder ei tarkentanut, missä pallo oli havaittu.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken lykkäsi pallohavaintojen vuoksi odotettua Kiinan-matkaansa, jonka oli määrä alkaa huomenna. Edellisen kerran korkea-arvoinen yhdysvaltalaispoliitikko kävi Kiinassa lokakuussa 2018.

Blinken kertoi puhuneensa kiinalaiskollegansa Wang Yin kanssa perjantaina puhelimessa ja tehneensä selväksi, että pallon ilmaantuminen Yhdysvaltojen ilmatilaan loukkaa Yhdysvaltojen suvereniteettiä ja kansainvälistä oikeutta. Blinkenin mukaan matkaan voidaan palata, kun olosuhteet muuttuvat.

–  Ensimmäinen askel on saada valvontalaitteet pois ilmatilastamme. Keskitymme nyt siihen, Blinken perusteli.

"Tekosyy Kiinan mustamaalaamiseen"

Kiinan ulkoministeriön mukaan Yhdysvalloissa on käynnissä Kiinan perusteeton mustamaalaus pallon vuoksi.

–  Kiina ei koskaan loukannut minkään suvereenin maan aluetta tai ilmatilaa. Osa poliitikoista ja mediasta Yhdysvalloissa käyttää palloa tekosyynä Kiinan mustamaalaamiseen ja sen kimppuun hyökkäämiseen, ulkoministeriön lausunnossa sanotaan.

Kiinan mukaan mistään Blinkenin matkan peruuntumisesta ei myöskään voida puhua, koska kumpikaan maa ei ole virallisesti ilmoittanut matkasta.

–  On Yhdysvaltojen oma päätös, jos he julkaisevat ajankohtaista tietoa, ja kunnioitamme tietysti sitä, lausunto jatkuu.

Kiinan ulkoministeriö sanoi perjantaina, että Yhdysvaltojen ilmatilassa oleva pallo on siviilikäytössä oleva ilma-alus, jota käytetään pääasiassa meteorologisiin tutkimuksiin. Kiinan mukaan pallo ajautui Yhdysvaltoihin teknisen vian ja tuulen suunnan muuttumisen vuoksi.

Ei tuuli, vaan tekoäly

Yhdysvaltalaisasiantuntijan mukaan vakoiluilmapallo ei suinkaan ohjaudu tuulen avulla, vaan matkan suunnasta saattaa päättää kehittynyt tekoäly.

Marathon Initiative -ajatushautomon asiantuntija William Kim kertoo uutistoimisto AFP:lle, että ilmapallot ovat arvokkaita havainnointityökaluja, ja niitä on vaikea ampua alas.

Kimin mukaan tekoäly on mahdollistanut muun muassa sen, että ilmapallo voi ympäröivässä ilmassa tapahtuvia muutoksia lukien muuttaa korkeuttaan, jotta se saa ohjattua itsensä minne haluaa. Lisäksi liikennöintiin voisi Kimin mukaan liittyä radioyhteyksiä kotitukikohtaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja