Kiinan mukaan Pohjois-Amerikan yllä leijaileva ilmapallo on "siviilikäytössä oleva ilma-alus" – Pentagon: Ei konkreettista vaaraa ihmisille

1:16
Katso video! Yhdysvaltojen ilmatilassa kiinalainen vakoiluilmapallo – ilmapalloja käytetty vakoiluun jo vuosikymmeniä

Yhdysvaltojen yllä havaittu epäilty vakoiluilmapallo on siviilikäytössä oleva kiinalainen ilma-alus, väittää Kiinan ulkoministeriö Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan. Kiinan mukaan alus oli poikennut suunnitellulta reitiltään.

Kiinan ulkoministeriön lausunnon mukaan ilma-alus on miehittämätön. Kiina pahoitteli sen "tahatonta" päätymistä Yhdysvaltain ilmatilaan.

– Se on siviilikäytössä oleva ilma-alus, jota käytetään tutkimukseen, pääasiassa meteorologisiin tarkoituksiin, ulkoministeriön lausunnossa sanottiin.USA epäilee vakoilusta

Blinken lykkäsi Kiinan-vierailua

Yhdysvalloissa Montanan osavaltion yläpuolelle saapuneen ilmapallon on epäilty olevan kiinalainen vakoiluilmapallo.

Pian Kiinan ulkoministeriön lausunnon jälkeen Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kerrottiin lykkäävän viikonlopulle suunniteltua vierailuaan Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin. Asiasta kertoi yhdysvaltalainen virkamieslähde uutistoimisto AFP:lle.

1:25
MTV Uutiset Live: Yhdysvaltojen yllä leijailevaa palloa epäillään kiinalaiseksi vakoilulaitteistoksi – ulkoministeri Blinken siirtää Kiina-vierailuaan pallon vuoksi.

Nimettömänä puhuneen virkamiehen mukaan Blinkenin vierailua on lykätty, kunnes "olot ovat oikeat". Vierailun uutta ajankohtaa ei kuitenkaan kerrottu.

Ulkoministerin vierailua Kiinaan on suunniteltu jo pitkään. AFP:lle puhuneen virkamiehen mukaan se olisi ollut ensimmäinen yhdysvaltalaisen diplomaatin vierailu Kiinaan lokakuun 2018 jälkeen.

Palloa ei haluttu ampua alas

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan kiinalaisalus vaikutti tarkkailevan Yhdysvaltain ydinaselaitoksia. Se kertoi tiedotustilaisuudessa alkuillasta, että se seuraa pallon liikkeitä tarkasti.

Pallon alaosassa on Pentagonin mukaan laaja valvontakomponentti, mutta minkäänlaisesta ydinmateriaalista tai radioaktiivisesta aineesta ei ole.

USA:n mukaan pallo on muuttanut päivän aikana kurssiaan ja leijuu nyt noin 60 000 jalan eli 18,3 kilometrin korkeudessa Yhdysvaltain keskiosien yllä. Pentagon arvioi pallon viipyvän Yhdysvaltojen alueella vielä muutaman päivän.

Pentagonin tiedottaja, prikaatikenraali Patrick Ryder ei suostunut täsmentämään sitä, missä tarkalleen ottaen ilmapallo on. Hän sanoi, että "ihmiset voivat halutessaan katsoa taivaalle".

Hänen mukaansa pallosta ei ole konkreettista vaaraa maassa oleville ihmisille ja että Yhdysvallat on valmis toimiin asiassa, jos tarvis vaatii.

Pentagon kertoi lisäksi, että tämä tapaus eroaa aiemmista siinä, että pallo on ollut Yhdysvaltain alueella pidempään kuin aiemmin havaitut.

Pallon alas ampumista suunniteltiin

Presidentti Joe Bidenin pyynnöstä puolustusministeri Lloyd Austin ja maan korkeat sotilaskomentajat suunnittelivat ilmapallon ampumista alas. Sitä ei kuitenkaan tehty, koska tuhotusta ilmapallosta syntyvän romun arveltiin vaarantavan ihmisiä maanpinnalla. Asiasta kertoi toimittajille nimettömäksi jättäytynyt virkamieslähde.

Ilmapallon kerrottiin lentäneen Yhdysvaltain luoteisosien yläpuolella alueella, jolla on useita tarkkaan varjeltuja Yhdysvaltain asevoimien laitoksia, kuten ilmavoimien tukikohtia ja ohjussiiloja.

– Selvästi tämä ilmapallo on tarkoitettu tiedusteluun, ja nykyinen lentoreitti vie sen usean arkaluontoisen kohteen yli, virkamieslähde kommentoi.

Pallo havaittu myös Kanadassa

Myös Kanadan viranomaiset ovat kertoneet seuraavansa korkealla lentävää mahdollista vakoiluilmapalloa ilmatilassaan. Viranomaiset eivät kertoneet, minkä maan lähettämä se voisi olla.

Ilmapallon aiheuttama tiedusteluvaara on kuitenkin arvioitu vähäiseksi. Ilmapallon kerrotaan saapuneen Yhdysvaltain ilmatilaan pari päivää aiemmin, ja se oli ollut Yhdysvaltain tiedustelun tutkalla jo kauan ennen tätä.

Kiina on lähettänyt tiedusteluilmapalloja Yhdysvaltoihin aiemminkin, mutta nyt havaittu pallo on ollut Yhdysvaltain ilmatilassa tavallista pidempään.

Virkamieslähteen mukaan Yhdysvallat on esittänyt ilmapallosta protestin Kiinalle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja