Nyt myös Kanadassa! Yhdysvallat ja Kanada jäljittävät vakoilupalloja

1:25
Yhdysvaltojen yllä leijailevaa palloa epäillään kiinalaiseksi vakoilulaitteistoksi – ulkoministeri Blinken siirtää Kiina-vierailuaan pallon vuoksi.

Korkealla lentävää palloa ei ole ammuttu alas, koska putoavan romun pelätään vaarantavan ihmisiä.

Myös Kanadan viranomaiset ilmoittivat perjantaina Suomen aikaa seuraavansa korkealla lentävää mahdollista vakoiluilmapalloa ilmatilassaan. Yhdysvallat oli aikaisemmin kertonut jäljittävänsä kiinalaista vakoiluilmapalloa, joka lentää korkealla Yhdysvaltojen yläpuolella.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan kiinalaisalus vaikutti tarkkailevan Yhdysvaltain ydinaselaitoksia.

– Kanadan tiedusteluviranomaiset työskentelevät yhdessä amerikkalaisten kumppaniensa kanssa ja ryhtyvät kaikkiin tarpeellisiin toimiin turvatakseen Kanadan arkaluonteiset tiedot ulkomaisen tiedustelun uhalta, sanottiin Kanadan puolustusministeriön lausunnossa.

Kanadan viranomaiset eivät kertoneet, minkä maan lähettämä maan ilmatilassa mahdollisesti havaittu kohde voisi olla.

Palloa ei ammuttu alas romun vuoksi

Presidentti Joe Bidenin pyynnöstä puolustusministeri Lloyd Austin ja maan korkeat sotilaskomentajat laativat suunnitelman ilmapallon ampumisesta alas. Suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin, koska tuhotusta ilmapallosta syntyvän romun arveltiin vaarantavan ihmisiä maanpinnalla.

Asiasta kertoi toimittajille nimettömäksi jättäytynyt virkamieslähde. Ilmapallon kerrotaan lentävän Yhdysvaltain luoteisosien yläpuolella. Alueella on useita tarkkaan varjeltuja Yhdysvaltain asevoimien laitoksia, kuten ilmavoimien tukikohtia ja ohjussiiloja.

–  Selvästi tämä ilmapallo on tarkoitettu tiedusteluun, ja nykyinen lentoreitti vie sen usean arkaluontoisen kohteen yli, virkamieslähde kommentoi.

Ei aiheuta vaaraa lentoliikenteelle

Ilmapallon aiheuttama tiedusteluvaara arvioidaan kuitenkin vähäiseksi. Ilmapallon kerrotaan saapuneen Yhdysvaltain ilmatilaan pari päivää sitten, ja se oli Yhdysvaltain tiedustelun tutkalla jo kauan ennen tätä.

Yhdysvaltain hävittäjät lähetettiin tarkastamaan ilmapallo sen ollessa Montanan osavaltion yllä. Ilmapallo lentää niin korkealla, ettei siitä ole vaaraa kaupalliselle lentoliikenteelle.

Kiina on lähettänyt tiedusteluilmapalloja Yhdysvaltoihin aiemminkin, mutta nyt havaittu pallo on ollut Yhdysvaltain ilmatilassa tavallista pidempään.

Virkamieslähteen mukaan Yhdysvallat on esittänyt protestin Kiinalle havaitsemastaan ilmapallosta. Yhdysvaltain ja Kiinan välit ovat viime aikoina kiristyneet muun muassa Taiwaninsalmen jännitteiden takia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja