Yhdysvallat ja Britannia iskivät jälleen lukuisiin huthikohteisiin Jemenissä

Näin Yhdysvalloissa on perusteltu iskua huthikohteisiin: "Maailman laivaliikenne huolena" 2:16
Katso videolta (12.1.). Näin Yhdysvalloissa on perusteltu iskua huthikohteisiin: "Maailman laivaliikenne huolena"

Huthien vastaisen liittouman maat kertoivat, että lauantaina iskuja tehtiin yhteensä 18 kohteeseen huthikapinallisten hallitsemilla alueilla.

Yhdysvallat ja Britannia ovat jälleen tehneet iskuja Jemenin huthikohteisiin, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon.

Liittouman maiden yhteisen tiedotteen mukaan iskuja tehtiin lauantaina yhteensä 18 kohteeseen kahdeksassa eri paikassa huthikapinallisten hallitsemilla alueilla.

Tiedotteen mukaan kohteissa oli muun muassa huthien maanalaisia asevarastoja, ilmatorjuntajärjestelmiä, tutkia sekä helikopteri.

Useat maat antoivat tukensa

Yhdysvaltain ja Britannian asevoimien iskuihin antoi tiedotteen mukaan tukea myös Australia, Bahrain, Tanska, Kanada, Alankomaat sekä Uusi-Seelanti.

Iranin tukemat huthikapinalliset ovat tehneet viime kuukausina toistuvasti hyökkäyksiä Punaisenmeren laivaliikennettä vastaan. Liittouman tiedotteen mukaan lauantaisilla iskuilla pyrittiin heikentämään huthien iskukykyä.

– Huthit ovat tehneet yli 45 iskua kaupallisiin ja merivoimien aluksiin marraskuun puolivälin jälkeen, mikä on uhka kansainväliselle taloudelle sekä alueelliselle turvallisuudelle ja vakaudelle, liittouman tiedotteessa kerrottiin.

Kyseessä on toinen liittouman isku huthikohteisiin tässä kuussa ja yhteensä neljäs isku kaikkiaan.

Liittouman iskujen lisäksi Yhdysvallat on tehnyt myös omia iskuja Jemenin hutheja vastaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Austin: Yhdysvallat ei epäröi toimia

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin mukaan hutheille tehdään selväksi, että he vastaavat seurauksista, mikäli he eivät lopeta iskujaan.

– Yhdysvallat ei epäröi toimia tarvittaessa turvatakseen ihmishenkiä ja tavaran vapaata liikkumista yhdellä maailman tärkeimmistä vesiväylistä, Austin sanoi puolustusministeriön julkaisemassa lausunnossa.

Punaisenmeren merireitin kautta kulkee normaalisti noin 12 prosenttia maailman rahtiliikenteestä. Hyökkäysten vuoksi useat rahtiyhtiöt ovat ohjeistaneet aluksiaan välttämään kyseistä reittiä.

Huthit aloittivat iskunsa laivaliikenteeseen sen jälkeen, kun Israel aloitti sotatoimensa Gazan kaistalla. Terroristijärjestö Hamas teki tuhoisan iskun Israeliin lokakuun alussa, minkä jälkeen Israel hyökkäsi Hamasin hallitsemaan Gazaan.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israelin sotatoimissa Gazassa on kuollut jo lähes 30  000 ihmistä, joista suurin osa naisia ja lapsia.

Lue myös:

    Uusimmat