Venäjä syyttää Yhdysvaltoja kaaoksen ja tuhon kylvämisestä Lähi-idässä – YK:n turvallisuusneuvosto hätäkokoukseen

Yhdysvallat on tehnyt Irakissa ja Syyriassa ilmaiskuja Iranin vallankumouskaartia sekä Iraniin yhdistettyjä aseellisia ryhmittymiä vastaan.

Ihmisoikeusjärjestön mukaan Syyriassa surmansa sai 23 Iran-mielistä taistelijaa. Irakin hallituksen mukaan Irakiin tehdyissä iskuissa kuoli ainakin 16 ihmistä, mukaan lukien siviilejä.

Iran on tuominnut jyrkästi yhdysvaltalaisjoukkojen tekemät ilmaiskut Iranin vallankumouskaartia sekä Iraniin yhdistettyjä aseellisia ryhmittymiä vastaan Irakissa ja Syyriassa.

– Eiliset iskut Syyriaan ja Irakiin olivat uhkarohkea teko ja Yhdysvaltain hallitukselta strateginen virhe. Niiden seurauksena jännitteet vain kiristyvät ja epävakaus alueella jatkuu, Iranin ulkoministeriön edustaja Nasser Kanani sanoo lausunnossa.

Venäjä puolestaan syytti Yhdysvaltoja kaaoksen ja tuhon kylvämisestä Lähi-idässä. Venäjän ulkoministeriö sanoi ehdottomasti tuomitsevansa Yhdysvaltojen tekemät iskut.

– Yhdysvallat, varmana omasta koskemattomuudestaan, jatkaa kaaoksen ja tuhon kylvämistä Lähi-idässä, Venäjän ulkoministeriö kommentoi.

Venäjä vaati YK:n turvallisuusneuvostoa kiireellisesti koolle Yhdysvaltojen tekemien iskujen vuoksi. Asiasta kertoi Venäjän YK-lähettilään sijainen Dmitri Poljanski viestipalvelu X:ssä.

Poljanskin mukaan Venäjä vaatii kokoontumista, koska Yhdysvaltojen iskut Syyriaan ja Irakiin aiheuttavat uhan rauhalle ja turvallisuudelle.

Myöhään illalla tulleen tiedon mukaan YK:n turvallisuusneuvosto pitää maanantaina hätäkokouksen ilmaiskujen vuoksi. Asiasta kertoivat diplomaattilähteet uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvaltojen myöhään perjantaina Suomen aikaa tekemät iskut olivat vastatoimi tuoreeseen lennokki-iskuun, jossa kolme yhdysvaltalaista sotilasta sai surmansa Jordaniassa. 

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on syyttänyt iskusta Syyriassa ja Irakissa toimivia Iranin tukemia joukkoja.

Iskujen kohteita lähes sata

Yhdysvaltain asevoimat kertoi iskeneensä muun muassa komento- ja tiedustelukeskuksiin sekä rakettien, ohjusten ja lennokkien säilytykseen tarkoitettuihin kohteisiin. Kaikkiaan kohteita oli Yhdysvaltain mukaan päälle 85.

Iskujen kohteet kuuluivat Yhdysvaltain asevoimien mukaan aseellisille ryhmittymille ja Iranin joukoille, jotka olivat olleet kytköksissä Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia vastaan tehtyihin iskuihin.

Irakilaiset turvallisuuslähteet puolestaan kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että läntisessä Irakissa on tehty iskuja Iran-mielisten aseellisten ryhmien hallussaan pitämiin kohteisiin.

Syyriassa iskuissa sai surmansa 23 Iran-mielistä taistelijaa maan itäosissa, sanoo Syyrian sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö.

Irakiin tehdyissä iskuissa kuoli ainakin 16 ihmistä, maan hallitus kertoo. Hallituksen tiedottajan mukaan kuolonuhrien joukossa on myös siviilejä.

Iskuja tulossa lisää

Presidentti Biden sanoi myöhään perjantaina, että iskut tulevat saamaan jatkoa Yhdysvaltain valitsemina hetkinä ja Yhdysvaltain valitsemiin kohteisiin.

– Yhdysvallat ei hae konfliktia Lähi-idässä tai missään muualla maailmassa, mutta vastaamme, jos amerikkalaisia vahingoitetaan, Biden lisäsi.

Irakin mukaan sen maaperällä tehdyillä iskuilla rikottiin maan itsemääräämisoikeutta. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby sanoi, että Irakin hallinnolle oli tiedotettu iskuista etukäteen.

Kirby kertoi, että iskut kestivät noin 30 minuuttia. Hänen mukaansa Yhdysvaltain puolustusministeriö arvioi vielä ilmaiskujen aiheuttamaa tuhoa, mutta Yhdysvallat uskoo niiden olleen onnistuneita.

Myös Kirby sanoi, että iskuja tullaan tekemään lisää.

Lue myös:

    Uusimmat