Mainos

VW myöntää: Automaattivaihteisissa Audeissa päästöjä vääristelevä ohjelmisto

Volkswagen-konserni on myöntänyt, että tietyissä automaattivaihteisissa Audeissa on ohjelmisto, joka vaikuttaa autojen päästöihin testitilanteessa.

Viime viikolla laajasti uutisoitu lehtiväite on saanut vahvistuksen valmistajalta itseltään. Saksalaislehti Bild am Sonntag kertoi viikko sitten, että automaattivaihteisissa Audeissa olisi ohjelmisto, joka vaikuttaa auton hiilidioksidipäästöarvoihin testitilanteessa.

– Vaihteisto-ohjelmisto voi johtaa vääriin ja ei-toistettavissa oleviin tuloksiin, kun autojen päästöjä testataan, valmistaja kertoi sunnuntaina Süddeutsche Zeitung -lehdelle lähettämässään vastineessa.

Ohjelmisto havaitsi, mikäli auto oli testipenkissä ja rajoitti hiilidioksidipäästöjä enemmän kuin se teki tosielämän olosuhteissa. Virallisissa päästötesteissä auton ohjauspyörää ei käännetä lainkaan, joten ohjelman oli helppo tulkita, onko kyseessä testitilanne vai todellinen ajo. Mikäli rattia ei käännetty, vaihteisto ja moottori siirtyivät ”matalien kierrosten tilaan” hiilidioksidipäästöjen hillitsemiseksi.

Epäily koskee automaattivaihteistolla varustettuja A6, A8, Q5 ja Q7 -malleja. Ohjelmistoa väitetään käytetyn bensa- ja diesel-Audeissa jo vuosia.

Havainnon kyseisestä ohjelmasta teki Kalifornian ilmanlaatua valvova viranomainen. Laitteet ja ohjelmistot havaittiin viime kesänä suoritetuissa tutkimuksissa.

Saksan hallitus on antanut viranomaisille toimeksiannon tutkia tapausta.

Lakitoimisto Hagens Berman on  nostanut joukkokanteen ajoneuvojen omistajien puolesta Yhdysvalloissa. Tapaus koskee Yhdysvalloissa alustavan arvion mukaan noin 100 000 ajoneuvoa.

***

1:03

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.