Oletko sinäkin aina niistänyt väärin? Väärästä tavasta voi olla merkittävää haittaa terveydelle – tämä on oikea tekniikka

Kova niistäminen voi aiheuttaa päässä haitallista painetta ja saada rään liikkumaan vääriin paikkoihin. Oikea tapa olisi niistää sierain kerrallaan, muistuttaa Yahoo Lifestyle.

Flunssaan kuuluu useimmiten erottamattomana osana nuha. Yleisin apuväline ikävään vaivaan on nenäliina, mutta tarkkana pitäisi olla myös sen kanssa, miten niistää.

Yahoo Lifestyle -sivusto kertoo, että harmittomalta vaikuttavassa tavassa voi kuitenkin piillä odottamattomia vaaroja, jos niistää liian kovaa.

Kova niistäminen voi rikkoa nenän limakalvoja ja pieniä verisuonia, ja johtaa nenäverenvuotoon. Se voi myös työntää räkää nenästä muihin onteloihin kehossa.

Helsingin Sanomat kertoi muutama vuosi sitten, että väärä niistämistapa voi altistaa jopa uusille infektioille, kun räkä työntyy niistäessä poskionteloihin tai jopa korviin.

Katso alla olevalta videolta vinkkejä flunssan taltuttamiseen ja nuhan välttämiseen! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

Näin taltutat flunssan 6:25

Ulospäin niistäminen aiheuttaa myös kymmeniä kertoja suuremman paineen päähän kuin esimerkiksi yskiminen.

Lääketieteessä onkin todistettu erittäin harvinaisia tapauksia, joissa kova niistäminen on jopa repinyt ruokatorvea tai aiheuttanut kovaa päänsärkyä. Amerikkalaisen otolaryngologi Vanessa Rothholtzin mukaan periaatteessa jopa tärykalvon puhkeaminen tai silmäkuopan murtuminen voisi olla mahdollista liian kovan niistämisen myötä.

Näin vakavista ja harvinaisista komplikaatioista ei kuitenkaan pidä olla huolissaan.

Näin niistät oikein

Jos itsensä kuitenkin haluaa suojata uusilta infektioilta, kannattaa opetella niistämään oikein. Niistää ei pitäisi koskaan kovalla voimalla, vaan kevyesti, yksi sierain kerrallaan. Näin niistämisestä syntyvä paine on huomattavasti pienempi.

Nenäsumutteesta voi myös saada apua, mutta nenää avaavia tuotteita pitäisi käyttää vain hetkellisesti. Jos nenäsumutetta käyttää pidemmän aikaa, ne saattavat pahimmillaan rikkoa nenän limakalvon kokonaan.

MTV Uutisten aiemmin haastattelema keuhkosairauksien erikoislääkäri ja allergologi Klaus Tamminen suosittelee ihmisiä hoitamaan nenää ennakoivasti aivan kuten hampaitakin, jotta nenäongelmista selviää parhaiten.

Lue myös:

    Uusimmat