Koukussa jo 15 vuotta: Nenäsumuteaddikti Minna ei poistu kotoaan ilman suihketta – "En mä haista enää oikeastaan mitään"

Eroon sitkeästä flunssasta – virukset rellestävät juuri nyt 5:26
Miksi flunssa pitkittyy? Entä miten pääsee eroon sitkeästä flunssasta?

Lääkäri kehottaa olemaan tarkkana nenäsumutteiden valinnan kanssa. MTV Uutiset tavoitti 15 vuotta sumutteita käyttäneen Minnan, joka kokee jääneensä koukkuun nenäsuihkeisiin.

Kaikki alkoi siitä, kun teini-ikäinen Minna* halusi helpotusta allergiaoireisiin ja kevätflunssaan. Nyt kolmekymppinen nainen on sumutekierteessä, joka on kestänyt jo 15 vuotta. Hän kutsuu itseään nenäsumuteaddiktiksi. 

– Huomasin silloin, että ei tarvitse enää koskaan olla nuhainen, jos käyttää suihkeita. Siitä se sitten lähti. 

Nyt Minnan kaapista löytyy aina arviolta seitsemää eri suihketta. Hän suihkuttelee niitä nenäänsä useasti päivässä. Kotoaan hän ei lähde ilman sumutetta.

– Kannan useimmiten mukana vähintään yhtä suihketta, Vicksia. Jos nenä ei aukea millään, sumuttelen sinne kaikkia eri suihkeita. 

Minna kertoo, että jos suihke jää kotiin, päivä on varmasti pilalla.

– Tiedän, että pian nenä on kuin tiiliskivi ja hankala hengittää. 

Lääkärit kieltäytyvät reseptin kirjoittamisesta

Minna on käyttänyt laajasti erilaisia suihkeita. Kaapista löytyy sekä reseptilääkkeitä että kaupasta saatavia sumutteita. 

– Moni lääkäri on kieltäytynyt kirjoittamasta minulle nenäsuihkeireseptiä. Ne perustelee sitä sillä, että suihkeet eivät ratkaise mun ongelmaa, vaan pahentaa sitä. 

Minna tietää, että limakalvot voivat vahingoittua supistavien suihkeiden käytöstä. Muitakin haittoja hän on jo huomannut. 

– En mä haista enää oikeastaan mitään. Kun ei enää haista, niin ei sitä oikein maistakaan enää mitään. Myös itkeminen on hankalaa, sillä se vetää nenän aivan varmasti tukkoon.

"Olkaa tarkkana allergiasuihkeiden valinnassa"

Allergiakausi lähestyy pahinta vaihettaan, ja moni on jo käynyt apteekista helpottavat nenäsuihkeet. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marko Juutilaisen mukaan allergisen kannattaa olla tarkkana nenäsumutteen valinnassa. 

– Monet nuhasuihkeet ja allergiaan tarkoitetut sumutteet ovat hämäävän samannimisiä. Apteekissa kannattaakin kysyä, mikä sopii juuri allergiseen oireiluun. 

Nuhasuihkeiden erottaminen allergiasuihkeista on tärkeää, sillä nuhasuihkeita ei ole tarkoitettu käytettäväksi pitkäaikaiseksi. Kortisonisuihkeiden pidemmästä käytöstä ei Juutilaisen mukaan aiheudu samanlaisia ongelmia.

– Limakalvoja supistaviin nuhasuihkeisiin voi jäädä koukkuun. Ne voivat myös pahentaa tukkoisuusvaivaa. Pidemmässä käytössä nuhasuihkeiden aiheuttama supistuksen jälkeinen turvotus pahenee pahenemistaan.

Juutilainen ei ole törmännyt tapauksiin, jossa nuhasuihkeiden käyttö olisi tuhonnyt limakalvot lopullisesti. Hän kuitenkin kertoo, että suihkeista vieroittautuminen voi olla hankalaa ja kestää viikkoja.

– Olen nähnyt kuukausia nuhasumutteita käyttäneiden neniä. Ne ovat hurjannäköisiä ja turvonneita sisältä.

*Haastateltavan nimi on muutettu. 

Lue myös:

    Uusimmat