Vuosien väkivallasta toipunut Maya pitää lastensuojelua "kaikkien palvelujen roskakorina", joka jättää etenkin nepsy-lapset vaille oikeaa apua

Väkivaltaisessa ympäristössä elänyt nuori kertoo, millaista lapsuus oli, kun ammattilaiset eivät uskoneet eivätkä auttaneet 11:54
Väkivaltaisessa ympäristössä elänyt nuori kertoo, millaista lapsuus oli, kun ammattilaiset eivät uskoneet eivätkä auttaneet

MTV Uutisten haastattelema vuosia väkivaltaa kokenut Maya Waitara kertoo, että Suomessa lasten hätää ei kuulla, koska väkivalta on normalisoitua.

– En koe, että sosiaali- tai poliisiviranomaisten toimesta kokemuksiini ei hirveästi puututtu. Väkivaltaa ei nähdä niin vakavana asiana kuin se oikeasti on. Viranomaisten toimesta ajateltiin, että mä kyllä pärjään, koska mulla on tietynlainen ulosanti eikä annettu tukea niin paljon kuin olisi tarvinnut, toteaa Waitara.

– Väkivalta on Suomessa niin pitkästi normalisoitua, että ei ymmärretä, kuinka vahingoittavaa se on. '

"Avun pitäisi olla intensiivisempää ja avun vastaanottaminen pitäisi olla velvoittavampaa"

Waitara nykyisessä työssään auttaa heitä, jotka ovat kokeneet väkivaltaa ja pyrkii kehittämään lastensuojelua niin, että mahdollisimman harva kokisi vastaavaa kuin hän.

– Avun pitäisi olla intensiivisempää ja avun vastaanottaminen pitäisi olla velvoittavampaa. Varhainen apu on niin paljon tehokkaampaa kuin se, että tilanne kärjistyy vuosia. Yhteiskunnalle olisi tullut huomattavasti halvemmaksi, kun olisi autettu 12-vuotiaana, kuin että nyt sitten olen joutunut aikuisiällä selvittämään asioita. 

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

"Lastensuojelu on kaikkien palvelujen roskakori"

Waitara myös kertoo, että lastensuojelusta on tullut ”kaikkien palvelujen roskakori”.

– Jos ei saa apua vaikka nepsy-oireisiin, niin lastensuojelu tulee siihen, vaikka apu pitäisi saada täysin muualta.

Nepsy on lyhenne neuropsykiatrisista haasteista, jotka johtuvat aivotoiminnan rakenteellisesta ja toiminnallisesta poikkeavuudesta. Neuropsykiatrisia vaikeuksia ovat esimerkiksi ADHD ja ADD, Aspergerin oireyhtymä ja muut autismikirjon häiriöt, kehityksellinen kielihäiriö sekä Touretten oireyhtymä.

Waitaran koko haastattelu on katsottavissa artikkelin alussa olevalta videolta. Waitaran haastattelu on osa MTV:n sote-studion jaksoa, jossa käsiteltiin perheväkivaltaa. Lastensuojelun asiantuntijan studiohaastattelu katsottavissa alla olevalta videolta.

Sote-studiossa aiheena lapsiin kohdistuva väkivalta - "Toimimaton nykykäytäntö johtanut liian järeisiin toimiin eli kiireellisiin sijoituksiin" 11:31

Lue myös:

    Uusimmat