Vuosia jatkuvaa väkivaltaa kokenut Maya MTV:lle: "Huostaanotto on parasta, mitä elämässäni on tapahtunut"

Väkivaltaisessa ympäristössä elänyt nuori kertoo, millaista lapsuus oli, kun ammattilaiset eivät uskoneet eivätkä auttaneet 11:54
Väkivaltaisessa ympäristössä elänyt nuori kertoo, millaista lapsuus oli, kun ammattilaiset eivät uskoneet eivätkä auttaneet.

– Minut olisi pitänyt huostaanottaa jo paljon aiemmin, toteaa Maya Waitara MTV Uutisille. Lopulta se tapahtui, vuosia myöhemmin – lukuisia pahoinpitelyitä myöhemmin.

Waitaran mukaan suurin osa niistä nuorista, jotka on sijoitettu, kokevat sen heille pelastukseksi. 

Waitara kertoo, että lapsena hän koki usein väkivaltaa eri muodoissa. Tätä jatkui vuosia. 

Lapsena tuntui, että olen hengenvaarassa.

"Olen vain typerä teini ja valehtelen"

Pitkään häntä ei uskottu.

Olen aina kuullut sitä, että olen vain typerä teini ja valehtelen asioista. Ajattelen niin, että valehtelee tai ei, taustalla on hätä, johon pitää puuttua.

Waitaran koko haastattelu on katsottavissa artikkelin alussa olevalta videolta.

"Väkivaltaa ei oteta tosissaan"

Se, että hänen hätään ei vastattu, sai menettämään uskoa yhteiskuntaan, siihen, että järjestelmä toimisi. Hänen kohdallaan se ei ollut toiminut pitkään aikaan. Lopulta alkoi raju oireilu.

Väkivaltaa ei oteta tosissaan, vasta kun itse alkaa oireilemaan, otetaan tosissaan. Olin vaaraksi itselleni ja muille. Monilla nuorille se on sama juttu. Teini-ikäisiä sijoitetaan tosi paljon, koska teini-iässä aletaan oireileen niistä asioista, mitä on kohdannut aiemmin.

Hänet huostaanotettiin julkiseen lastenkotiin. Se oli pelastus.

Huostaanotto on parasta, mitä elämässäni on tapahtunut. Siellä ihmiset kohtasivat minut niin, kuin minut piti kohdata. He osasivat kohdata traumani ja ymmärtää, miksi käyttäydyn, miten käyttäydyn. Minulle tuli olo, että en ole vaikea lapsi.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

"Lapsia kuunnellaan tosi vähän"

Waitaran mukaan suurin osa niistä nuorista, jotka on sijoitettu, kokee sen heille pelastukseksi. Se, että joudutaan ottamaan huostaan, johtuu Waitaran mukaan siitä, että apua ei saa ajoissa.

Lapsia kuunnellaan tosi vähän. 

Sijoituspaikka motivoi Waitaran löytämään tulevan polkunsa. Hän työskentelee projektityöntekijänä Osallisuuden aika -yhdistyksessä.

Se lastenkodin johtaja on se syy, miksi mä olen lähtenyt itse tälle alallekin.

Waitaran haastattelu on osa MTV:n sote-studion jaksoa, jossa käsiteltiin perheväkivaltaa. Lastensuojelun asiantuntijan studiohaastattelu katsottavissa alla olevalta videolta.

Sote-studiossa aiheena lapsiin kohdistuva väkivalta - "Toimimaton nykykäytäntö johtanut liian järeisiin toimiin eli kiireellisiin sijoituksiin" 11:31

Lue myös:

    Uusimmat