Vuokraisäntä meni omilla avaimilla sisään ja teki karmivan löydön – näin Ylöjärven raaka veitsimurha paljastui vasta kuukausi veriteon jälkeen

2:09
Murha Ylöjärvellä: Naisen epäillään surmanneen miehen yli 20 veitseniskulla – tässä asunnossa henkirikos tapahtui

Alle kolmen tuhannen asukkaan pikkupaikkakunnalla Pirkanmaalla paljastui kevättalvella raaka veriteko. Miehensä murhasta syytetty 48-vuotias nainen kertoo lähteneensä asunnosta riidan päätteeksi maaliskuisena perjantaina. Ruumis löytyi vasta kuukauden kuluttua.

Uhrin pitkäaikainen ystävä alkoi keväällä ihmetellä, miksei hän saa miestä puhelimen päähän. Tavanomaisesti kaverukset olivat yhteydessä pari kolme kertaa viikossa.

Tuskin hän oli mistään suuttunutkaan, ystävä ajatteli.

Päivät kuluivat ja mies huolestui. Hän soitti ystävänsä vuokraisännälle kertoakseen, että jokin on nyt hullusti.

Toisena pääsiäispäivänä 13. huhtikuuta, vuokraisäntä lähti naisystävänsä kanssa tarkastusreissulle Ylöjärven Kurussa sijaitsevalle rivitaloasunnolle.

Naisystävä huomasi asunnon edustalla nurmikolla veitsen ja vei sen puun juurelle.

Aiemmin lastenkotina toimineen asunnon ovet olivat lukossa. Ikkunoiden eteen oli vedetty verhot.

Vuokraisäntä lähti hakemaan pannuhuoneesta yleisavainta.

"Jotain on sattunut"

Viimeiset postit oli haettu 12. maaliskuuta, yli kuukausi sitten. Se oli myös viimeinen päivä, jolloin uhrin kateisiin jäänyttä puhelinta oli teletietojen mukaan käytetty. 

– Haistoin heti, että jotain on sattunut, vuokraisäntä kertoi poliisikuulusteluissa.

Pariskunta meni sisällä asuntoon. Uhri makasi selällään makuuhuoneessa. Pariskunta soitti heti hätäkeskukseen.

Poliisitutkinnassa selvisi, että asunnossa oli runsaasti punajuuri- ja hillotahroja, mutta myös verijälkiä valokatkaisijassa, sängyssä ja pyykkiin laitetuissa vaatteissa.

Kamppailun jälkiä muutoin siistissä asunnossa ei esitutkinnan mukaan juurikaan näkynyt. Tavaroita oli järjestelty paikoilleen, eikä sängyissä ollut nukuttu petaamisen jälkeen.

Syytteen mukaan 64-vuotiasta miestä oli lyöty veitsellä 21 kertaa ylävartaloon.

Teon kiistänyt vuonna 1971 syntynyt naisystävä on kertonut poliisikuulusteluissa lähteneensä kodista pois siivousta koskeneen riidan päätteeksi maaliskuisena iltapäivänä.

Kuulusteluissa hän kertoi oman versionsa tapahtumista.

Kotiaskareista käsirysyyn

Epäillyn mukaan pariskunnalla oli ensin ollut varsin mukava perjantaiaamu. Nainen ryhtyi siivouspuuhiin, järjesteli tavaroita, vei petivaatteita ulos ja keräsi astioita tiskiin.

Päivän kuluessa nainen korkkasi kaljan, mies joi kirkasta viinaa. Sanojensa mukaan nainen oli pyytänyt miestä avukseen, mutta pyyntö kärjistyikin riidaksi.

– Sanoin hänelle, ettei kämppä istumalla siivoudu, nainen kertoi poliisille.

Epäillyn mukaan käsirysy ajautui kynsimiseksi, mottailuksi ja repimiseksi. Sanailua tuli myös siitä, että asunto oli miehen, mutta tavarat naisen.

Nujakka alkoi olohuoneesta ja päättyi eteiseen.

Naisen mukaan mies oli heittänyt hänet pihalle lukuisia kertoja aikaisemminkin, joten eteisessä oli tällaista hetkeä odottamassa valmiiksi pakattu reppu.

– Hän repi minut eteisen puolelle ja alkoi viedä kohti tuulikaappia. Sanoin hänelle, että lähden kyllä suosiolla, kun päästät minut irti, epäilty kertoi kuulusteluissa.

Lähti kaupunkiin

Epäilty lähti ulos ja kysyi viereisellä hallirakennuksella olleelta rekkakuskilta kyytiä Kurun keskustaan, jonne oli useamman kilometrin matka. Kuski oli kertonut menevänsä toiseen suuntaan, joten nainen lähti liikkeelle kävellen.

Kello oli kaksi iltapäivällä. Kun kuski starttasi auton käyntiin ja ajoi asunnon ohi, hän näki miehen viittoilevan ovenraosta joko naiselle tai hänelle itselleen.

Autoilijan mielestä naisella ei vaikuttanut olevan mikään hätänä. Ovella viittonut mieskin vaikutti hänen mielestään olevan kunnossa.

Nainen sanoi poliisikuulusteluissa, ettei hän ollut tällaista tilannetta huomannut eikä kuskikaan pysähtynyt paikalle.

Epäilty muistaa kävelleensä kylmässä viimassa Kurun keskustaan ja ottaneensa bussin Tampereelle.

Matkalla hän heitti roskikseen käsirysyssä riekaloituneen topin.

Vuosien suhde

Todistajina kuultujen tuttujen mukaan mies ja nainen olivat pitäneet yhtä noin kahdeksan vuoden ajan. Suhde oli alkanut päihdekuntoutusasuntolassa. Tuttavien mukaan riitoja heidän välillään oli riittänyt.

Yksi todistajista kertoi, että uhri oli kerran kertonut pelkäävänsä naista, joka toisinaan saattoi ärhennellä ja käyttäytyä aggressiivisesti. Nainen puolestaan kertoi itse joutuneensa miesytävänsä väkivallan uhriksi.

Kuruun he olivat muuttaneet yhdessä vuoden alussa. Vuokraisäntä kertoi tunteneensa pariskunnan noin kahden vuoden takaa.

– Olen käynyt heidän kanssaan useita keskusteluja vaatimuksistani eli siitä, että heidän pitää asua siellä rauhallisesti ja toisiaan kunnioittaen, vuokraisäntä kertoi poliisille.

Maaliskuisena riitaperjantaina nainen tallentui kävelymatkansa päätteeksi Kurun keskustassa sijaitsevan marketin valvontakameraan. Kello kävi viittä.

Tampereelle päästyään nainen otti vielä bussin Nokialle, josta hänen miespuolinen tuttunsa haki hänet autolla luokseen. 

Sanojensa mukaan nainen vietti tuttunsa asunnolla seuraavat neljä viikkoa.

Hämmästyi kuolinuutisesta

Tuttavamiehen mukaan nainen oli viikon majailun jälkeen kysynyt kyytiä Kuruun. Epäilty oli puhunut asunnolla olevista huonekaluistaan ja tavaroistaan.

Naisen mukaan kukaan ei kuitenkaan ollut innostunut ajelemaan syrjäisessä paikassa sijaitsevalle asunnolle. Hänen sanojaan tukivat myös televalvontatiedot.

Poliisit ottivat epäillyn kiinni tiistaina 14. huhtikuuta tuttunsa asunnolta Nokialta. Vuokraisäntä oli löytänyt ruumiin edellisenä päivänä. 

– Onko hän kuollut? Olen ollut hänen kanssaan viimeksi yhteydessä silloin, kun jouduin ulkoruokintaan. Tästä on noin kuukausi, nainen hämmästeli poliisille.

Myös epäillyn miespuolinen tuttava oli jonkin aikaa vangittuna. Hänen epäiltiin osallistuneen surmatyöhön, mutta myöhemmin poliisi vapautti hänet.

Kuulusteluissa nainen antoi ymmärtää, että oletti miehen ottavan häneen yhteyttä riitaisan lähdön jälkeen.

– Olen laukannut hänen perässään aivan tarpeeksi, joten eiköhän hänkin voisi laukata minun perässäni.

Naisen mukaan pihalta löytynyt veitsi oli pariskunnan omaisuutta. Veitsi oli päätynyt yhteiseen kotiin kuntoutusasuntolasta saadun kotitarvikepakkauksen mukana.

Epäilty ei kuitenkaan osannut tarkasti kertoa, miksi se lojui asunnon pihalla.Terästä ei löytynyt verijälkiä.

Asunnon pesuhuoneen pyykkikorissa oli naisen verisiä vaatteita, joiden DNA-tunnisteet viittasivat uhriin.

"Älä tuu lähelle"

Naista syytetään murhan lisäksi törkeästä pahoinpitelystä. Syyte juontaa juurensa viime vuoden maaliskuuhun. Asia on tullut käräjäoikeuteen vireille jo viime elokuussa.

Pariskunta oli ajautunut tappeluun humalapäissään maaliskuun alussa 2019. Nainen oli teonkuvauksen mukaan syljeskellyt miestä päin, repinyt häntä paidasta ja huitaissut häntä hedelmäveitsellä sillä seurauksella, että miehen kasvoihin ja polveen syntyi viiltohaavat.

Asunnossa ei ollut muita tapahtumahetkellä. Haastehakemuksen mukaan hätäkeskustallenteelta kuuluu, kuinka nainen sanoo puhelun taustalla "älä tuu lähelle, mä siksi puukotan".

Miestä puolestaan syytettiin naisen perusmuotoisesta pahoinpitelystä.

Syyttäjä vaatii naiselle elinkautista, koska surma oli tehty erityisen raa’alla ja julmalla tavalla. Nainen on kiistänyt kummatkin syytteet, joita käsiteltiin loppuviikosta Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Tapauksesta ei ole vielä annettu käräjäoikeuden tuomiota.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja