Viisi vuotta sitten oululaisessa pubissa alkoi verinen kirveskaaos: Silminnäkijän kauhu tallentui hätäpuheluun – "Tosi pahan näkönen homma"

2:09
Tämän kylmäävän hätäpuhelun jälkeen karmea totuus alkoi valjeta Oulussa – Rikospaikka: True Crime Suomi pureutuu Suomen puhuttavimpiin rikostapauksiin.

Hätäkeskus sai alkuvuodesta 2015 Oulun Itä-Tuirassa sijaitsevasta Tuisku-pubista kauhunsekaisen soiton. Paikallisbaariin oli rynninyt mies kirveen kanssa. Ilta päättyi kahden ihmisen kuolemaan.

Sydäntalvinen keskiviikko-iltapäivä oli sujunut paikallisbaarissa tavanomaisen rauhallisesti. Pelikoneiden ja puupöytien ääressä istuskeli muutamia asiakkaita täysin tiedottomina siitä, että baariin saapuisi pian hyvin vaarallinen henkilö.

Silminnäkijöiden mukaan somalitaustainen mies oli kulkenut kirveen kanssa kadulla ja uittanut sitä lumihangessa. Visiitti paikallisbaarissa päättyi baarin työntekijän ja sieltä hetkeä aiemmin liiketilan edustalle poistuneen asiakkaan kuolemaan. Kumpikin uhri oli mies.

– Naamakin ihan rikki, tosi pahan näkönen homma, sanoo paikalle sattunut nainen hätäkeskuksen tallenteella.

Myös baarin vessasta soitettiin apua paikalle. Kello oli varttia vaille kuusi illalla.

– lmoittakaa heti poliisille, että me ollaan vaarassa, pelokas miesääni pyytää tallenteella.

Synkän illan tapahtumiin pureudutaan suoratoistopalvelu C Moressa nähtävässä Rikospaikka: True Crime Suomi -sarjassa, jonka kymmeneen jaksoon on koottu kotimaan rikoshistorian keskeisimpiä tapauksia.

Jaksoissa perehdytään rikosten taustoihin ja yksityiskohtiin MTV:n rikostoimittajien Jarkko Sipilän ja Pekka Lehtisen luotsaamana.

Odotti pimeydessä

Poliisit olivat Tuisku-pubin luona muutamassa minuutissa, mutta silmittömään väkivaltaan sortunut tekijä oli livennyt paikalta. 

Illan kuluessa poliisi sai puhelinyhteyden toiseen somalitaustaiseen mieheen, joka oli ollut ravintolassa tapahtumien aikaan. Hän kertoi poliiseille tekijän etunimen.

Ali.

Kun epäilty ja hänen asuinpaikkansa olivat selvillä, poliisi käynnisti mittavan piiritysoperaation Oulun Myllyojalla sijaitsevassa kerrostalossa, jossa mies asui.

Rikospaikassa kuullaan Oulun poliisin vaativien tilanteiden ryhmässä työskentelevää poliisia, jonka tehtävänä oli mennä ensimmäisenä sisään epäillyn asuntoon.

Ensin asunto vaikutti pimeältä ja hiljaiselta. Poliisi kertoo ohjelman harvinaisessa haastattelussa yksityiskohtaisesti, miten sykettä nostattanut tilanne eteni.

Kirveenisku kypärään

Virkavallan ennakkovaroitusten jälkeen epäilty hyökkäsi pimeästä asunnosta poliisia kohti kirveen kanssa. Uudenmallinen titaanikypärä osoittautui ensimmäisenä sisään menneen poliisin henkivakuutukseksi.

Poliisi ampui kirvesmurhaajaa kahdesti. Ensihoidon elvytyksestä huolimatta epäilty kuoli luoteihin.

Tutkinnassa selvisi, että mies oli ostanut kirveen kahta kuukautta aiemmin. Teko vaikutti jossakin määrin suunnitelmalliselta, mutta sen perimmäinen motiivi ei koskaan selvinnyt.

Ohjelmassa pohditaan, mikä sai useita vuosia Suomessa asuneen somalimiehen tarttumaan kirveeseen ja valikoimaan verityön uhriksi satunnaiset henkilöt.

Entä mitä pelottavaan tilanteeseen joutunut poliisi ajattelee tapauksesta jälkeenpäin? 

Rikospaikka: True Crime Suomi -sarjan jatksot ovat katsottavissa C Moressa keskiviikosta 17. kesäkuuta alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja