Yle: Koronakriisi laukaisi historiallisen henkirikosten aallon Suomessa – keväällä tapahtui enemmän henkirikoksia kuin kertaakaan kymmeneen vuoteen

Pahoinpitelyjen määrä on vähentynyt korona-aikana lähes kolmanneksella – poliisin työ on muuttunut, mutta luppoaikaa ei vieläkään ole 4:37
MTV Uutiset tutustui koronan tuomiin muutoksiin rikollisuudessa. Julkisilla paikoilla havaitaan aiempaa vähemmän väkivaltaa, mutta rikoksia tapahtuu yksityisasunnoissa.

Murhien ja tappojen sekä niiden yritysten määrä on kasvanut merkittävästi tämän kevään aikana, kertoo Yle. Tämän vuoden keväällä on enemmän tahallisia henkirikoksia tai niiden yrityksiä kuin kertaakaan kymmeneen vuoteen.

Tammikuun ja toukokuun välisenä aikana on tehty yhteensä 201 murhaa, tappoa tai niiden yritystä. Määrä on huomattavasti yli keskiarvon, ja lähimmäksi lukua on päästy vuonna 2012, kun vastaavia rikoksia tuli samalla ajanjaksolla poliisin tietoon 179 kappaletta. Kasvu oli suurinta maaliskuussa.

Ylen jutussa haastatellun asiantuntijan arvion mukaan koronakriisin aiheuttaman kotona pysyttelyn, sairastumisen pelon ja työn menettämisen aiheuttama stressi johti päihde- ja mielenterveysongelmien ryöpsähtämiseen väkivallaksi. Henkirikosten määrän kasvua kuvataan ainutkertaiseksi poikkeusajan ilmiöksi Suomen historiassa.

Poliisi arvioi vielä varovaisesti syitä lukujen taustalla.

– Henkirikosten taustalla on ollut pääasiassa kolmenlaisia syitä: päihteiden kanssa pelaaminen, parisuhteen ongelmat, joita ratkaistaan väkivallalla, ja mielenterveyden ongelmat etenkin murhan yrityksissä, kertoo Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikosyksikön rikostarkastaja Jari Koski Ylelle.

Lue myös:

    Uusimmat