14 vuotta sitten tapahtuneesta katoamismysteeristä vangittiin alle 50-vuotias nainen – epäillään osallisuudesta hoivakodista kadonneen Heikin tappoon

0:33
Katso, miltä poliisin tutkimalla Kalaton-lammella näyttää nykyisin!

14 vuoden ajan pimennossa olleen katoamistapauksen tutkinta on saanut uuden käänteen. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tänään vanginnut vuonna 1974 syntyneen naisen.

Alle 50-vuotias nainen vangittiin epäiltynä vuonna 2006 Polvijärvellä Pohjois-Karjalassa kadonneen miehen taposta. Poliisi tiedotti ottaneensa tiistaina kiinni alle 50-vuotiaan henkilön epäiltynä Outokummussa vuonna 2006 tapahtuneesta henkirikoksesta.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa pidettiin tänään puolilta päivin vangitsemisistunto tapaukseen liittyen.

Nainen vangittiin syytä epäillä -perusteella, joka on perusteena vähäisempi kuin vangitseminen todennäköisin syin epäiltynä. 46-vuotiaan naisen vangitsemisperusteissa kerrotaan, että häntä on syytä epäillä osallisuudesta Outokummussa 29.10.–31.10.2006 välisenä aikana tehtyyn tappoon.

Myös mies otettu kiinni

Poliisi kertoi ottaneensa perjantaina kiinni Pohjois-Karjalan alueella noin 30-vuotiaan miehen samaan rikosepäilyyn liittyen. Poliisin pitää päättää, vaatiiko se myös miestä vangittavaksi maanantaihin puoleenpäivään mennessä.

52-vuotias Heikki Olavi Karpov katosi Verkkolammintiellä sijaitsevasta hoitokodista lokakuun 2006 lopulla. Tapauksen tutkinta kuivui aikanaan kasaan, koska vinkkejä tai muita tietoja ei juuri saatu.

Keväällä poliisi alkoi saada useita vinkkejä, joiden mukaan Polvijärven naapurikunnassa Outokummussa sijaitsevassa Kalaton-lammessa on mahdollisesti ruumis. Etsintöjä lammella aiotaan jatkaa viikonloppuna.

Katosi jäljettömiin

Sunnuntaisena iltapäivänä, 29. lokakuuta vuonna 2006 poliisi sai ilmoituksen Pohjois-Karjalan Polvijärvellä sijaitsevasta hoitokodista.

Yksi hoivakodin asukkaista, tuolloin 52-vuotias Heikki Olavi Karpov oli yllättäen kadonnut.

Hoitokodin asukkaat saivat liikkua vapaasti hoivakodin alueella. Työntekijöilllä ei kuulusteluissa kertomansa mukaan ollut selkeitä havaintoja siitä, että Karpov olisi omin jaloin ottanut hatkat paikalta tai että joku olisi tullut häntä noutamaan.

Miehen katoaminen on ollut mysteeri 14 vuoden ajan, mutta saamiensa vihjeiden vuoksi poliisi alkoi jälleen tutkia tapausta aktiivisesti.

Vihjeitä lampivainajasta

Poliisi epäilee, että Karpov on joutunut henkirikoksen uhriksi. Tutkinnanjohtaja Simo Hämäläinen on kertonut aiemmin, että poliisin tänä keväänä saamien vihjeiden mukaan Outokummussa sijaitsevaan Kalaton-lampeen on kätketty ruumis.

Hämäläisen käsitys on, että paikallisilla on mahdollisesta vainajasta sellaisia tietoja ja havaintoja, joita ei syystä tai toisesta ei ole kokonaisuudessaan haluttu saattaa poliisin tietoon.

Etsinnöissä käytetään ruumiskoiria

Viime viikkojen aikana poliisi on kartoittanut mahdollisia epäiltyjä. Outokummun keskustan lähistöllä sijaitsevalla lammella on tehty etsintöjä lähiviikkojen ajan. Apuna on käytetty muun muassa ruumiskoiria. Lisäksi poliisi on saanut etsintöihin apua Suomenlahden merivartiostolta.

Henkilö voidaan vangita todennäköisin syin rikoksesta epäiltynä tai syytä epäillä -perusteella. Nyt vangitun naisen kohdalla kyse on siis lievemmästä epäilystä.

Toistaiseksi Karpovin henkirikostutkinnassa ei ole tehty muita vangitsemisia kevään aikana.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja