Volkswagen kauhistui natsikortista: Voiko "apinagaten" rinnastaminen holokaustiin koventaa tuomiota?

Saksalaisvalmistaja on pian joutumassa oikeuden eteen Yhdysvalloissa liittyen yli kaksi vuotta sitten paljastuneeseen laajamittaiseen dieselhuijaukseen. Tuoreet paljastukset Volkswagenin rahoittaman ryhmän suorittamista eläinkokeista ovat kuitenkin saaneet valmistajan hakemaan lykkäystä oikeudenkäynnille.

Volkswagen on Yhdysvalloissa pyytänyt useiden oikeudenkäyntiensä lykkäämistä hiljattain paljastuneiden eläinkokeiden vuoksi. Volkswagenin, BMW:n ja Daimlerin rahoittama ryhmä pakotti vuonna 2014 kymmenen apinaa hengittämään dieselauton päästöjä.

Valmistajat ovat tuominneet eläinkokeet ja ilmoittaneet pitävänsä niitä vastenmielisinä, julmina ja epäinhimillisinä. Ne ovat myös hyllyttäneet työntekijöitään tapauksen tutkinnan ajaksi.

Eläinkokeet rinnastettiin holokaustiin

Uutistoimisto Reuters kertoo Volkswagenin pelkäävän huijausohjelmistolla varustettujen autojen omistajia edustavan asianajajan "tulenarkojen kommenttien" vaikuttavan valamiehistön tuomioon.

Omistajia edustava asianajaja Michael Melkersen antoi hiljattain haastattelun, jossa hän rinnasti pakokaasuja hengittäneet apinat ja holokaustin. Melkersenin mukaan on vaikea olla yhdistämättä tätä tapausta ja sitä faktaa, että itse Adolf Hitler osallistui Volkswagenin ensimmäisen tehtaan avajaisiin.

Volkswagenin lakimiesarmeijan mukaan tällaiset kommentit haittaavat reilun ja puolueettoman oikeudenkäynnin toteutumista. Volkswagenin mielestä tapauksen uutisoinnissa heihin on perusteettomasti yhdistetty Hitlerin hirmutekoja.

Melkersen ei saksalaisvalmistajan vastustusta niele. Hän kertoi Reutersille pitävänsä sitä pelkkänä hölynpölynä, jonka ainoa tarkoitus on viivästyttää oikeudenkäynnin aloittamista.

25 miljardin korvauksista jo sovittu – paljonko pannaan lisää?

Volkswagen on jo suostunut korvaamaan yhdysvaltalaisille asiakkailleen ja jälleenmyyjilleen sekä USA:n ympäristöviranomaisille ja osavaltioille yli 25 miljardia dollaria. 

Se ilmoitti joko korjaavansa tai ostavansa takaisin lähes 500 000 kaksilitraisella dieselmoottorilla varustettua autoa. Noin 2 000 asiakasta jätti tarttumatta tarjoukseen ja päätti hakea parempia korvauksia oikeusteitse. Ensimmäisissä oikeudenkäynneissä määriteltäneen se, miten Volkswagen joutuu korvaamaan aiheuttamansa taloudelliset vahingot heille, jotka eivät alkuperäiseen korvausehdotukseen suostuneet.

***

1:31

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja