Mainos

Voit menettää pelin jo alkumetreillä – tähän työhaastattelukysymykseen sinun ei koskaan kannata vastata

Yksi tyypillinen työhaastattelukysymys on asiantuntijan mukaan ansa, joka on kuitenkin mahdollista kiertää. 

Yksi epämieluisimmista työhaastattelukysymys liittyy rahaan. Kun mahdollinen tuleva työnantajasi kyselee palkkatoivettasi tai sitä, kuinka paljon tienaat nykyisessä työssäsi, harva osaa vastata tähän suoralta kädeltä. Pitäisikö toivoa enemmän palkkaa vai kertoa tienaavansa enemmän kuin totuus on? Henkilökohtaisesta taloudesta kirjan kirjoittaneen Ramit Sethin mukaan tämä kysymys onkin ansa.

Jos haastattelija saa tietää sinun tienaavan nykyisessä työssäsi vähemmän kuin he aikoivat sinulle tarjota, he saattavat alentaa etukäteen suunnittelemaansa palkkatarjousta. Jos puolestaan ohitat kysymyksen, saatat antaa itsestäsi huonon vaikutelman. Tähän ongelmaan on Sethin mukaan olemassa ratkaisu.

– Jos olet työhaastattelussa ja haastattelija kysyy sinulta kuinka paljon tienaat tai kuinka paljon palkkaa toivot, vastaa kysymykseen jotenkin näin. ”Tiedätkö mitä, keskustelen mielelläni raha-asioista myöhemmin, mutta juuri nyt yritän selvittää, onko tämä hyväksi kummallekin osapuolelle. Olen varma, että sinä yrität tehdä samaa”.

Vaikka tämä saattaa kuulostaa sinusta ehkä liiankin itsevarmalta vastaukselta, Sethin mukaan tämä vastaus viestittää haastattelijalle, että sinulla saattaa olla useampiakin työpaikkoja kiikarissa, ja heidän tulisi palkata sinut nopeasti ja hyvällä hinnalla.

Selvitä taustoja ja vastaa perustellen

Sethi neuvoo pitämään rahan poissa keskustelusta niin kauan, kunnes sinulle oikeasti tarjotaan töitä. Miehen mukaan kannattaa kuitenkin varautua myös siihen, että ihmiset ovat erilaisia, ja jotkut haastattelijat saattavat tivata sinulta vastausta viimeiseen saakka.

Myös HR-konsultti Lynn Taylor kehottaa käyttämään kiertotaktiikkaa, mutta pakkotilanteen edessä vastaamaan kysymykseen totuudenmukaisesti perustelujen kera. Ennen haastattelua kannattaakin siis tehdä taustatukimusta ja selvittää, mitä muut samassa asemassa olevat henkilöt yrityksessä tienaavat. Oma palkkatoive kannattaa esittää tähän tietoon ja omiin taitoihin perustaen.  

Mutta olipa tilanne mikä hyvänsä, älä anna haastattelijalle suoraa vastausta. Jos teet niin, olet menettänyt pelin jo ennen kuin palkkaneuvottelu on ehtinyt edes alkaa. 

Lähde: Independent

***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.