Voisiko Valtteri Bottas yltää F1-historian suurimpaan sensaatioon? Yksi tilastofakta osoittaa suomalaistähden tehtävän toivottomaksi

F1-live: Formuloiden isoimmat puheenaiheet Meksikon GP:n alla 15:58
MTV Uutisten urheilutoimittaja Matti Nyrhinen ja C Moren selostaja Niki Juusela ruotivat, mitä Formulan superviikoilta on odotettavissa.

Valtteri Bottaksen nousu F1-maailmanmestariksi ohi Mercedes-tallitoveri Lewis Hamiltonin vaatisi ihmettä. MTV Urheilu laski, kuinka tuo ihme voisi tapahtua jäljellä olevissa kauden neljässä kilpailussa. 

MAINOS

Koko F1-kausi C Morella!

Meksikon GP suorana 25.-27.10.
Pe: 1. harjoitukset klo 17.55, 2. harjoitukset klo 21.55
La: 3. harjoitukset klo 17.55, aika-ajot klo 20.55, ennakkotunnelmat klo 20.00
Su: Meksikon GP klo 21.05, ennakkotunnelmat klo 20.05

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Mercedes varmisti kuudennen peräkkäisen valmistajien MM-tittelin Suzukassa. Samalla varmistui myös se, että kuljettajien mestaruuden vie Mercedes-haalareita käyttävä ratinkääntäjä. 

Lewis Hamilton on sarjan kärjessä 338 pisteen potilla, Valtteri Bottaksella on 274 pinnaa. Eroa on 64 pistettä, kun jäljellä ovat vielä Meksikon, Yhdysvaltojen, Brasilian ja Abu Dhabin kilpailut.  

Noissa on jaossa maksimissaan 104 pistettä: 25 jokaista voittoa kohden ja yksi pinna nopeimmasta kierroksesta.

Hamilton on voittanut tällä kaudella jo yhdeksän kertaa Bottaksen kolmea vastaan, joten britti vie mestaruuden tasapisteissä Bottakseen. Hamilton saa siis hävitä tallitoverilleen keskimäärin tasan 16 pinnaa kilpailua kohden. Tämä tapahtuisi esimerkiksi niin, että Bottas ajaisi voiton ja nopeimman kierroksen kaikissa lopuissa kilpailuissa ja Hamilton olisi joka kerta viides. Hamilton on ollut kauden 17 kisassa vain kahdesti 4. sijaa alempana (viides Itävallassa, yhdeksäs Saksassa).

Toisin sanoen: jos Hamilton ottaa vähintään 40 pistettä lopuista kisoista, hän on varmasti mestari. Hänen pistekeskiarvonsa tähän mennessä on ollut reilut 19,8 – tämä tahti antaisi loppukaudella 79 pinnaa. 

Bottaksen aseman mestaruustaistossa summaa hyvin osuvasti se, että hän jäisi kakkoseksi, vaikka hän keräisi jäljellä olevista kisoista pisteitä hänen kauden keskiarvollaan (16,1) ja Hamilton jäisi samaan aikaan nollille loppukaudella.

Voi siis huoletta todeta, että Bottaksen nousu mestariksi olisi F1-historian suurin sensaatio.  

Leclerc, Verstappen ja Vettel suomalaisen uhkana

Hamilton ei voi pudota enää toista sijaa alemmas, mutta Bottaksella on tallitoveriaan enemmän uhkaajia Japanin osakilpailun voitosta huolimatta. Ferrarin Charles Leclerc on 53 pisteen päässä ja Red Bullin Max Verstappen väijyy 62 pinnan päässä, kuten myös Ferrarin Sebastian Vettel.

Teoriassa heistä jokainen voi ohittaa Bottaksen. Leclercin kohdalla eron kurominen umpeen vaatisi keskimäärin 13,25 pistettä enemmän kisaa kohden kuin Bottas. Verstappenin ja Vettel suhteen tuo lukema on 15,5 pinnaa. 

F1-kausi jatkuu 25.-27. lokakuuta Meksikossa.

 

Lue myös:

    Uusimmat