Valtteri Bottas ilmiömäisellä ajolla voittoon! Mercedeksen mestaruus varmistui – näin Japanin GP:n supersunnuntai eteni

F1-kauden 17. osakilpailun Japanin GP:n aika-ajot ja kilpailu ajettiin Suzukassa Suomen aikaa sunnuntaiaamuna. Japaniin rantautunut supertaifuuni muutti viikonlopun aikataulua siten, että aika-ajot siirtyivät kisapäivälle. MTV Urheilu seurasi F1-supersunnuntaita hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Mercedeksen Valtteri Bottas oli aika-ajoissa kolmas, mutta pohjusti kisavoittonsa upealla startilla. Hän oli ruutulipulla ennen paalupaikkamiestä, Ferrarin Sebastian Vettelia ja tallitoveriaan Lewis Hamiltonia

Alfa Romeon Kimi Räikkönen oli aika-ajoissa 13:s ja tuli maaliin samalla sijalla. 

Japanin GP:n seuranta:

Klo 9.51: F1-kausi jatkuu Meksikossa vajaan kahden viikon kuluttua. Kiitos seuraajille! 


Tulokset maalissa (varikkostopit):
1. Bottas (2)
2. Vettel +11,3 (2)
3. Hamilton +11,7 (2)
4. Albon +61,1 (2)
5. Sainz +69,0 (1)
6. Leclerc 1. kierros (3)
7. Ricciardo 1. kierros (1)
8. Gasly 1. kierros (1)
9. Hülkenberg 1. kierros (1)
10. Stroll 1. kierros (1)
-------------------------
13. Räikkönen (2)
Keskeyttäneet: Verstappen, Perez

Klo 9.38: Mercedes varmistaa myös samalla merkkimestaruuden. Se varmistuu, kun Hamilton saa nimiinsä myös kisan nopeimman kierroksen. Mercedeksen MM-johto on nyt 177 pistettä, kun neljästä kisasta voi saada maksimissaan 176 pistettä.  

Maali: Valtteri Bottas ottaa kauden kolmannen voittonsa, ensimmäisen sitten huhtikuun ja Bakun! Vettel on toinen, Hamilton kolmas. 

52. kierros: "Tarvitsen lisää tehoa!", Hamilton ilmoittaa tiimiradiossa. 

51. kierros: Hamiltonilla raivoisa yritys, mutta Vettel puolustaa kakkospaikkaa upeasti. Bottas ajamassa suvereeniin voittoon. 

48. kierros: Hamilton on aivan Vettelin kontissa kiinni. Leclerc tekee 3. stopin ja hakee nyt lisäpistettä nopeimmalla kierroksella. 

45. kierros: Hamiltonilta heti hirmuvauhtia stopin jälkeen. Hän ohitti Perezin kierroksella, nyt Vettelin kimppuun!

43. kierros: Hamilton tulee varikolle, Bottas nousee selkeällä erolla kärkeen. 

40. kierros: Bottas kysyy tiimiradiossa, että tuleeko Hamilton varmasti toiselle stopille. Kisainssi vastaa: "Älä huoli, kyllä hän tulee". Jos näin käy, Bottas voittaa varmasti ilman yllättäviä ongelmia. 

38. kierros: Hamilton kysyy radiossa: "Kertokaa minulle, mitä minun pitää tehdä voittoon". Pelottava viesti Bottaksen kannalta. Jos Hamilton pystyy ajamaan maaliin näillä renkailla, Bottaksen kisavoitto on pahasti uhattuna. 

36. kierros: Bottas tulee varikolle. Alle pehmeät renkaat toisen stopin jälkeen. 

33. kierros: Hamilton ilmoittaa, että renkaat ovat edelleen hyvässä kunnossa. Britin mielessä on varmasti yritys sinnitellä näillä renkailla maaliin saakka, millä hän voisi uhata Bottaksen voittoa. 

32. kierros: Vettel toistamiseen varikolle, alle keskikovat renkaat. 

27. kierros:Leclerc toistamiseen varikolle. Alle pehmeät renkaat. Leclercin pitää siis tulla vielä kerran renkaiden vaihtoon, sillä nuo kumit eivät kestä ruutulipulle saakka.  

25. kierros: Hamilton jatkaa tivaamistaan: "Miksi laitoitte minulle keskikovat renkaat?" Kisainssi vastaa, että kovat renkaat olivat arvoitus, eivätkä ne näyttäneet hyviltä muissakaan autoissa. 

24. kierros: Hamilton ihmettelee tiimiradiossa, miksi hänelle ei laitettu alle kovia renkaita. Hän ihmettelee myös eroa Bottakseen. 

22. kierros: Hamiltonin on pakko tulla varikolle, renkaat loppu. Alle keskikovat renkaat kuten Bottaksellekin. 

20. kierros: Bottas paukuttaa huikeita kierroksia tuoreella renkaalla. Ero Hamiltoniin kaventuu hurjaa vauhtia. 

19. kierros: Kisainssi ilmoittaa Bottakselle: "Sinä ajat kahdella stopilla, Hamilton yhdellä, joten sinun pitää ajaa täysillä." Bottaksella siis täysi työ ottaa voitto, jos Hamilton saa säästeltyä renkaita hyvin. 

18. kierros: Bottas kisan kärjestä varikolle. Alle keskikovat renkaat, joten taktiikka eroaa Vettelistä. 

17. kierros: Vettel varikolle. Alle pehmeät renkaat, eli Ferrari on liikkeellä kahdella stopilla. 

16. kierros: Albon ja Räikkönen aloittavat varikkostoppien sarjan. 

15. kierros: Max Verstappen keskeyttää. Red Bull -auto koki ilmeisesti liian pahoja vaurioita avauskierroksen kolarissa Leclercin kanssa. 

14. kierros: Tuomaristolta päätös: Vettel ei tehnyt varaslähtöä, joten saksalainen selviää rangaistuksetta. Ossi Oikarinen päätöksestä: "Vettelin auto näytti liikkuvan valojen ollessa päällä, mutta liikkuiko se pois radassa olevien sensorien päältä?" 

Klo 8.30: Alla video startista, joka oli Valtteri Bottaksen huima taidonnäyte. Siinä näkyy myös Verstappenin ja Leclercin välinen kolari. 


10. kierros: Vettel on joutunut tuomariston tutkintaan. Kyseessä varmaankin epäily varaslähdöstä, sillä saksalaisen auto näytti nytkähtävän startissa. Jos Vettel saa sanktion, se on todennäköisesti varikon läpiajo. 

8. kierros: Leclercin ja Verstappenin kolari menee sittenkin tutkintaan – ilmeisesti Red Bullin valituksen takia. Rangaistusta Ferrari-kuskille on tuskin kuitenkaan tulossa. 

4. kierros: Kisainssi ilmoittaa Verstappenille, ettei Leclercin kolarointi startissa mene tutkintaan. Verstappen raivostuu tästä uutisesta. Leclerc näytti valuvan linjalta Verstappenin kylkeen. Verstappen on tällä hetkellä 16. sijalla.  

3. kierros: Leclercin autosta putoilee osia radalle. Yksi osista osuu Hamiltonin autoon, josta irtoaa tästä syystä toinen etupeili. Hamilton huomauttaa tästä tiimiradiossa. 

2. kierros: Leclerc haluaisi jatkaa radalla hieman pidempään, vaikka etusiivestä puuttuu osia. Talli komentaa Leclercia varikolle. 

Startti: Bottakselta rakettimainen lähtö! Suomalainen kärkeen ohi Ferrarien. Verstappen kolaroi toisen Ferrarin kanssa ja hän putoaa joukon hännille. Kolarikumppani on ilmeisesti Leclerc, sillä hänellä on etusiivessä vaurioita. 

Klo 8.10: Kuljettajat lähtevät lämmittelykierrokselle. Kisassa ajetaan 53 kierrosta. Bottas matkaan aika-ajon päätösosiossa käytetyllä pehmeällä seoksella, Kimi Räikkönen on valinnut autoonsa keskikovan renkaan. 

Kisan ennakointi:

Klo 8.07: Williams-talli on saanut Kubican auton kuntoon. Puolalainen starttaa kisaan varikolta. 

Klo 7.58: Valtteri Bottas juuri ennen kisaa: "Tallien taktiikat saattavat vaihdella yhden ja kahden stopin välillä, minkä lisäksi toisen stintin renkaat saattavat vaihdella keskikovan ja kovan välillä yhden stopin taktiikan valitsevien tiimien kesken."

Klo 7.55: Ferrarin tallipomo Mattia Binotto: "Kisavauhtia on vielä vaikea arvioida. Renkaamme kuluivat pahasti perjantain harjoituksissa, kun säädöt eivät olleet vielä täysin kohdillaan. Kuljettajamme saavat kilpailla täällä vapaasti." 

Klo 7.44: Alfa Romeo saa valita vapaasti kuskeilleen renkaat starttiin, sillä he jäivät kärkikymmenikön ulkopuolelle aika-ajoissa. "Tästä voi olla etua, mutta rataolosuhteet ovat nyt erilaiset kuin perjantaina, joten emme osaa sanoa tarkalleen, millainen kulutus tulee olemaan kisassa", tallipomo Fred Vasseur kommentoi C Morelle. Antonio Giovinazzi lähtee 11. ruudusta, Kimi Räikkönen kaksi pykälää taaempaa. 

Klo 7.41: Historia ei lupaa hyvää Mercedekselle: Japanin GP:tä ei ole koskaan voitettu starttiruudusta 3 tai 4. Bottas lähtee kolmannesta ruudusta, Hamilton neljännestä. 

Klo 7.37: Red Bullin Max Verstappen ja Alex Albon ajoivat tuhannesosilleen saman ajan aika-ajoissa. He starttaavat ruuduista 5 ja 6. Albon: "Kisavauhdin pitäisi olla ihan ok, mutta Ferrarien ja Mercedesten saavuttaminen kisassa tulee olemaan vaikeaa". 

Klo 7.15: Rengastoimittaja Pirelli on selvittänyt kisataktiikoita: "Nopein strategia 53 kierroksen kisaan on yksi pysähdys: ensin ajetaan pehmeillä renkailla 24-27 kierrosta, sitten keskikovilla renkailla maaliin. Teoriassa toiseksi nopein taktiikka on kaksi stoppia: ensin kaksi noin 20 kierroksen stinttiä pehmeillä, sitten keskikovilla maaliin."

Klo 7.10: Kimi Räikkönen F1-sarjan haastattelussa: "Pääosin olosuhteet olivat kunnossa, mutta tuuli vaikutti autoomme muutamissa paikoissa aika-ajoissa". 

Klo 7.06: Ilman lämpötila Suzukassa on 22 astetta, radan pinta 37 asteessa. Aika-ajossa enemmän puhutti melko kova tuuli, jolla uskottiin olleen osuutta Kubican ja Kevin Magnussenin ulosajoihin

Klo 7.01: Tervetuloa takaisin seurannan pariin! Aika-ajoissa autonsa romuttaneen Robert Kubican kisa on vaarassa, sillä Williamsilla pitää kiirettä ajokin korjauksen kanssa

Klo 6.00: Kisa starttaa klo 8.10, mutta C Moren ennakkolähetys alkaa jo tunnin päästä. Palataan tuolloin seurannan pariin ja ennakoidaan kisaa muun muassa asiantuntijoiden kommenteilla. Jatketaan pian! 

Aika-ajojen jälkihöyryt:

Klo 5.40: Alla olevalla videolla kärkikolmikon kommentit kokonaisuudessaan:


Klo 5.21: Bottas kärkikolmikon haastatteluissa: "Vaikutimme melko vahvoilta, mutta Ferrarit eivät olleet kosketusetäisyydellä päätösosiossa. Heillä on nyt etulyöntiasema. Katsotaan miten parin tunnin päästä käy."

Aika-ajon päätösosio:

Klo 5.19: Leclerc oli ollut Vetteliä parempi yhdeksässä edellisessä aika-ajossa. Vettelin edellinen paalu oli Kanadasta. Viides peräkkäinen paalu Ferrarille. 

Klo 5.16: Kaikki kärkinelikosta paransivat aikojaan, mutta sijoitukset eivät muuttuneet: 1. Vettel, 2. Leclerc (+0,189), 3. Bottas (+0,229), 4. Hamilton (+0,238), 5. Verstappen (+0,787), 6. Albon (+0,787). Red Bulleilla sama aika, mutta Verstappen menee edelle, koska teki ajan aiemmin. Sijat 7-10: Sainz, Norris, Gasly, Grosjean. Räikkönen 13. ruutuun.    

Klo 5.14: Ratkaisuvedot käynnissä!

Klo 5.07: Bottas ajaa hyvän kierroksen, mutta sitten tulevat Ferrarit: Vettel kärkeen, Leclerc 0,3 sekunnin erolla toiseksi. Bottas jää kärjestä jopa puoli sekuntia. Hamilton neljäntenä. Vettel radiossa: "Se oli todella hyvä kierros, kaverit". Odotetaan vielä toiset vedot.  

Klo 5.03: Päätösosio käyntiin! Ottaako Bottas kauden viidennen paalunsa?

Klo 4.59: Ratkaisuosiossa ovat mukana Bottas, Hamilton, Albon, Vettel, Leclerc, Verstappen, Norris, Sainz, Gasly ja Grosjean. 

Aika-ajojen 2. osio:

Klo 4.56: Huonon kakkossektorin ajanut Räikkönen karsiutuu jatkosta 13. sijallaan, ja häviää tallitoverilleen Antonio Giovinazzille (11:s). Bottas ajaa toisella yrityksellään nopeimman kierroksen ja suuntaa päätösosioon ykkössijalta. Karsiutujat: Giovinazzi, Lance Stroll, Räikkönen, Daniil Kvjat ja Hülkenberg.   

Klo 4.52: Nico Hülkenbergillä on ongelmia autossaan. Hänelle ohjeistetaan, ettei hän saa vaihtaa vaihdetta. Oikarinen selvittää: "Autossa on hydrauliikkaongelma, ja jos Hülkenberg vaihtaisi vaihdetta, vaihdelaatikko pitäisi todennäköisesti uusia." Saksalainen Renault-kuski suuntaa varikolle ja jää osion viimeiseksi. 

Klo 4.51: Sessiota jäljellä 3.30, kuskit radalle toisia yrityksiä varten. 

Klo 4.47: Kärkikuskeilta ensimmäiset vedot takana: järjestys Hamilton, Vettel, Leclerc ja Bottas. Hamiltonin ero muihin 0,3-0,4 sekuntia. Verstappen on viidentenä, lähes 0,7 sekuntia kärjestä. Räikköseltä kelpo kierros, 1,6 sekuntia keulilta. Hän on tällä hetkellä kahdeksantena.  

Klo 4.40: Toinen osio käyntiin. Molemmat suomalaiskuskit mukana. 

Aika-ajojen 1. osio:

Klo 4.38: Alla video Kevin Magnussenin ulosajosta avausosiossa. 


Klo 4.33: Bottas (5:s) ja Räikkönen (14:s) jatkavat toiseen osioon. Tässä vaiheessa putoavat jatkosta Daniel Ricciardo, Sergio Perez, George Russell sekä autoaan romuttaneet Kubica ja Magnussen. Leclerc, Hamilton ja Verstappen avausosion kolmen kärki.  

Klo 4.29: Räikkösen jatkopaikka jää yhden yrityksen varaan. Nyt olisi pakko onnistua. 

Klo 4.25: Tuloslistalla suuria eroja, kun kuskit hakevat vielä tuntumaa. Leclerc kärjessä, Bottas kuudentena. Räikkönen ei ole vielä ajanut kunnon kierrosta. Sessiota jäljellä kuusi minuuttia. 

Klo 4.21: Tuulen voimakkuus on 23 kilometriä tunnissa eli noin 6,4 metriä sekunnissa. Lewis Hamilton huomauttaa tiimiradiossa tuulen vaikutuksista. Toivottavasti vakavammilta ulosajoilta säästytään, sillä riskit kasvavat, kun paalupaikan jahtaaminen alkaa tosissaan. 

Klo 4.20: Alla olevalla videolla Kubican ulosajo. 


Klo 4.17: Ratavirkailijat siivoavat vielä Haas-auton romuja radalta. Magnussenin auto osuu seinään perä edellä. "Törmäyssuojakin näyttää olevan vaurioitunut, sen korjaamisessa kestää", Ossi Oikarinen kommentoi C Moren lähetyksessä. 

Klo 4.14: Ja taas ykkösmutkassa auto seinässä! Haasin kevin Magnussen törmää seinään samassa paikassa kuin Kubica. Sessio keskeytetään taas, vaikka tanskalaiskuski pääsee omin avuin jatkamaan varikolle. Voi olla, että kova tuuli aiheuttaa nyt ongelmia kuskeille tuossa kyseisessä paikassa.  

Klo 4.10: Aika-ajot jatkuvat. 

Klo 4.07: Ratavirkailijat siivoavat vielä Kubican kolarin jälkiä lähtäsuoran alusta. Kohta jatketaan. Avausosiota jäljellä reilut 15 minuuttia.  

Klo 4.02: Sessio keskeytetään heti! Williamsin Robert Kubica mällää autonsa seinään lähtösuoralla, punaiset liput esiin. Puolalainen päästää linjan hieman leveäksi, ja auto ei enää suoristu radalle vaan jysähtää valliin. Auto menee varsinkin vasemmalta puolelta karuun kuntoon. Nyt tulee tiukka paikka Williamsin varikkoväelle. 

Klo 4.00: Ferrarit ensimmäisinä radalle. Leclerc ja Vettel ottavat alle kovat renkaat ajaakseen hieman kierroksia alle ennen nopeampaa vetoa. 

Ennakointi:

Klo 3.58: C Moren asiantuntija Ossi Oikarinen huomauttaa kuitenkin kovasta tuulesta, joka puhaltaa Suzukan radalla: "Kuskeilla on edessä vaikea aika-ajo". Tässä pitää muistaa myös se, että kisa alkaa neljän tunnin päästä, joten valtaville korjausurakoille ei ole aikaa aika-ajon jälkeen.  

Klo 3.45: Sateista ei ole Suzukassa enää tietoakaan! Aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta. 

Klo 3.45: Huomenta, F1-aamuvirkut! Aika-ajot käynnistyvät Suzukassa aikataulun mukaisesti vartin kuluttua. 

Lue myös:

    Uusimmat