Voisiko Suomessa valmistaa hengityskoneita? Ministeri Lintilä: "Ei vielä tällä viikolla" – tätä kaikkea vielä tarvitaan

Apua yksinyrittäjien korona-ahdinkoon: kunnalta voi hakea 2 000 euroa – Lintilä: 100 miljoonaa euroa osoitetaan nyt tähän 4:51
Kuinka yksinyrittäjiä tuetaan korona-ahdingossa? Katso video!

Suomalaisilla yrityksillä on valmiuksia valmistaa hengityskoneita, mutta "ei tällä viikolla", kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). 

Koronakriisin myötä Suomessa on pohdittu, voisiko maassamme valmistaa pandemian kannalta kriittisiä hengityskoneita .

Työ- ja elinkeinoministeriössä on Lintilän mukaan yhdessä Elinkeinoelämän keskusliiton kanssa selvitetty kotimaisia toimijoita, jotka voisivat valmistaa hengityskoneita ja esimerkiksi hengityssuojaimia nopeassa aikataulussa, mikäli viranomaiset tällaista toivovat.

Onko suomalaisilla yrityksillä siis valmiuksia vastaa hengityssuojaimia tai jopa hengityskoneita?

– Kyllä suomalaisilla yrityksillä on, mutta ei sillä tavalla, että se tapahtuu tällä viikolla, Lintilä sanoo MTV Uutisille.

– Tarvitsemme vielä koneistusta ja jonkin verran raaka-aineita, mutta voisi sanoa, että halukkuutta ja avuntarjoajia on tullut kiitettävän hyvin.

Viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla Lintilä sanoi, että mikäli koneita voitaisiin valmistaa ruotsalaisella lisenssillä, valmistus voisi alkaa jopa ennen kesää. Oman lisenssin hakemisessa menisi vuoden verran.

Korkean luokan hengityssuojaimia Suomessa ei voi näillä näkymin valmistaa. Vähemmän vaativien suojaimien valmistus on kuitenkin esimerkiksi Keskipohjanmaan mukaan jo alkanut.

"Varmaan jokainen päivä ja tunti on liikaa"

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi tänään julkisuuteen lisää erillisestä tuesta, jota yksinyrittäjille tullaan myöntämään koronakriisiin.

Kunnilta haettavat 2 000 euron potit on tarkoitettu koronatilanteen aiheuttamien kulujen kattamiseen, esimerkiksi vuokranmaksuun ja energiakuluihin.

– Tarkoitus on se, että tällä pyrittäisiin varmistamaan, että yritys voi jatkaa koronakriisin jälkeenkin, Lintilä sanoo.

Tukea ei myönnetä, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä. Valtio rahoittaa harkinnanvaraisen tuen kokonaisuudessaan. 

– Kyllä se tulee valitettavasti valtion lisävelkaantumisena. Sata miljoonaa osoitetaan nyt tähän, tässä vaiheessa. Mutta toki tarkastellaan koko ajan tilannetta, tarvitaanko vielä lisärahoitusta, Lintilä sanoo.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reinan mukaan tukea myönnettäessä arvioidaan sitä, miten koronatilanne kaiken kaikkiaan vaikuttaa kunkin yrityksen toimintaan.

Tavoitteena on, että tuki on haettavissa kahden viikon sisällä.

– Varmaan jokainen päivä ja tunti on liikaa, mutta niin nopeasti tässä toimitaan kuin suinkin on mahdollista, Reina sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat