Eläinklinikoiden laitteita ja hoitajia käyttöön koronapotilaiden hoidossa? – "Se mahdollisuus on olemassa"

11:27
Evidensian lääketieteellinen johtaja kertoo: Näin eläinklinikat voisivat auttaa suomalaista terveydenhuoltoa koronakriisin hoidossa

THL on pyytänyt eläinklinikoita selvittämään, mitä niiden laitteistosta voitaisiin koronaepidemian kärjistyessä käyttää myös ihmisten hoidossa.

Eläinklinikkaketju Evidensian eläinlääketieteellinen johtaja Anssi Tast kertoo uusimmassa Viiden jälkeen -ohjelmassa, kuinka eläinlääkintäalan toimijat voisivat tarvittaessa tukea ihmisten terveydenhuoltoa. Koronapotilaiden kasvava määrä kuormittaa niin henkilökuntaa kuin tarvikekapasiteettiakin.

Tastin mukaan ihmisten hoitamiseen on hyödynnettävissä sekä laitteistoa että henkilökuntaa eläinlääketieteelliseltä puolelta.

Käytännössä sellaisenaan ihmispuolelle soveltuvia laitteita ovat esimerkiksi hengityskoneet, anestesiavalvontamonitorit, lääkepumput ja happirikastimet.


8 hengityskonetta

Suomessa on 40 Evidensian eläinlääkäriasemaa- ja sairaalaa. Ketjulla on käytössään kahdeksan kappaletta hengityskoneita sekä kymmeniä happirikastimia eri puolilla Suomessa. Tastin mukaan juuri tällaiset laitteet liikenisivät tarvittaessa ihmisten hoitamiseen.

– Toivottovasti niitä ei tarvita, mutta se mahdollisuus on olemassa.

Helsingissä sijaitsevan Yliopistollisen eläinsairaalan johtaja Timo Wahlroos kertoo Viiden jälkeen -haastattelussa, että hänen tietojensa mukaan osa eläinlääkinnällisissä tehtävissä olevista, mutta ihmispuolen koulutuksen saaneista hoitajista onkin jo lähtenyt takaisin alkuperäistä koulutustaan vastaaviin töihin koronakriisin saavutettua Suomen.

– Jos laitteita otetaan käyttöön eläinpuolelta, niin tueksi ihmisten terveydenhuoltoon tarvitaan varmasti myös näitä ihenkilöitä, jotka voivat neuvoa varsinaisia terveydenhuoltoammattilaisia laitteiden käytössä, Wahlroos sanoo.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja