VM:n budjettiehdotus: Työttömyysturvasta leikataan ensi vuonna lähes 340 miljoonaa euroa

Työttömyysturvaan on menossa ensi vuonna vähemmän rahaa kuin tänä vuonna. Valtiovarainministeriön (VM) budjettiehdotuksen mukaan työttömyysturvaan laitetaan ensi vuonna rahaa hieman alle 2,1 miljardia euroa.

Se on noin 339,7 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Syynä ovat hallitusohjelman kirjaukset. Hallitusohjelmassa on linjattu muun muassa siitä, että vuorotteluvapaajärjestelmä ja aikuiskoulutustuki lakkautetaan.

Lisäksi työttömyysturvan omavastuupäiviä on jatkossa seitsemän viiden sijaan, suojaosista luovutaan ja lapsikorotukset lakkautetaan. Myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehtoa pidennetään 12 kuukauteen nykyisestä kuudesta kuukaudesta.

Työttömyysetuuksiin on tarkoitus tehdä indeksijäädytys. Kaikki nämä vähentävät työttömyysturvasta valtiolle koituvia kustannuksia.

Myös asumistukeen on menossa ensi vuonna VM:n budjettiehdotuksessa vähemmän rahaa muun muassa siksi, että yleisen asumistuen indeksikorotukset on tarkoitus jäädyttää. Asumistuesta poistetaan myös ansiotulovähennys ja asumistuen perusomavastuuta korotetaan. Omistusasuntoon ei saa jatkossa asumistukea.

VM:n budjettiehdotuksessa yleiseen asumistukeen menisi ensi vuonna noin 15,3 miljoonaa euroa vähemmän rahaa kuin tänä vuonna.

Lisäksi ensi vuoden heinäkuussa toimeentulotukeen ollaan tekemässä muutoksia, jotta toimeentulotuen saajat etsisivät edullisempaa asuntoa.

Orpo hallitusohjelman miljardisopeutuksista: ”Rahaa ei niin sanotusti enää ole – on jouduttu tekemään myös pahalta tuntuvia leikkauksia” 15:09
Orpo hallitusohjelman miljardisopeutuksista: ”Rahaa ei niin sanotusti enää ole – on jouduttu tekemään myös pahalta tuntuvia leikkauksia”

Lue myös:

    Uusimmat