Tuore budjettiehdotus yhä 10,1 miljardia alijääminen – Purra: "Korkomenot ovat valtavat"

Budjettineuvottelut päättyivät – valtiovarainministeri Purra esittelee ehdotuksen 21:10
Näin Riikka Purra kertoi eilen budjettiesityksestä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) puolustaa eilen esittelemäänsä budjettiehdotusta sanomalla, että velkalaivaa käännetään hitaasti.

– Korkomenot ovat valtavat, ikääntyminen lisää vuosi vuodelta menoja, Purra kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Hallituksen keskeisenä tavoitteena on Suomen julkisen talouden vahvistaminen, mutta valtiovarainministeriön (VM) tuore budjettiehdotus ensi vuodelle on yhä 10,1 miljardia euroa alijäämäinen.

Vielä vaalikauden lopussa vuonna 2027 valtiontalouden ennakoidaan olevan runsaat yhdeksän miljardia euroa pakkasella.

Purra on sanonut, että yksi vaalikausi ei riitä valtiontalouden tasapainottamiseen. Hänen mukaansa sopeutusta on jatkettava myös kuluvan vaalikauden jälkeen.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) totesi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että Petteri Orpon (kok.) hallitus on ollut vasta kaksi kuukautta vallassa.

– On selvää, että tähän ensimmäiseen riiheen ei valtavia uudistuksia vielä saatu tuotua, Valtonen sanoi.

Valtosen mukaan jo hallituksen nykyisillä päätöksillä velkaantuminen on vaalikauden lopussa kolme miljardia euroa pienempää kuin se olisi ollut Sanna Marinin (sd.) hallituksen viitoittamalla polulla.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen ihmettelee vasemmisto-opposition reaktiota VM:n budjettiehdotukseen.

– Hallitusohjelman julkistamisen jälkeen oppositio on huutanut liian rajuista toimenpiteistä. Nyt ne ovatkin liian pieniä. Oppositiolta voi vaatia edes alkeellista johdonmukaisuutta. Yrittäisitte päättää, mitä mieltä olette, Marttinen sanoi tiedotteessa.

"Velkaantuminen ei ole loppumassa"

Oppositio on arvostellut VM:n budjettiehdotusta velkaantumisen jatkumisesta. Esimerkiksi SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen sanoi eilen, että "suurista leikkauksista huolimatta velkaantuminen ei ole loppumassa".

– Pienituloisilta leikkaaminen ja työmarkkinoiden rikkominen ovat paitsi epäoikeudenmukaisia, myös tehottomia tapoja tasapainottaa julkista taloutta, Mäkynen sanoi tiedotteessa.

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne puolestaan kommentoivat, että budjettiehdotuksessa ei taiteta velkaantumista, mutta esitellään liuta erilaisia verohelpotuksia, jotka heikentävät julkista taloutta.

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi sanoi olevansa yllättynyt valtiovarainministeri Purran ehdottamasta lisävelan määrästä. Lohi huomautti, että Purran suunnitelmassa valtion alijäämä olisi vuosina 2024–2027 yhteensä noin 39 miljardia euroa.

Vasemmistoliiton kansanedustajan Hanna Sarkkisen mielestä VM:n budjettiehdotus on "karu palkansaajille ja kaikkein köyhimmille mutta avokätinen hyvätuloisille".

Varsinaisesti hallitus linjaa ensi vuoden talousarvioesityksestä budjettiriihessään syyskuun puolivälin jälkeen. Hallituksen budjettiesitys on määrä julkistaa 9. lokakuuta.

"Velkatason lasku ei realistista"

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto arvioi VM:n budjettiehdotuksen vahvistavan Suomen julkisen talouden peruskuvaa. Hänen mukaansa korkeammasta julkisesta velkatasosta tulee pysyvä asiantila.

– Ei ole realistista ennustaa, että velkatasoa tullaan laskemaan seuraavana vuosikymmenenä, Murto sanoo viestipalvelu X:ssä.

Murron mukaan velkatason alentuminen vaatisi kasvuihmeen, jota ei ole näkyvissä.

Lue myös:

    Uusimmat