Vladimir Putin iski lisää löylyä Venäjän ja Euroopan väliseen sanailuun – syyttää Puolaa vehkeilystä Hitlerin ja natsi-Saksan kanssa

6:51
Vladimir Putin piti legendaarisen, tunteja kestävän lehdistötilaisuutensa 19.12. – otti kantaa muun muassa ilmastonmuutokseen ja Trumpin syytteeseen

Venäjän presidentti Vladimir Putin syytti tiistaina Puolaa juutalaisvastaisuudesta ja natsidiktaattori Adolf Hitlerin kanssa vehkeilystä.

Korkeimmalle sotilasjohdolle puolustusministeriössä pitämässään puheessa Putin iski lisää löylyä Venäjän ja Euroopan väliseen sanailuun.

Venäjän ja Puolan välit ovat kiristyneet viime aikoina. Sotilasliitto Naton ja EU:n jäsen Puola on kuvaillut pelkäävänsä Venäjän "sotilaallista seikkailupolitiikkaa" ja "imperialistisia taipumuksia".

"Hän osoitti täyttä solidaarisuutta Hitlerille"

Putin sanoi Puolan salaa liittoutuneen Hitlerin kanssa toisen maailmansodan aikana. Hän perusteli johtopäätöstään arkistodokumenteilla, joista asia hänen mukaansa selviää.

Putin sanoi sodanaikaisen puolalaissuurlähettilään luvanneen panna pystyyn patsas Hitlerille Varsovaan. Puhuessaan presidentti käytti myös alatyylistä ilmaisua, kun hän sanoi viittaavansa Puolan Saksan-suurlähettilään päiväkirjoihin.

– Hän osoitti täyttä solidaarisuutta Hitlerille tämän juutalaisvastaisissa näkemyksissään, Putin sanoi.

Juuri mikään ei ole Putinin mielestä muuttunut

Putin myös parjasi tapoja, joilla hänen mukaansa pyritään pyyhkimään Neuvostoliiton voiton muisto maissa, jotka olivat aiemmin Moskovan vaikutusvallan alla.

– Juuri tuollaiset ihmiset neuvottelivat Hitlerin kanssa. Juuri tuollaiset ihmiset ovat nyt repimässä alas vapauttavien taistelijoiden muistomerkkejä, niiden puna-armeijan sotilaiden, jotka vapauttivat Euroopan ja eurooppalaiset natseilta, hän lausui.

Presidentti sanoi, että maan asejoukkojen rakentamisessa on huomioitava, ettei juuri mikään ole edelleenkään muuttunut. Hän painotti, että Venäjä kehittää huipputasoisia aseita eikä enää pyri ottamaan kiinni länsimaita.

– Tämä on modernissa historiassa ainutlaatuinen tilanne. He yrittävät ottaa kiinni meitä, hän muotoili.

Putin: Neuvostoliittoa ei voi verrata natsi-Saksaan

Lisäksi Putin toisti Euroopan parlamenttiin kohdistuvan kritiikkinsä syyskuussa tehdystä päätöslauselmasta, jolla vaaditaan myös Venäjää myöntämään maan stalinistinen historia. Presidentti on kutsunut tätä pelkäksi pötypuheeksi ja sanonut, ettei Neuvostoliittoa voi verrata natsi-Saksaan.

Viikonloppuna Puola ilmaisi olevansa huolissaan ja epäuskoinen Putinin ja muiden venäläisviranomaisten antamista, toiseen maailmansotaan liittyvistä lausunnoista. Puolan hallinto arvosteli Venäjää stalinistisen propagandan toistamisesta ja maiden välisten suhteiden parantamisyritysten haaskaamisesta.

Viime viikolla Putin syytti länsimaita ja Puolaa toisesta maailmansodasta viitaten natsi-Saksan kanssa tehtyihin sopimuksiin ennen sodan alkamista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja