Putin väläytti perustuslain muuttamista presidenttikausista, mutta ei omaksi edukseen – jääkö kausi presidentin viimeiseksi?

6:51
Vladimir Putin piti legendaarisen, tunteja kestävän lehdistötilaisuutensa – otti kantaa muun muassa ilmastonmuutokseen ja Trumpin syytteeseen

Venäjän presidentin Vladimir Putinin perinteinen lehdistötilaisuus venyi torstaina reilusti yli neljän tunnin pituiseksi ilman yhtään kunnon uutista. Tai oli ehkä yksi: Putin tuntui vihjaavan, että pelot tai toiveet hänen pysymisestään vallassa vuoden 2024 jälkeen ovat turhia.

Putinin mukaan perustuslain muuttamisessa täytyy olla varovainen. Voisi kuitenkin ajatella, että nykyisestä maininnasta presidentin virkakausien rajoittamisessa kahteen pudotetaan edellytys kausien peräkkäisyydestä pois.

– Teidän nöyrä palvelijanne oli virassa kaksi peräkkäistä kautta, siirtyi sitten syrjään, minkä jälkeen hänellä oli perustuslaillinen oikeus palata takaisin presidentiksi, Putin kertasi omaa historiaansa.

Putinin mukaan esimerkiksi kaikki valtiotieteilijät eivät ole pitäneet järjestelyä hyvänä, joten ehkä sen voisi muuttaa. Hän ei myöskään pitänyt mahdottomana ajatusta, että presidentiksi voisi nousta nainen.

Kysymyksiä sateli maan ja taivaan väliltä

Putinin, 67, arvostelijat ovat epäilleet tämän yrittävän järjestää itselleen tavalla tai toisella jatkoaikaa vallankahvassa joko perustuslain rajoituksia poistamalla tai siirtymällä uudestaan pääministeriksi presidentin aseman heikentämisen jälkeen.

Vuotuisessa lehdistötilaisuudessa käsiteltiin jälleen kaikkia asioita maan ja taivaan väliltä. Selväksi tuli muun muassa se, ettei Putin kannalta vallankumousjohtaja Vladimir Leninin palsamoidun ruumiin siirtämistä pois Punaisen torin mausoleumista.

"Ukrainassa ei ulkomaisia joukkoja tai aseita"

Moskovassa on mitattu joulukuussa ennätyslämpötiloja, ja lehdistötilaisuus alkoikin kysymyksellä ilmastonmuutoksesta. Putin totesi asian olevan vakava pohjoisessa sijaitsevalle Venäjälle, missä ilmasto lämpenee maapallon keskiarvoa nopeammin.

– Ryhdymme toimiin seurausten minimoimiseksi, Putin lupasi.

Huoli ilmastosta sai kuitenkin erikoisen sävyn, koska Putin lisäsi, ettei ilmastonmuutoksen syytä ja ihmisten osuutta siinä tarkkaan tunneta. Näin siitä huolimatta, että asiasta ei ole kansainvälisessä tiedeyhteisössä epäselvyyttä.

Putin myös kiirehti muistuttamaan, ettei Venäjä suinkaan ole maailman pahin saastuttaja.

Ukrainan osalta Putin totesi Minskin sopimuksen olevan ainoa tie rauhaan ja syytti Kiovan vallanpitäjiä siitä, etteivät nämä ole valmiita suoraa vuoropuheluun Donbassin kapinallisalueiden johdon kanssa. Putin sivuutti todisteet venäläisestä sotilashenkilöstöstä Itä-Ukrainassa vakuuttamalla, että alueella on vain paikallisia joukkoja.

Kapinallisten sotakalustoa Putin kommentoi toteamalla, että jos taistelijat ovat hankkineet aseita heille "myötämielisiltä" mailta, ovat aseet sen jälkeen heidän omiaan eivätkä ulkomaisia.

Myönteisenä asiana Putin ennusti Venäjän pääsevän pian sopuun Ukrainan kanssa venäläisen kaasun kauttakulusta Eurooppaan.

19.12.2019 kello 17.35: Uutista päivitetty Putinin kommenteilla. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja