Vitamiinipistokset: Hyötyä vai humpuukia? Asiantuntija kertoo

Professori Ilari Paakkari kokee, että B-vitamiinipistoksista voi olla hyötyä vain tietyissä tapauksissa. Lisävitamiineista hän suosittelee vaiin D-vitamiinin ottamista.

Professori Ilari Paakkari kokee, että B-vitamiinipistoksista on hyötyä joissakin tapauksissa, mutta yleisesti ottaen ne eivät ole tarpeen.

– Tietyissä sairauksissa, esimerkiksi alkoholisteilla voi olla tilanteita, jolloin B-vitamiinin puutos vaatii nopeaa korjausta. Mutta esimerkiksi D-vitamiinin pistoksina antaminen ei ole järkevää, Paakkari toteaa.

B-vitamiinien tehosta on ollut julkisuudessa, esimerkkejä, mutta Paakkarin mukaan ne voivat johtua myös lumelääkkeen vaikutuksesta.

–Pistos sinänsä on jo aika tehokas placebo. Monet ovat kuitenkin kertoneet, että puhtia ja elinvoimaa on tullut lisää, kun on käyttänyt B-vitamiinia tietyn aikaa. Myös infektiot ovat vähentyneet. Terveyshyödyt ovat todennäköisiä, mutta nyt on vain odotettava niin kauan, että ne voidaan todistaa tavalla jonka kaikki hyväksyvät.

Paakkari kertoo, että monipuolisella ruokavaliolla pääsee jo pitkälle.

– Ainoa vitamiini josta on Suomessa puutetta on D-vitamiini. Syömällä monipuolisesti ja oikein ne muut vitamiini hoituu. Turha lähteä antamaan enemmän kuin luonnosta tulisi ja D-vitamiiniakin annetaan mielellään saman verran kuin luonto tuottaisi, jos meillä olisi aurinko.

Hannele Lampela/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja