Lääkkeiden liukenemiseen ja imeytymiseen vaikuttaa moni asia pH-tasapainosta lähtien. Vain oikein otettu lääke toimii kuten kuuluu.
Lääkkeiden ottamiseen liittyy monia sääntöjä. Kaikkia pillereitä ei esimerkiksi saa murskata tai puolittaa. Osa tableteista täytyy ottaa ruoan kanssa, toiset taas ehdottomasti tyhjään vatsaan. Mihin ohje perustuu?
Lue myös: Huimaako sängystä noustessa? Tätä ortostaattinen matala verenpaine tarkoittaa
Miksi lääke pitää ottaa tyhjään vatsaan?
Toisinaan lääke neuvotaan ottamaan täysin tyhjään vastaan. Joskus se taas täytyy napata ruoan kanssa.
– Lääkkeiden imeytymiseen vaikuttavat olosuhteet. Tabletin tai kapselin lääkeaineen tulee liueta, ja liuenneesta muodosta se voi imeytyä suoliston limakalvolta elimistöön ja lähteä vaikuttamaan, Outokummun apteekin apteekkari ja Apteekkariliiton toinen varapuheenjohtaja Anu Töyräs kuvaa.
Liukenemiseen vaikuttaa esimerkiksi pH-tasapaino. Vatsahappo on nimensäkin mukaisesti hyvin hapanta.
– Lisäksi rasvaisuus, että onko lääkeaine rasvaliukoinen vai vesiliukoinen? Se vaikuttaa siihen, pitääkö se ottaa ruoan kanssa vai tyhjään vatsaan.
Lue myös: Lääke aiheutti "poikkeavaa" seksuaalisuutta naisissa: "En voinut kontrolloida sitä"
Sitä, saako lääkkeen murskata, ei voi arvata ulkonäöstä
Pilleri on tärkeää ottaa siten kuten on neuvottu. Kaikkia lääkkeitä ei esimerkiksi saa murskata tai puolittaa, jotta ne imeytyvät ja vaikuttavat toivotulla tavalla ja tehokkuudella.
Pillereissä, jotka saa puolittaa, on keskellä jakoura.
– Puolittamissääntö tulee tablettiteknologiasta. Osasta lääkkeitä on osattu kehittää hitaasti lääkeainetta vapauttavia. Ne vaikuttavat elimistössä pidemmän aikaa, eivät vain muutaman tunnin ajan heti lääkkeen ottamisen jälkeen. Tällaisia hitaasti lääkeainetta vapauttavia valmisteita ei saa pilkkoa tai murskata, koska silloin idea pitkävaikutteisuudesta häviää.
Sitä, millaisen lääkkeen saa murskata, ei käytännössä voi arvata esimerkiksi ulkonäöstä.
– Sitä ei oikein kansalainen voi tietää, ellei asiaa tarkista pakkausselosteesta. Tai sitten kysyy apteekista. Murskaamiseen ei ole olemassa mitään nyrkkisääntöä.
Lue myös:
Syötkö omegavalmisteita tai tulehduskipulääkkeitä? Sydänlääkäriltä varoitus
Anne ja Johanna saivat migreeniin avun biologisista lääkkeistä – "Moni lääkäri ei ymmärrä kroonisesta migreenistä paljon mitään"
Ajattelun vinouma voi livahtaa mukaan lääkäriin: "Tavallinen arkiesimerkki on flunssa, johon halutaan antibioottia"
Katso myös: Suomalaiset tuovat vastustuskyvyn kehittäneitä bakteereja lomamatkoilta – antibiootit uhkaavat menettää tehoaan
10:11Haastattelussa Helsingin yliopiston professori Marko Virta ja evoluutiobiologi Tuomas Aivelo.