Viron jalkapalloliiga käynnistyy tiistaina tiukkojen turvatoimien vallitessa – yksi merkittävä ero Suomen suunnitelmiin pistää silmään

Viron jalkapallon pääsarja käynnistyy uudelleen tiistaina. Sarjaa ehdittiin pelata maaliskuussa yksi kierros ennen kuin koronavirus pakotti sarjan tauolle.

Viron jalkapallon pääsarjan pelit jatkuvat tiistaina äärimmäisen tiukkojen turvatoimien vallitessa. Ottelut pelataan ilman yleisöä, ja tapahtumiin osallistuvien ihmisten määrä on rajoitettu sataan. Joukkueiden ja virkailijoiden lisäksi stadionille pääsee tv-ryhmä, kolme valokuvaajaa ja neljä toimittajaa. Kaikkien ruumiinlämpö mitataan stadionin portilla.

Tiedotuspäällikkö Mihkel Uiboleht Viron jalkapalloliitosta kertoo MTV Urheilulle, että jalkapallon paluu herättää maassa suurta kiinnostusta. Kansa on kaivannut tapahtumia.

– Kaikki odottavat sitä kovasti, vaikka otteluihin ei oteta katsojia. Virossa on järjestetty joitain konsertteja, joissa ihmiset ovat istuneet autoissaan ja kuunnelleet musiikkia, mutta jalkapallo-ottelut ovat ensimmäiset todelliset tapahtumat koronan jälkeen.

Viron hallitus on linjannut, että katsomot pysyvät urheilutapahtumissa tyhjinä kesäkuun loppuun saakka. Heinäkuun alusta lähtien katsomoon voi tällä tietoa ottaa enimmillään 1 000 katsojaa. Urheilua kaipaavaa kansaa on opastettu seuraamaan pelejä kotioloissa.

– Ihmisiä on kielletty tulemasta stadionien ulkopuolelle ja kokoontumasta julkisille paikoille. Kaikki ottelut lähetetään ilmaiseksi internetissä tai televisiossa, joten kaikki voivat katsoa otteluita, Uiboleht sanoo.

– Olemme valmistautuneet lisäämällä striimin kapasiteettia, että se kestää suuremman katsojamäärän kuin normaalisti. Emme halua, että systeemi kaatuu.

Kaikki on testattu

Urheiluseurat ovat Virossa palanneet harjoituksiin asteittain. Maan jalkapalloliitto päätti – toisin kuin esimerkiksi Suomessa – testata kaikki pääsarjajoukkueiden pelaajat ennen rajoitettujen joukkueharjoitusten aloittamista 2. toukokuuta.  Maan hallitus purki kaikki pääsarjajoukkueita koskeneet harjoitusrajoitukset toukokuun 8. päivänä. 

Koronaviruksen leviämistä estetään kuitenkin yhä monin toimin. Pelaajat eivät esimerkiksi saa tulla harjoituksiin yhteiskuljetuksella ja heidän ruumiinlämpönsä mitataan aina ennen harjoituksia. Uiboleht sanoo, että toimet ovat tiukkoja, koska virukselle ei haluta antaa jalansijaa.

– Jos yksikin pelaaja sairastuu, joudumme sulkemaan hänet pois, sitten ehkä koko joukkueen pois ja lopulta mahdollisesti lopettamaan koko sarjan. Se on ketjureaktio, emmekä halua sen tapahtuvan. 

Kun Viron hallitus antoi hyväksyntänsä urheilutapahtumien järjestämiselle 18. toukokuuta alkaen, myös tuomarit ja muut toimitsijat testattiin viime viikolla. Kaikki testit ovat olleet negatiivisia.

Tällä hetkellä Virossa ei kuitenkaan suunnitella kaikkien pelaajien jatkuvaa testaamista.

– Testaamme, jos tulee oireita. Jos tulisi yksikin koronatapaus, todennäköisesti testaisimme kaikki pelaajat, koska sairaus voi olla myös oireeton. Halusimme tarkistaa tilanteen huhtikuussa, eikä silloin ollut ongelmia. Jos tulee tarvetta, teemme lisää testejä.

Uiboleht myöntää, että yksi syy testaamisen rajoittamiseen on sen hinta. Yksi testi maksaa hänen mukaansa Virossa 81 euroa, jolloin 350 pelaajan ja taustahenkilön testaamisen hinnaksi muodostuu noin 28 000 euroa. Uiboleht korostaa kuitenkin muiden koronatoimien tärkeyttä tartuntojen minimoimisessa.

– Jos pitää valita teemmekö testejä, että voimme jatkaa sarjaa, ratkaisu on helppo. Lääkärit sanovat kuitenkin, että testaaminen on vain yksi keino. Testi kertoo, mikä tilanne oli pari päivää sitten, mutta tartunnan voi saada sen jälkeen. Testaaminen ei yksinään ole ratkaisevaa, vaan se voi antaa myös valheellisen turvallisuuden tunteen, Uiboleht sanoo.

– Jatkuva testaaminen olisi pidemmän päälle kallista. Liitto maksoi ensimmäiset testit ja olemme valmiita testaamaan toisen kerran tai kolmannen kerran, jos sitä tarvitaan. Summa ei kasva niin suureksi, jos testit tehdään kerran tai kaksi kuukaudessa.

Poikkeustila päättyi

Viron sarja on neljäs Euroopassa, jossa pelataan koronaviruspandemian alkamisen jälkeen. Valko-Venäjällä pelit ovat pyörineet normaalisti, Färsaarilla paikallinen sarja käynnistyi toukokuun alkupuolella ja Saksan Bundesliigassa viime viikonloppuna. Virossa mallia on haettu Saksasta.

– Olemme olleet kontaktissa Saksan liittoon, koska he ovat pisimmällä tässä asiassa. On hyvä vaihtaa kokemuksia, kuulla minkälaisia rajoituksia on ja minkälaisia askeleita muualla otetaan. Tämä tilanne on kaikille uusi, joten täytyy olla todella varovainen.

Virossa oli Worldometers-sivuston mukaan todettu sunnuntaihin mennessä vajaa 1 800 koronavirustartuntaa. 64 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Tartuntojen määrä on kuitenkin ollut laskussa viimeisten viikkojen aikana. Toukokuun aikana uusia tartuntoja on todettu enimmillään kahdeksan päivässä, vähimmillään vain yksi.

Hyvän koronatilanteen ansiosta poikkeustila julistettiin päättyneeksi Virossa sunnuntaina keskiyöllä. Tietyt rajoitukset, kuten 2+2-sääntö on kuitenkin yhä voimassa. 2+2-säännön mukaan ihmiset saavat liikkua julkisesti ainoastaan kahden hengen ryhmissä ja muihin on pidettävä vähintään kahden metrin etäisyys. Huippu-urheilussa säännöstä saadaan poiketa hallituksen linjauksella.

Uiboleht kiittelee hallitusta siitä, että urheilun avaamista on pidetty tärkeänä asiana. Maanantaista lähtien joukkueiden harjoittelu on Virossa sallittu myös muille kuin pääsarjatason joukkueille, ja myös alasarjojen kausi on käynnistymässä tulevana viikonloppuna.

Viron pääsarjassa pelataan tiistaina kolme ottelua. Sarjaa on lyhennetty normaalista. Joukkueet pelaavat ensin 27 ottelua, jonka jälkeen kuusi parasta ja neljä viimeistä pelaavat loppusarjan. Mestari on selvillä viimeistään joulukuun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat