Aavemaista hiljaisuutta ja yksinäistä juhlintaa – Bundesliiga palasi yli kahden kuukauden tauolta

Norjalaissensaatio Erling Braut Håland otti pelillistä pääosaa Saksan jalkapallon Bundesliigan palatessa koronaviruksen pakottamalta yli kahden kuukauden tauolta, mutta päällimmäisenä lauantaisesta paluusta mieleen jäi aavemainen tunnelma ilman faneja pelatuissa peleissä.

– Olen iloinen siitä, että jalkapallo on tullut takaisin. Me kaikki tarvitsimme tätä, mutta tähän uuteen jalkapallomaailmaan tottumiseen menee aikaa, espanjalainen pelaajasuuruus Cesc Fabregas tviittaili ensireaktioitaan, yhtenä lukemattomista paluupäivän somettajista ympäri jalkapalloaan rakastavan pallon.

Fabregasin kuvailu "uudesta jalkapallomaailmasta" vastasi varmasti monen muunkin tunnelmia. Tottumista on.

– Tuntuu kuin katsoisi harjoituksia. Kuulet kaikki pelaajien ja valmentajien huudot. Nyt arvostamme fanien voimaa entistä enemmän, kokenut pallotaituri kirjoitti.

Televisiota seuranneet kotijoukkueiden kannattajat saivat nauttia voitosta vain Ruhrin alueen "Revierderbyssä", kun Borussia Dortmund musersi Schalken 4–0. Paluukierroksen ensimmäisestä maalista vastasi kukapa muukaan kuin Dortmundin 19-vuotias, ylistetty ja hehkutettu Håland. Talvella Dortmundiin siirtynyt nuori mies on tehnyt nyt kymmenen maalia yhdeksässä liigapelissään Dortmundille.

– Yleensä paikalla on 80 000 katsojaa, mutta tiesimme fanien kannattavan meitä kodeissaan. Emme pelänneet mitään, tiesimme voittavamme, joten hyvä alku, Håland kuvaili pelin jälkeen.

Turvaväliä

Haaland juhli maaliaan tanssahtelemalla yksikseen. Joukkuetoverit taputtivat turvallisen välimatkan päässä. Siinä täyttyi tiukka turvavälisäännös, joka salli Bundesliigan palaavan tositoimiin ensimmäisenä Euroopan suursarjoista.

Hoffenheimissa nähtiin toki vanhaa tuttua juttua, kun vierasjoukkue Hertha juhli maalejaan 3–0-voitossa. Pelaajat halailivat toisiaan, ja Herthan valmentaja Bruno Labbadia puolusteli porukkansa iloa. Josta Saksan jalkapalloliiga ei aio antaa rangaistusta.

– Tuo (juhlinta) nyt kuuluu jalkapalloon. Meidät on testattu (koronaviruksesta) niin monta kertaa, että meillä on varaa tuohon, Labbadia sanaili.

– Jos et voi enää juhlia, koko homma hajoaa. Olen vain iloinen siitä, että joukkueella oli tänään aihetta juhlaan.

Kaikkiaan Dortmundin Signal Iduna Park -stadionilla oli tuon Haalandin mainitseman 80  000 ihmisen sijasta 300 ihmistä eli joukkueet, taustahenkilöt, televisiointiporukka ja turvavaatimusten vaatima turvahenkilöstö. Pelaajia lukuun ottamatta maskit kasvoillaan. Ja kuten Fabregaskin kuuli, jokainen huuto, kiljahdus ja pallon pomppu kaikui katsomorakenteisiin ja loi hämmentävää "uutta jalkapallomaailmaa".

Nähtäväksi jää, milloin aavepelit saavat sen elävän osasensa eli fanit huutoineen ja lauluineen. Nyt he olivat vastaanottimien ääressä kuka missäkin, poliisien kiitellessä Dortmundissa sitä, että virkavallan toivomusta stadionilta ja sen liepeiltä poissa pysymisestä noudatettiin.

– Borussia mestari! huusi nelisenkymmentä ihmistä dortmundilaisessa, fanien suosimassa pubissa suosikkien noustessa pisteen päähän sunnuntaina paluupelinsä pelaavasta sarjakärjestä Bayern Münchenistä.

– On tärkeää, että elämä alkaa jälleen hiljalleen uudestaan. Mutta vaikka Saksassa ovatkin asiat (viruksen kanssa) aika hyvin, varovaisuutta tarvitaan yhä, totesi pubissa peliä seurannut Georges Gourlay uutistoimisto AFP:lle.  

Lue myös:

    Uusimmat