Vinkki: Älä pelkää talvirenkaiden aikaista asentamista

Leuto syksy on saattanut saada miettimään kannattaako etenkään uusia talvirenkaita vielä laittaa auton alle. Mieluummin kuitenkin liian aikaisin kuin liian myöhään.

Talvirengasaika lähestyy vääjäämättä ja yöpakkaset ovat saavuttaneet eteläisimmänkin Suomen. Leuto ja kuiva syksy kuitenkin saattavat houkutella lykkäämään renkaiden vaihtoa. Myös pelko uusien talvirenkaiden kulumisesta kuivalla ja lämpimällä kelillä vaikuttaa vaihtoajankohdan määrittämiseen.

− Talvirenkaat tulee vaihtaa autoon viimeistään, kun lämpötila pysyttelee +5 asteen tuntumassa keskipäivälläkin. Tosin tulee muistaa, että lämpötila voi illalla, yöllä ja aikaisin aamulla olla miinuksen puolella ja tiet saattavat olla jäisiä. Parempi siis vaihtaa renkaat ajoissa, vaikka lämpötila kipuaisikin lähelle +10 astetta päivällä, opastaa Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

On myös hyvä tiedostaa, ettei lämpötilan vaihtelu käytännössä lisää renkaiden kulumista. Pohjoismaisiin oloihin suunnitellut renkaat toimivat hyvin laajalla lämpötila-alueella. Myöskään kitka- ja nastarenkaiden välillä ei ole suurempia eroja, joskin nastat hieman suojaavat kulutuspinnan kulumista nastarenkaissa.

Myöskään uusien renkaiden hankkimista ei kannata lykätä leudon sään vuoksi. Aamuisin voi olla merkittävää liukkautta ja sitä vastaan pystyy varautumaan vain kunnollisilla talvirenkailla.

Ja sitten on toki ikuisuuskysymys rengastyypistä. Kitkarengas tuo joustavuutta vaihtoajankohtaan ja etenkin usein sulilla pääteillä se on mukavampi rengas. Toisaalta juuri Etelä-Suomessa on usein jäisiä tien pintoja, joilla nastarengas on ehdottomasti turvallisempi vaihtoehto. Kitkarengas puolestaan toimii hyvin tasaisissa talviolosuhteissa.

− Pää tulisi pitää kylmänä eikä rengasvalintaa tulisi tehdä tämänhetkisen sään mukaan. Suosittelen, että rengasvalinnassa huomioit, kuinka kokenut talviautoilija olet, ajaako autolla myös muita perheenjäseniä jotka saattavat olla epävarmoja liukkaalla talvitiellä, joutuuko autoa käyttämään päivittäin, tai todella huonoilla keleillä, ja onko autossa ABS-jarrut sekä luistonestojärjestelmä, Morri luettelee.

Tärkeintä on muistaa, että rengas on auton merkittävän turvavaruste. Hyvän renkaan ominaisuudet voivat parhaimmillaan pelastaa kohtalokkaalta onnettomuudelta.

Lue myös:

    Uusimmat