Mainos

Vinkit fitness-urheilusta kiinnostuneille: "Vaa’an sijaan kannattaa uskoa peiliä"

Fitness-urheilusta innostuneen kannattaa muistaa myös levätä ja antaa itselleen armoa. 

Fitness on laji, joka on kasvattanut huimasti suosiotaan viime vuosina. Ihmisten mielikuvat lavalla pyllistelystä ovat muuttuneet medianäkyvyyden ja tietoisuuden myötä. Nykyään tiedostetaan, että laji vaatii ennen kaikkea kovaa treeniä ja tarkkaa ruokavaliota.

Nykyisin yhä useampi lähtee kokeilemaan, olisiko itsestä tämän vaativan lajin pariin. Aloittelijoiden kannattaa kuitenkin aloittaa maltilla. Ensimmäisiin Bikini Fitness -kisoihin valmistautuvan Carita Kankkusen mukaan aloittelijoiden tulisi aivan aluksi laittaa perusasiat kuntoon.

Vaakaa ei kannata tuijottaa

Moni aloittelija sortuu muuttamaan elämäntapansa kerta heitolla. Älyttömät treenimäärät ja niukka ruokavalio johtavat helposti motivaation lopahtamiseen.

–  Monelle käy niin, että aletaan treenata kymmenen kertaa viikossa ja syödään todella vähän. Siinä ei sitten kovin hyvin käy. Jossain vaiheessa kroppa sanoo itsensä irti tai sitten kahden viikon jälkeen innostus lopahtaa.

– Tärkeintä olisi treenata tasaisesti ja syödä laadukkaasti. Sitä kautta ne tulokset tulevat, Kankkunen toteaa.

Fitness-urheilu on virallinen urheilulaji Suomessa

IFBB eli International Federation of Bodybuilding and Fitness perustettiin vuonna 1946. Kilpailu on tarkoitettu itseään kunnossa pitäville naisille, joilla on terveelliset elämäntavat. Kilpailijoilla ei saa olla liikaa lihasmassaa tai -erottuvuutta, mutta kehoon tulee olla urheilullisen ja terveen näköinen. Arvostelussa otetaan huomioon myös kasvot ja hiukset.

Suomessa kilpaillaan bikini fitness -kilpailussa neljässä sarjassa. 

Lähde: Suomenfitnessurheilu.fi

Kankkunen kehottaakin aloittelijoita laittamaan ensiksi perusasiat kuntoon. Puhtaan ja terveellisen, sekä säännöllisen ja järkevien treenimäärien avulla pääsee jo pitkälle. Vaakaa ei myöskään kannatta tuijottaa liian tarkkaan, koska saliharjoittelu voi nostaa painoa useampiakin kiloja.

– Jos vetää kunnon jalkatreenin, voi vaaka näyttää seuraavana aamuna näyttää parikin kiloa enemmän nesteiden takia. Vaa’an sijaan kannattaa uskoa peiliä ja vaatteita.

Pohdi, sopiiko laji elämäntilanteeseesi

Kankkusen mukaan terveelliseen syömiseen ja salitreeniin perustuva fitness sopii harrastuksena aivan kaikille, mutta kilpaurheilu on asia erikseen. Ennen kilpailupäätöstä kannattaakin pohtia, onko oma elämäntilanne sellainen, että aikaa vievää lajia pystyy toteuttamaan.

– Fitness-kisoihin valmistautuminen on kokonaisvaltaista ja vie paljon aikaa. Ruokien valmistelut etukäteen, treenit ja yksinkertaisesti se, että saat nukuttua 8 tuntia yössä. Se vaatii sitoutumista, Kankkunen muistuttaa.

Oman hyvän olon vuoksi treenaaminen onnistuu ilman valmentajaa, mutta ihan jo pelkästään treenitekniikoita ajatellen Kankkunen suositteleekin ehdottomasti valmentajan hankkimista. Valmentaja antaa tukea ja tietoa siihen, miten asiat pitäisi tehdä oikein.

– Välillä on tosi vaikea katsoa objektiivisesti sitä, kuinka paljon pitäisi treenata tai syödä. Ammattitaitoinen valmentaja on tosi suuri apu jos haluaa lähteä kisaamaan.

Valmentajan avulla treenimäärät, syömiset ja lepo kohtaavat, ja kokonaisuus pysyy hallinnassa. 

Video: Myös Lotta Merenmies hurahti fitnessiin.

6:30

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.