Mainos

Carita havahtui omaan huonoon oloonsa – epäsäännöllinen opiskelijaelämä vaihtui fitness-kisoihin

Eräänä päivä ravintola-alalla työskentelevä Carita Kankkunen havahtui omaan huonoon oloonsa. Hän päätti, että jotain olisi tehtävä. Nyt nuori nainen valmistautuu ensimmäisiin Bikini Fitness -kisoihinsa. 

Aivan tyhjän päältä Kankkunen ei elämänmuutokseen ryhtynyt, sillä hän oli harrastanut yli kymmenen vuotta ratsastusta ja kilparatsastusta. Kun harrastus sitten loppui parikymppisenä, alkoi muutaman vuoden ajelehtimisaika, jota leimasivat epäsäännöllinen elämä ja juhliminen. Vuorotyö ravintola-alallakaan ei taatusti helpottanut kunnon elämänrytmin löytymistä.

– Lihoin varmaan yli kymmenen kiloa. Yhtenä päivänä vain heräsin siihen, että mitä tässä oikein on tapahtunut. Se tapahtui ihan huomaamatta, eikä kukaan tullut siitä sanomaan, Kankkunen valaisee taustojaan.

Sillä hetkellä Kankkunen päätti, että nyt olisi vain kaksi vaihtoehtoa. Joko hän hyväksyisi tapahtuneen ja jatkaisi samalla tavalla, tai sitten hän kääntäisi uuden sivun elämässään. Tehtyä päätöstä ei ole tarvinnut katua kertaakaan. 

Parisuhteen päättyminen ajoi lajin pariin

Uutena vuotena 2011 nainen päätti, että nyt alkaisi tapahtua. Seuraavan kevään aikana hän laihdutti itsekseen 13 kiloa käymällä erilaisissa jumpissa. Tästä lähti kimmoke myös salilla käymiseen.

– Sen jälkeen, kun olin päässyt omasta mielestä hyvään kuntoon ja painoon, aloin käymään enemmän salilla ja siitä syntyi sali-innostus.

Samaan aikaan Kankkunen jätti myös ravintola-alan työt taakseen ja haki opiskelemaan aivan uutta alaa. Elämänmuutos oli siis valmis alkamaan. 

Alkusyksystä 2014 hän teki päätöksen ryhtyä treenaamaan tavoitteellisesti. Keväällä päättynyt pitkä parisuhde sai naisen panostamaan itseensä ja häntä kiinnostaviin asioihin. Kankkunen ei kuitenkaan tehnyt kisapäätöstä heti, vaan hän halusi ensin kokeilla, olisiko hänestä siihen.

– Sitten huomasin, että tämä on juuri sitä, mitä haluan tehdä! Mietin, miksen saman tien päättäisi asettaa kisatavoitetta, siinähän se menee samassa. Kisapäätös toimisi vaan ekstramotivaattorina siellä taustalla, Kankkunen pohtii.

Mitä syvemmälle hän pääsi mukaan fitneksen pariin ja mitä enemmän hän oppi kaikesta hyvinvointiin liittyvästä, sitä enemmän hän halusi oppia lisää ja kehittyä. Naisen mieleen ei ole tullut kertaakaan luovuttaa, oikeastaan päinvastoin.

– Olen tavallaan sellainen ihminen, että kun löydän jutun, jota haluan tehdä, teen sen täysillä. Ennen se oli ratsastus, nyt fitness-jutut, Kankkunen toteaa.

Fitness on auttanut vaikeiden aikojen ylitse

Kankkunen treenaa nyt syyskuussa Jyväskylässä järjestettäviin IFBB Bikini Fitness -karsintoihin kisatiimi Badass Fitness Teamissa valmentaja Timo Elorannan johdolla. Jos jatkopaikka irtoaa, sitä seuraa SM-kisat Lahdessa. Kankkunen haluaa tietysti lähteä voittamaan, mutta myöntää lajin luonteen vaikuttavan siihen, että koskaan ei voi tietää, mikä oma sijoitus tulee olemaan.

– Aina ei voita se, jolla on kirein kunto, vaan kaikki stailaukset ja esiintymiset vaikuttavat niin paljon.

Fitness-kisojen suosio ja medianäkyvyys ovat vaikuttaneet siihen, että kilpailujen taso on kasvanut kohisten.

– Nykyisin saa bikinissäkin olla lihasta, jos haluaa pärjätä. Alle vuoden treenillä harvoin pärjää, tai sitten saa olla takana taustaa jostain muusta urheilulajista, Kankkunen arvioi.

Mediassa on nostettu esiin paljon tapauksia, joissa treenaaminen ja syöminen ovat ryhtyneet hallitsemaan elämää epäterveellä tavalla. Kankkusen mukaan fitness on vaikuttanut hänen elämäänsä lähes päinvastoin.

– Treeni ja säännöllinen syöminen ovat pitäneet minut raiteillaan ja eteenpäin menossa koko ajan haastavissakin elämäntilanteissa.

Valmentajalla on Kankkusen mukaan erityisen tärkeä rooli kokonaisuuden kannalta. Luotettava valmentaja, jonka kanssa asioita voi käsitellä avoimesti, on valtava voimavara kokonaisuuden hallinnassa.

– Itse koen, että en pystyisi vetämään kisadieettiä ilman valmentajaa, Kankkunen lisää. 

” En pystyisi enää elämään samalla lailla”

Elämänmuutos on ollut niin valtaisa, ettei Kankkusen mukaan entistä minää voi edes verrata nykyiseen, niin rutinoitunut nainen on omiin juttuihinsa.

– Tuntuu ihan hullulta ajatella, millaista elämä oli ennen. En pystyisi enää elämään samalla lailla.

Vaikka juhliminen on vaihtunut treeneihin ja tiukkaan ruokavalioon, Kankkunen ei koe joutuneensa luopumaan mistään. Hän kertoo noudattaneensa kisapäätöksen jälkeen ruokavaliota tarkkaan ympäri vuoden. Nyt kisadieetin alkaminenkaan ei tunnu tuottavan vaikeuksia.

– 22 viikkoa kisoihin on niin lyhyt aika, että sitten kun alkaa kehityskausi, voi ottaa taas rennommin.

Kisadieetillä syödään samoja ruoka-aineita kuin muulloinkin, mutta kalorimäärien ja makrojen suhde muuttuu dieetin edetessä valmentajan ohjeiden mukaan. Myös treenimäärät tulevat kasvamaan kisojen lähestyessä. Kankkunen kertoo käyttävänsä hyvin vähän lisäravinteita, ja pyrkii syömään mahdollisimman paljon oikeaa ruokaa. 

Naisen matkaa lähestyviin kisoihin voi seurata täältä

Video: Myös Lotta Merenmies hurahti fitnessiin.

6:30

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja