Vilkkuvaa vai valkoista? Suomalaisilla on jouluvalojen suhteen erilainen maku kuin muilla

Ulkovalosarjat tuovat valoa pimeneviin iltoihin. Kauppojen hyllyt pursuavat jo erilaisia valaistusvaihtoehtoja. Sähköä säästävä valitsee led-valot.

Suomalaisten maku ulkovalosarjojen kohdalla on selkeä ja yksinkertainen. Suosiossa ovat hillityt, lämpimän valkoisen sävyiset valot. 

– 90 prosenttia myytävistä valosarjoista on lämpimän valkoisia, kertoo Tammer-Tukun ostaja Jyrki Keskinen.

– Heti, kun mennään Baltian puolelle, on ihmisten maku aivan erilainen. Siellä valojen pitää olla kylmän valkoisia, vilkkuvia tai värillisiä eli aivan päinvastaisia kuin Suomessa. 


Valopuut ovat ainoa poikkeus, joissa myös kylmä valkoinen tekee kauppansa Suomessa.

– Niiden kohdalla kylmää valkoista on noin 40 prosenttia myytävistä tuotteista. Kymmenen prosenttia myydyistä valopuista on värillisiä. Pinkki on ollut suosittu väri viimeiset pari kautta, Keskinen kertoo. 

Ulkovalosarjojen rinnalle suomalaiset ovat ottaneet omakseen led-kynttilät, jotka ovat turvallinen vaihtoehto esimerkiksi ikäihmisille ja lapsiperheisiin.

– Kynttilät ovat kasvattaneet suosiotaan huomattavasti, ja matkan varrella kynttilöistä on kehittynyt runsaasti erilaisia versioita. Tarjolla on esimerkiksi leijuvaa liekkiä, vilkkuvaa keltaisena ja valkoisena ja yksinkertaista liekkiä. 

Lue myös:

    Uusimmat