Viinanhuuruinen tutkimus lyttää krapulamyytin: ”Emme huomanneet siinä totuuden hiventäkään"

7:49
Videolla alkoholitutkija kertoo krapulasta ne olennaisimmat faktat.

Kaljan juominen ennen väkevämpään viiniin siirtymistä ei helpota seuraavana päivänä ilmaantuvaa krapulaa, jos alkoholia on yksinkertaisesti juotu liian paljon. Myytin murtaneesta tutkimuksesta uutisoi muiden muassa CNN.

Saksalais-brittiläisessä tutkimuksessa ei alkoholista ollut pulaa. Kaksiosaisessa kokeessa tiedemiehet juottivat 90 saksalaista 19–40-vuotiasta aikuista humalaan. Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään, jotka päihtyivät eri tavoin.

Ensimmäisessä ryhmässä osallistujat joivat kaksi ja puoli tuopillista olutta ja sen jälkeen neljä suurta lasia viiniä. Toisessa ryhmässä juomamäärät olivat samat, mutta osallistujat joivat ensin viininsä, sitten vasta oluensa. Kolmanteen kontrolliryhmään kuuluvat joivat ainoastaan olutta tai viiniä.

Kaikki osallistujat viettivät yönsä lääketieteellisen valvonnan alaisina.

Seuraavana päivänä osallistujilla oli ymmärrettävästi krapula. Kostean illan jälkeisestä olotilan intensiivisyydestä he kertoivat tutkijoille. Tutkijat lähettivät heikossa kunnossa olevat osallistujat kotiin parantelemaan oloaan.

Kokeen toisessa osiossa osat vaihtuivat

Viikko ensimmäisen ryyppäyskerran jälkeen koe toistettiin. Tällä kertaa osallistujien osat vaihtuivat.

Aiemmin olutta ennen viiniä juoneet joivat nyt viiniä ennen olutta. Ne, jotka olivat aloittaneet väkevämmällä viinillä, korkkasivat nyt juomisensa oluella. Kolmanteen ryhmään kuuluvat, viimeksi vain olutta tai viiniä juoneet, saivat nyt eteensä toisen tarjotuista vaihtoehdoista.

Seuraavana päivänä osallistujat kertoivat jälleen krapulansa voimakkuudesta.

Myytti murrettu

Tulokset murtavat myytin, jonka mukaan olut ennen viiniä lievittää krapulaa.

– Emme huomanneet totuuden hiventäkään siinä, että oluen juominen ennen viiniä lievittäisi krapulaa tai toisin päin, sanoo tutkimusta johtanut Witten/Herdecken yliopiston tutkija Jöran Köchling.

Lähteet: CNN, Medical Xpress

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja