Kaljan juominen ennen väkevämpään viiniin siirtymistä ei helpota seuraavana päivänä ilmaantuvaa krapulaa, jos alkoholia on yksinkertaisesti juotu liian paljon. Myytin murtaneesta tutkimuksesta uutisoi muiden muassa CNN.
Saksalais-brittiläisessä tutkimuksessa ei alkoholista ollut pulaa. Kaksiosaisessa kokeessa tiedemiehet juottivat 90 saksalaista 19–40-vuotiasta aikuista humalaan. Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään, jotka päihtyivät eri tavoin.
Ensimmäisessä ryhmässä osallistujat joivat kaksi ja puoli tuopillista olutta ja sen jälkeen neljä suurta lasia viiniä. Toisessa ryhmässä juomamäärät olivat samat, mutta osallistujat joivat ensin viininsä, sitten vasta oluensa. Kolmanteen kontrolliryhmään kuuluvat joivat ainoastaan olutta tai viiniä.
Lue myös: Varo! Näistä juomista tulee tutkitusti pahin krapula
Kaikki osallistujat viettivät yönsä lääketieteellisen valvonnan alaisina.
Seuraavana päivänä osallistujilla oli ymmärrettävästi krapula. Kostean illan jälkeisestä olotilan intensiivisyydestä he kertoivat tutkijoille. Tutkijat lähettivät heikossa kunnossa olevat osallistujat kotiin parantelemaan oloaan.