Ratkaisivatko lääkäriopiskelijat ikiaikaisen arvoituksen armottoman krapulan lääkitsemisestä? Professorin reaktio kertoo oleellisen

7:49
Alkoholitutkija kertoo, miksi koemme krapulaa.

Krapula on alkoholimyrkytys, joka johtuu yksinkertaisesti siitä, että alkoholia on tullut liikaa elimistöön. Ajan kanssa häviävät kankkusen oireet ovat usein niin ikäviä, että pahoinvoiva ihminen turvautuu erinäisiin vippaskonsteihin olon karkottaakseen.

Krapula, tuo miltei jokaiselle aikuiselle tuttu ikävä olotila kostean illan jälkeen. Päänsärky, väsymys, vatsavaivat, pahoinvointi, hikoilu ja vapina ovat epämiellyttäviä oireita, joita eivät poista muistot hilpeästä yöstä.

Avuksi kohmeloon on ehdotettu esimerkiksi Sprite-virvoitusjuomaa, punajuurta ja krapulapilleriä.

– Krapulaan ei ole eikä tule mitään ihmelääkkeitä, linjaa kuitenkin päihdelääketieteen professori Hannu Alho.

Lääkäriopiskelijat ehdottavat lääkesettiä krapulaan

Eri linjoilla näyttävät olevan lääketieteen opiskelijat. Nuori Lääkäri -lehdessä kankkusen hoitoon ehdotetaan seuraavaa lääkitystä:

  • sydämen tykytykseen 20–40 milligrammaa propranolia
  • närästykseen ja ylävatsaoireisiin 20–40 milligrammaa esomepratsolia tai 1–2 purutablettia Rennietä
  • päänsärkyyn 600 milligrammaa ibuprofeenia tai 500 milligrammaa naproksenia, herkkävatsaisille 1 gramma parasetamolia
  • vaikea-asteiseen pahoinvointiin 10 milligrammaa metoklopramidia tai 4 milligrammaa ondansetronia

Kaikki lääkkeet ovat hyvin yleisiä ja, lukuun ottamatta propranololia, metoklopramidia ja ondansetronia, ostettavissa apteekista ilman reseptiä. Ondansetronia käytetään esimerkiksi sädehoitoa saavien syöpäpotilaiden kokemaan pahoinvointiin, metoklopramidi puolestaan on yleisesti käytetty pahoinvointilääke.

Lääkkeistä ei välitöntä vaaraa, pidempi lääkitys riski

Miten professori näkee nuorten lääkäreiden krapulanhoitoniksit?

– Kuulostaa siltä, että lääketieteen opiskelijat ovat hyvin perillä asioista ja ilmeisesti myös kokeilleet näitä lääkkeitä, Alho hymähtää.

Kaikki lääkkeet vaikuttavat hänen mukaansa Nuori Lääkäri -lehdessä kuvatulla tavalla. Krapulan hoito on kuitenkin väärä termi kuvaamaan alkoholimyrkytyksen oireiden lievitystä. Darra on ja pysyy taustalla, vaikka nappeja kuinka huuhtoisi suustaan alas.

Välitöntä vaaraa kanuunan oireiden lieventämisestä lääkkein ei pitäisi olla. Maksalle saattaa kuitenkin olla haitallista, jos lääkkeitä ottaa jo ennen nukkumaanmenoa kostean illan jälkeen.

Pitkällä tähtäimellä kohmelon lääkitsemisestä saattaa koitua vakavia ongelmia. Mikäli ihminen tottuu siihen, että paha olo on sivuutettavissa, voi hänen juomiskäyttäytymisensä karata käsistä. Se altistaa alkoholismille.

Kolme nyrkkisääntöä krapulan ennaltaehkäisyyn

Seuraavana päivänä uhkaavaa krapulaa voi helpottaa etukäteen lähtökohtaisesti kontrolloimalla juomistaan. Mitä vähemmän juo, sitä epätodennäköisemmin kankkunen kaataa seuraavana päivänä sänkyyn.

– Ainoa hyvä neuvo krapulan välttämiseen on, ettei juo liikaa, lopettaa juomisen ajoissa ennen nukkumaanmenoa ja juo paljon vettä, tiivistää Alho.

Veden juontia kannattaa jatkaa myös seuraavana päivänä, sillä se estää alkoholin aikaansaaman nestevajauksen. Rasvaisen darramätön syöminen sen sijaan voi säännöllisesti nautittuna lisätä rasvamaksan riskiä.

Huonoin tapa lääkitä alkoholin aiheuttamaa pahaa oloa on juoda lisää.

Krapularyypyt johtavat nopeasti riippuvuuteen. Buranan tai propranolin ottaminen on kymmenen kertaa parempi vaihtoehto, Alho muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja