Vihdoin lääke tappavaan tautiin? Tutkijat kehittelivät haimasyöpään lääkkeen, joka voi nostaa selviytymisastetta merkittävästi

5:05

Harvoin ajoissa löytyvä haimasyöpä on hengenvaarallinen tauti, johon sairastuu vuosittain noin tuhat suomalaista. Syövän löytymistä ajoissa hankaloittaa haiman sijainti keskellä kehoa. Lisäksi solunsalpaajahoidot tehoavat haimasyöpään heikosti. Nyt tutkijat ovat testanneet hiirillä lääkettä, jonka tulokset haimasyövän hoidossa ovat lupaavia. Asiasta kertoo muun muassa Daily Mail.

VIDEO: Miten sädehoidolla voidaan hoitaa syöpää? Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri kertoo syöpähoidoista.

Valtaosa kaikista haimasyövistä alkaa haiman ruoansulatuksessa tarvittavia entsyymejä tuottavasta osasta. Tätä haiman adenokarsinoomaa on hankala hoitaa, sillä syöpäsolut näyttävät vaikuttavan haiman lähellä oleviin normaaleihin soluihin saaden ne tuottamaan haimasyöpäkudosta. Kudos vaikeuttaa hoidon pääsemistä perille haimaan ja mahdollistaa lisäksi syövän kasvamisen sekä leviämsen.

Uuden lääkkeen tarkoitus on estää haimasyöpää kehittämästä vastustuskykyä solunsalpaajahoidoille. Mikäli eläinkokeista saadut tulokset pitävät paikkansa myös ihmisillä, on kyseessä läpimurto tappavan haimasyövän hoidossa.

Yhdysvaltalaiset Cedars-Sinai Medical Center -sairaalan tutkijoiden kehittelemä uusi lääke auttoi pitämään haimasyövän herkkänä hoidoille ja vahvisti lääkkeiden tehoa. Hiirikokeissa uusi lääke nosti haimasyövästä selviytymistä jopa 50 prosentilla.

Seuraavaksi lääkettä testataan ihmisillä

Tutkijat ovat kehitelleet metavertiksi nimettyä lääkettä kolmen vuoden ajan. Sen on eläinkokeissa havaittu sekä vähentävän haimasyövän vastustuskykyä solunsalpaajille että lisäävän solusalpaajien ja sädehoidon toimivuutta.

Tähän mennessä lääkettä on testattu vasta hiirillä, mutta tutkijatiimi kehittelee uutta versiota, jota on tarkoitus testata ihmispotilailla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja