Vaarallinen haimasyöpä löytyy harvoin ajoissa – älä sivuuta oireita olankohautuksella

Haimasyöpä on vaarallinen tauti, joka löytyy valitettavasti harvoin varhaisvaiheessa. Uusia tapauksia todetaan Suomessa vuosittain noin tuhat.

Muutamien kymmenien grammojen painoisella haimalla on lukuisia elintärkeitä tehtäviä niin ruoansulatuksessa kuin muissa elimistön toiminoissa. Haimaan iskenyt syöpä onkin hengenvaarallinen tauti. Vain reilu viisi prosenttia sairastuneista on elossa viisi vuotta taudin toteamisen jälkeen.

Haimasyövän löytäminen varhaisessa vaiheessa on kuitenkin hankalaa, sillä haima on ”piilossa” muiden elinten takana ja syövällä on tilaa kehittyä. Lisäksi haimasyövän oireet muistuttavat monen muun sairauden tavallisia oireita, ja sairauden alkuvaihe on usein vähäoireinen tai jopa oireeton.

Vaikka haimasyövän oireet voivat kieliä monesta muustakin vähemmän vakavasta sairaudesta, kannattaa seuraavat vaaran merkit ottaa todesta.

Ruokahalun katoaminen

Haimasyöpä saattaa aiheuttaa ruokahalun katoamista jo varhaisessa vaiheessaan. Suureneva kasvain painaa haimaa ympäröiviä elimiä, kuten mahalaukkua. Tämä saattaa aiheuttaa sen, ettei sairastunut tunne itseään nälkäiseksi, vaikka olisi ollut syömättä tuntikausia. Syöminen voi tuntua jopa kivuliaalta.

Laihtuminen

Ruokahalun katoaminen johtaa puolestaan helposti painon nopeaan putoamiseen. Tahaton laihtuminen voi kieliä myös monista muista vakavista sairauksista, ja selittämättömästä painon putoamisesta onkin syytä keskustella lääkärin kanssa.

Ylävatsakipu

Haiman sijainnin vuoksi siinä oleva kasvain voi aiheuttaa myös ylävatsakipuja. Mikäli vatsaa siis kivistää ilman, että esimerkiksi syöty ruoka tarjoaa kivulle selityksen, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Selkäkipu

Kasvaessaan haimasyöpä ei ainoastaan paina mahalaukkua, vaan myös selkärangan alaosaa sekä selän lihaksia. Paine aiheuttaa jatkuvaa kipua. Alaselän kivut voivat liittyä myös PMS-oireisiin tai kuntosalilla huonosti tehtyihin liikeratoihin, mutta selittämätön ja pitkään jatkuva selkäkipu on syytä tarkistuttaa.

Ihon kellastuminen

Ihon ja silmien kellertävyys on aina vakava oire, jonka vuoksi on syytä hakeutua hoitoon. Keltaisuus voi kieliä esimerkiksi alkoholismista, maksan vajaatoiminnasta tai haimasyövästä. Jälkimmäisen kohdalla kellertävyys johtuu siitä, että haiman päässä sijaitseva kasvain tukkii sappitiehyet, jolloin maksasta ja sappirakosta peräisin oleva aineenvaihduntatuote, bilirubiini, kerääntyy verenkiertoon. Ihon kellastumiseen voi liittyä myös kutinaa.

Suolen toiminnan muuttuminen

Haimasyöpä voi muuttaa suolen toimintaa, minkä seurauksena saattaa esiintyä ripulia, pahoinvointia ja oksentelua. Myös ulosteen epänormaali väri voi olla merkki vakavasta sairaudesta: harmahtava, vaalea tai rasvainen uloste voi nimittäin johtua aiemmin mainitusta bilirubiinista. Tavallisesti tämä aineenvaihduntatuote antaa ulosteelle tyypillisen ruskean värin, mutta kasvaimen tukkiessa sappitiehyet bilirubiini ei pääse vaikuttamaan ulosteen väriin ja muotoon.

Tumma virtsa

Haimakasvaimen nostaessa veren bilirubiini-tasoja sairastuneen virtsa saattaa muuttua tavallista tummemmaksi. Tumma virtsa voi johtua myös heikosta nesteytyksestä, mutta mikäli veden juomisen lisääminen ei vaikuta virtsan väriin, kannattaa asia tutkituttaa.

***

Muutokset luomissa saattavat olla merkkejä ihosyövästä. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kirsi Iso-Herranen kertoi, millaisista luomista ei tarvitse kantaa huolta. Katso video alta.


Lue myös:

    Uusimmat