Vieras henkilö puhelimessa? Tutkimuksen mukaan ulkonäön voi päätellä pelkän äänen perusteella

Kuvitteletko puhelimen toisessa päässä puhuvan henkilön kasvot mielessäsi? Usko tai älä, mielessäsi pyörivä kuva vastaa todellisuutta paremmin kuin uskotkaan.

Tuore englantilainen tutkimus kertoo, että ihmisten ulkonäkö voidaan ennustaa hyvin pelkän äänen perusteella.

– Ihmiset tekevät samanlaisia huomioita riippumatta siitä, näkevätkö he henkilön kasvot vai kuulevatko ainoastaan äänen, kertoo tutkimuksen tekijä Harriet Smith Nottinghamin yliopistosta.

Tutkimus toteutettiin koehenkilöiden avustuksella. Tutkija pyysi tutkimukseen osallistuvia henkilöitä katsomaan 18 henkilön kuvaa ja kuuntelemaan saman määrän ääninäytteitä.

Suurin osa tutkimukseen osallistuvista henkilöistä onnistui yhdistämään kasvokuvan ja äänen havainnoimalla ainoastaan kuvien miehisyyttä, naisellisuutta ja ääninäytteen äänen korkeutta.  

Maskuliinisuuden kuulee välittömästi

Tutkijat häkeltyivät siitä, kuinka samanlaisia tietoja sekä visuaaliset että auditiiviset vihjeet tuottavat. 

– Ihmisillä on olemassa tarpeeksi päällekkäisiä tietoja, joiden avulla he voivat sovittaa vieraat kasvot ja äänet toisiinsa suhteellisen tarkasti, Smith kertoo.

Erityisen voimakas yhteys havaittiin maskuliinisuuden tai naisellisuuden suhteen. Havaintojen mukaan esimerkiksi hyvin maskuliiniselta näyttävä henkilö myös kuulostaa todennäköisesti hyvin maskuliiniselta. Tämä seikka johtuu pääosin hormoneista.

– Miehillä korkea testosteroni vaikuttaa muun muassa äänen mataluuteen. Suuri testosteronitaso on yhteydessä myös suurempaan leukaan ja nenään, Smith kertoo.

Tästä tiedosta voi olla hyötyä esimerkiksi rikostutkinnassa, jossa äänen avulla voidaan luoda parempi kuva epäillystä. 

Lähde: Today


Entä tunnistatko, minkä retroherkun äänen kuulet tällä videolla?


Lue myös:

    Uusimmat