Vieläkö muistat KIDSing-voittaja Jenni Jaakkolan? Lapsitähteys toi mukanaan hurjat paineet: "Jännittämisestä tuli jopa paniikinomaista"

Jenni Jaakkola kertoo, miksi yhteistyö levy-yhtiön kanssa päättyi pian KIDSing-voiton jälkeen 1:36
Jenni Jaakkola kertoo, miksi yhteistyö levy-yhtiön kanssa päättyi pian KIDSing-voiton jälkeen.

Lapsitähtenä julkisuuteen ponnahtanut Jenni Jaakkola asuu nykyään Australiassa.

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa Kiimingissä lapsuutensa elänyt Jenni Jaakkola ponnahti julkisuuteen KIDSing-lauluohjelman myötä melkein kymmenen vuotta sitten.

– Olin 13-vuotias, kun osallistuin KIDSingiin. Aika on mennyt järjetöntä vauhtia, hyväntuulinen Jaakkola toteaa MTV Uutisille.

Kuluneisiin vuosiin on kuitenkin mahtunut paljon. Moni muistaa Jaakkolan voiton jälkeisen Tämä on unta -hitin, jota onkin katsottu YouTubessa lähes miljoona kertaa. 

Toisin kuin voisi kuvitella, Jaakkola ei  lähtenyt kilpailuun tavoittelemaan voittoa.

– Lähdin lähinnä hakemaan kommentteja miten voisin kehittyä laulajana. Pysyin kisassa kuitenkin mukana viikko toisensa jälkeen. Voisi sanoa, että voitin vahingossa, vaikka se kuulostaa hassulta. En osannut edes haaveilla siitä. Se ei ollut tavallaan edes vaihtoehto.

Voiton yllättävyydestä kertonee myös se, että Jaakkolalla ei ollut mukanaan finaalissa edes riittävästi vaihtovaatteita.

– Emme olleet valmistautuneet perheeni kanssa siihen, että voitto tulisi. Minulla ei ollut riittävästi vaihtovaatteita mukana ja seuraavana aamuna tiedossa oli tv-haastattelu. Siitä lähdimme kuitenkin ensiksi vaatekaupoille ja soittelemaan opettajille, että en ole tulossa huomenna kouluun, hän nauraa.

Vaikka Jaakkola pitää kokemustaan lapsitähtenä lähtökohtaisesti positiivisena, mahtui mukaan myös haasteita. Murrosiän tuomat epävarmuudet kulminoituivat toisinaan kovina paineina ja täydellisyyden tavoitteluna.

Kun muut nuoremmat kilpailijat saattoivat leikkiä kulisseissa, Jaakkola vetäytyi omiin oloihinsa ennen suoraa lähetystä.

– Olin kilpailun vanhin ja pahimmassa murrosiässä. Pyrin aina täydellisyyteen ja paine suoriutua oli kova. Jännittämiseni oli jopa paniikinomaista. Olen huomannut sen vasta jälkikäteen enkä osannut käsitellä asiaa silloin.

Erityisesti ulkopuolisten kommentit menivät helposti ihon alle, oli palaute negatiivista tai positiivista. 

– Takerruin kaikkeen kommentointiin. Muiden mielipiteillä oli paljon väliä siinä iässä. Se toi paineita hommaan entisestään.

Jaakkola ei osaa sanoa suosittelisiko oman kokemuksensa perusteella lapsitähteyttä. Hänen kohdallaan kokemukseen vaikutti paljon se, että julkisuus ja menestys tulivat niin yllätyksenä.

– Mielestäni tänä päivänä kilpaillaan liikaa ja nuorilla on muutenkin paineita. En toisaalta näe lapsitähteydessä mitään pahaakaan, jos siihen on valmistauduttu hyvin. 

Lauluohjelman jälkeen Jaakkola on keskittynyt muun muassa opintoihinsa sekä muihin elämän osa-alueisiin. Toistaiseksi elämä onkin kuljettanut aikuiseksi varttuneen naisen Australian Sydneyyn.

– Suomessa eläminen oli aika hektistä, kun tein töitä myyjänä ja opiskelin kovaa tahtia yhtä aikaa. Elämä on ollut vähän suorittamista. Täällä ollessa olen kokenut löytäväni rauhaa ja toivon, että löydän sitä vielä lisää.

Ratkaisu onkin ollut oikea, sillä hyväntuulinen nuori nainen nauttii elämästä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Harjoittelen täällä myös täydellisyydestä irti pyrkimistä. Englannin kielen taitoni on heikko, mutta olen täällä ollessani epämukavuusalueellani. Täällä täytyy puhua joka päivä englantia. En ole siinä täydellinen, mutta minun on selviydyttävä.

Kotitalousopettajaksi valmistuva Jaakkola toteaa myös, että musiikkiuraa ei ole lopetettu, vaan enemmänkin laitettu hetkellisesti sivuun oman itsensä löytämisen ja kypsymisen tieltä.

Jaakkola ei poissulje ajatusta, etteikö hän voisi vielä joskus tulevaisuudessa tehdä musiikkia. Ajankohtaa hän ei kuitenkaan ole lyönyt niin sanotusti lukkoon. 

– Kyllä musajutut käyvät aina välillä mielessä. Tällä hetkellä laulaminen on yksi tärkeimmistä tavoistani purkaa stressiä. Hakuan uskoa siihen, että joskus vielä teen musiikkia. Edes pieniä prokkiksia. 

Jaakkolan valokuvat on ottanut Tiia Pyky.

Lue myös:

    Uusimmat