VIDEO: Näin syyssato säilyy mahdollisimman pitkälle

Puutarhan syystyöt 24:16

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut päätoimittaja Maija Stenman antoi vinkit sadonkorjuuseen ja sen hyvään säilytykseen.

Sipulit on Kotipuutarha-lehden päätoimittaja Maija Stenmanin mukaan syytä nostaa, kun varret alkavat kaatua. 

– Perunoita kannattaa nostaa syyskuun alkupuolella, ja porkkanoita vasta paljon myöhemmin, koska porkkanat hyötyvät siitä, että niiden antaa olla pitkään maassa. Ne makeutuvat siitä, Stenman suosittelee.

Pääosan porkkanasadosta voi antaa olla maassa aina sinne asti, kun maa alkaa jäätyä, jopa lokakuulle asti.

– Noin viikkoa paria ennen kuin peruna nostetaan, kannattaa leikata sen varret, sillon kuori vahvistuu, ja perunat säilyvät paremmin.

Mikäli sadon haluaa säilyvän mahdollisimman pitkälle, jopa talven yli, mitä kannattaa tehdä?

– Sipulit kannattaa kuivattaa, samoin kuin valkosipuli, lämpimässä tilassa hyvin kuivaksi – että naatti irtoaa kiertämällä itsestään. Sitä ei kannata leikata poikki. Ja sen jälkeen sipulit säilyvät huoneenlämmössä.

– Perunat ja porkkanat kannattaa viedä viileään ja ilmavaan tilaan, ja jos tuntuu, että siellä on liian kuivaa, niin laittaa kosteaa hiekkaa tai hiukan nihkeää turvetta väliin, niin se pitää ne sopivan kosteana, etteivät ne nahistu, Stenman vinkkaa. 

Kuinka nurmikko kannattaa haravoida ja kuinka hävittää pudonneet lehdet? Entä mitä puutarhan syystöissä voi vielä istuttaa? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat