Mainos

Vertailussa 30 suosikkiautoa – nämä kolme ovat lapsille turvallisimmat

Folksamin suorittamassa vertailussa tarkasteltiin Ruotsin 30 myydyimmän henkilöauton tiloja ja lapsiturvallisuutta.

Vanhempien voi olla vaikea tietää, millaisessa autossa lasten on turvallisin matkustaa. Mitkä turvajärjestelmät ovat tärkeimpiä ja missä automalleissa on parhaiten tilaa selkä menosuuntaan asennettavalle turvaistuimelle?

Folksam tutki yhteensä 30 Ruotsin viime vuoden myydyintä uutta automallia ja kiinnitti huomiota erityisesti takapenkin turvalaitteisiin sekä siihen, että autossa on riittävästi tilaa käännettävän lasten turvaistuimen asentamisen jälkeenkin.

– Olemme tutkineet asiaa nimenomaan siksi, että lapset matkustavat autossa turvallisimmin 4-vuotiaaksi saakka, kun turvaistuin on käännetty selkä menosuuntaan. Jos lapsi käännetään kasvot menosuuntaan jo 2–3-vuotiaana, vakavan vamman riski nokkakolaritilanteessa kasvaa jopa viisinkertaiseksi. Kun auto on kyllin tilava, vanhemmat eivät yhtä helposti käännä turvaistuinta liian aikaisin, sanoo Ruotsin Folksamin liikenneturvallisuustutkija Anders Ydenius.

– Olemme myös tutkineet sitä, missä autoissa on ylipäätään turvalaitteet auton takaosassa, koska se on asia, johon ei usein kiinnitetä riittävästi huomiota. Takaosan turvallisuusjärjestelmät ovat kuitenkin erityisen tärkeitä isommille lapsille, jotka eivät istu enää selkä menosuuntaan päin, Ydenius toteaa.

Kolme automallia kärjessä

Folksamin vertailussa kärkeen nousivat Volvo V70, Volvo XC70 ja Kia Sportage. Ne saivat tiloista korkeimman arvosanan 5 ja selvittivät myös turvallisuusvaatimukset. Muita tilavia automalleja ovat Skoda Octavia ja VW Passat, vaikka niiden turvallisuus ei ollut aivan samaa luokkaa kuin voittajilla.

Folksamin tutkimus osoittaa, että ei ole itsestään selvää, että suurimmat autot ovat samalla myös tilavimpia. Tutkituista automalleista yhteensä 14 sai tilavuudesta arvosanan 4, ja niiden joukossa on niin pieniä autoja kuin keskisuuria katumaastureitakin, joista Audi A4, Volvo XC60, Mercedes-Benzin C-sarja, Volkswagen Tiguan, Toyota Avensis ja Volvo V40 täyttivät myös turvallisuusvaatimukset.

Lähde: Folksam

***

0:29

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.