Koko kolmikko finaaliin! Suomalaisyllättäjä räväytti keihään karsinnassa: "Ei vielä mikään nappi"

Oliver Helander sujautti linimenttiä väärään paikkaan: "Siinä oli muutama hetki ei-niin-kiva olla" 1:56
Oliver Helander sujautti linimenttiä väärään paikkaan: "Siinä oli muutama hetki ei-niin-kiva olla"

Tiistain päiväsession huipensivat Oliver Helanderin, Lassi Etelätalon ja Toni Keräsen karsintaheitot keihäässä. MTV seuraa tapahtumia ja välittää tunnelmia Roomasta reaaliajassa tässä artikkelissa.

EM-kisapäivän seuranta:

Kello 16.38: Liveseuranta päiväsession osalta päättyy tähän. Kiitos seurasta, palataan jälleen asiaan, kun Roomassa tapahtuu!

Kello 16.31: Kokenut Lassi Etelätalo selvitti itsensä keihään loppukilpailuun, vaikka 82 metrin karsintaraja ei ylittynytkään. EM-pronssia puolustavan Etelätalon paras heitto kantoi lukemiin 80,83.

Katso Etelätalon mietteet karsinnasta ja keskiviikon finaalista alta.

Lassi Etelätalo vaikeuksista huolimatta EM-finaaliin: "Kaikissa oli vähän jotain pielessä" 1:46
Lassi Etelätalo vaikeuksista huolimatta EM-finaaliin: "Kaikissa oli vähän jotain pielessä"

Kello 16.27: Toni Keränen kertasi mahtiheittoaan MTV Urheilulle Rooman Stadio Olimpicon uumenissa.

Kauden paras kohentui karsintarajan ylittäneellä heitolla yli kolme metriä. Keräsen repäisy kantoi lukemiin 82,77.

Katso Keräsen haastattelu alta:

EM-finaalipaikan kiskaissut Toni Keränen teki kolme metrin parannuksen kauden parhaaseensa: "Ei vielä mikään nappi" 2:06
EM-finaalipaikan kiskaissut Toni Keränen teki kolme metrin parannuksen kauden parhaaseensa: "Ei vielä mikään nappi"

Kello 16.01: Kaikki suomalaiset ovat mukana miesten keihään EM-loppukilpailussa! 

Oliver Helander ja Toni Keränen selvittävät karsintarajan, ja Lassi Etelätalon 80,83 riitti sekin loppukilpailuun ja 12 parhaan joukkoon.

Finaali heitetään keskiviikoiltana kello 21.30 alkaen.

Kello 15.55: Saksan Julian Weber repäisee viimeisellä heitollaan yli 85-metrisen! 85,01 ja karsintojen toistaiseksi paras tulos. Etelätalo nyt sijalla 11. Jännäksi menee.

Kello 15.53: Tshekin Konecnyn karsinta menee täysin penkin alle. Hän ei saa tulosta lainkaan, ja astuu viimeisen heittonsa yli nilkkaa ontuen.  

Etelätalo nyt tukevasti kiinni finaalipaikassa.

Kello 15.50: Etelätalo heittää jälleen yli 80 metriä: 80,83. Suomalainen on kymmenes ja joutuu nyt jännittämään loppuun asti, tuleeko kolme heittäjää vielä ohi viimeisellä kierroksella, vai ei. Todennäköisesti kaikki kolme suomalaista nähdään nyt huomisillan finaalissa.

Kello 15.46: Toni Keräseltä hurja kiskaisu, karsintaraja rikki! Liminkalainen painaa kepin 82,77 metriin ja lunastaa paikan loppukilpailussa. Loistava veto Keräseltä. Heitto on hänen kauden parhaansa.

Kello 15.44: Etelätalo tällä hetkellä tukevasti loppukilpailupaikassa kiinni, yhdeksännellä sijalla. Mutta ei voi EM-pronssia puolustava suomalainenkaan vielä täysin tuudittautua. Keräsen sen sijaan on saatava nyt onnistuminen.

Kello 15.33: Toni Keränen jää ensimmäisellä heitollaan kauas 80 metristä. Keppi lentää 76,64 metriin. 

Kello 15.32: Ukrainalainen Felfner paiskaa keihään aivan karsintarajan tuntumaan. Etelätalo on omalla tuloksellaan tässä kohtaa kahdeksantena.

Kello 15.24: Lassi Etelätalo aloittaa keihään B-ryhmän karsinnat. Heti ensimmäisellä yli 80 metriä! Tulos 80,56 saattaa riittää jo loppukilpailupaikkaan. Etelätalo on tässä vaiheessa karsintojen kuudes.

Kello 15.21: Viron Johannes Erm painaa kovaa tulosta kymmenottelun seiväshypystä. Nyt menee yli 520 ja oma ennätys parantuu kymmenellä sentillä.  

Kello 15.02: Kymmenottelun seiväspaikalla tapahtuu: ME-mies Kevin Mayer ylittää viimeisellä yrityksellään aloituskorkeutensa viisi metriä ja tuulettaa villisti! Ranskalaisella on panoksena arvokisamenestyksen ohella paikka Pariisin olympialaisissa, sillä hänellä on vielä tulosraja vielä ylittämättä.

Kello 14.51: Helander teki myös kutkuttavan huomion omasta heitostaan: se oli huono heitto, vaikka kantoi yli 84 metriä. 

– Asentoon meni, mutta siinä ne hyvät asiat ovat, Helander analysoi vähäsanaisesti.

Jos huonolla heitolla rysähtää tuollainen tulos, voi loppukilpailussa odottaa onnistuneella suorituksella jopa lähelle 90 metrin kiskaisua.

Helander on iskussa.

Kello 14.45: Oliver Helander kertoi heitostaan ja kuumageeliä haarojen väliin -episodistaan MTV Urheilulle Roomassa.

Kello 14.42: Myös Moldovan kokenut Mardare puhkoo karsintarajan. 82,18.

Tällä hetkellä kahdeksantena karsinnassa olevan Portugalin Ramosin tulos on 79,17, joten käytännössä Toni Keräseltä ja Lassi Etelätalolta vaaditaan yli 80-metristä jatkoon. Mielellään tietysti suoraan finaaliin karsintarajan ylittämällä, niin ei tarvitse enempää jännittää.

Kello 14.36: Latvian Gailums täräyttää yli karsintarajan viimeisellään! 82,36 on karsintojen toiseksi pisin heitto. Kova temppu, ilman tuota kiskausta mies oli jäämässä loppukilpailun ulkopuolelle.

Kello 14.26: Karsinnoissa toistaiseksi vain Helander puhkaissut 82 metrin karsintarajan. Hänen lisäkseen on nähty toistaiseksi kaksi muuta 80 metrin ylittänyttä.

Kello 14.07: Helanderin kannalta erinomaista, että hän ei joutunut heittämään kuin yhden kerran karsinnassa. Nyt hän pääsee suoraan palauttelemaan ja herkistelemään itseään keskiviikkoillan loppukilpailua varten.

Vakuuttava 84 metrin ylitys sisälsi tavaramerkinomaisen heittäytymisen heittoviivan tuntumaan, mutta muuten tekeminen vaikutti varsin jämäkältä. Mies on kunnossa ja tasaisen varmassa vedossa.

Lassi Etelätalon ja Toni Keräsen B-karsintaryhmä aloittaa työnsä kello 15.25.

Toistaiseksi A-ryhmässä ei ole nähty vielä toista karsintarajan 82 metriä ylittänyttä heittoa.

Kello 14.03: Oliver Helander täräyttää heti ensimmäisellään yli karsintarajan! Keihäs kaartaa 84,35 ja Helander on loppukilpailussa!

Kello 14.02: Keihäskarsinta on käynnissä! Saksan ja Puolan miesten heitot jäävät kauaksi 82 metrin karsintarajasta. Seuraavana vuorossa Oliver Helander!

Kello 13.45: Oliver Helander näyttää toipuneen jo kuumageelin aiheuttamasta kirvelystä haarojenvälissä. Suomalainen mitalitoivo on saapunut Stadio Olimpicon kentälle ja hakee jo tuntumaa keihääseensä. Vartin päästä tärähtää karsinnoissa.

Kello 13.39: Suomi jää kuudenneksi naisten pikaviestissä. Vaihdot onnistuivat hyvin, mutta loppukilpailupaikka jää haaveeksi. Lotta Kemppinen tulee ankkuriosuuden väkevästi, kuten tekee myös viimeisen kaarteen pinkonut Anniina Kortetmaa. Aika on kova: 43,68. Finaalipaikka jää kuitenkin puolen sekunnin päähän.

Suomen aika on maan EM-kisahistorian paras naisten pikaviestissä. Alkuerissä se riittää kymmenenteen sijaan.

Kello 13.38: Petra Häggqvist on Suomen avausosuuden juoksija 4x100 metrin viestijuoksussa, joka on alkamassa näillä hetkillä. Kolme suoraan jatkoon, kaksi aikojen perusteella. 

Kello 12.52: MTV Urheilun toimittaja Eren Gürler raportoi Roomasta: valmentaja Tero Pitkämäki kertoi paikan päällä, että Helanderin nivusessa ei ole vikaa, mutta kuumageeliä oli lipsahtanut herkälle alueelle keihäsmiehen haarojenväliin. 

Pieni lipsahdus siis vain kyseessä, eikä heittäminen ole vaarassa.

Kello 12.46: Huolestuttava näky Ylen EM-lähetyksessä! Oliver Helander irvistelee ja pitelee nivustaan verryttelyissä. Ei hyvältä näytä. Keihäskarsinta alkaa reilun tunnin kuluttua.

Kello 12.32: Suomen viestinaiset eivät valitettavasti pääse upeasta juoksusta huolimatta finaaliin 4x400 metrillä. Toisessa erässä Espanja ja Italia menevät aikavertailun kautta jatkoon, joten Norja ja Suomi putoavat ensimmäisenä jatkosta. Suomen joukkueessa juoksivat Milja Thureson, Aino Pulkkinen, Katriina Wright ja Mette Baas.

Kello 12.27: Jessica Kähärä ei onnistu parantamaan viimeisellä hypyllään pituuden karsinnassa. Parhaaksi tulokseksi jää toisella hypyllä syntynyt 639. Sillä hän on tällä hetkellä karsinnassa sijalla 23, kun finaaliin ollaan menossa tuloksella 663.

Kello 12.23: Suomen 4x400 metrin viestinaiset juoksevat alkuerässä viidenneksi upealla ajalla 3.26,05, joka on lähellä lähes 50 vuotta vanhaa Suomen ennätystä 3.25,70. Sekin muuten juostiin niin ikään Roomassa syyskuussa 1974.

Ennen toista erää Suomi on viimeisellä finaaliin oikeuttavalla paikalla aikavertailussa Norjan jälkeen. Erästä suoraan loppukilpailuun menivät Puola, Saksa ja Hollanti.

Kello 12.20: Puolan miesten pitkän viestin joukkue hylättiin alkuerien jälkeen. Yksi viestinviejistä juoksi useamman askeleen verran viereisen radan puolella.

Kello 11.45: Eveliina Määttänen tunnusti MTV Urheilun haastattelussa, ettei hänen taktiikkansa välieräjuoksussa onnistunut.

– Oli rohkea juoksu, yritin pelata ehkä omilla vahvuuksillani ja luotin sellaiseen pitkään kiriin, mutta tänään ei toiminut se taktiikka. Tosi hienoa oli kuitenkin päästä arvokisoissa semifinaalin. Tämä on minulle kuitenkin suhteellisen uutta ja on jännä paikka kisata monta päivää putkeen. Olen tosi tyytyväinen tästä kokemuksesta vaikka olisin tietysit halunnut ihan hirveästi sinne finaaliin päästä.

– Kun etusuoralle tultiin, huomasin, että ei ollut sitä potkua enää, mikä olisi tarvittu siihen jatkopaikkaan. Kun huomaa, että sieltä tulee eka, toka ja kolmas ohi, se on aika kurja hetki. 

Määttänen arvioi EM-kisakokemuksen olleen muuten erittäin positiivinen. Loppukaudelle hän sanoi tavoitteekseen ennätyksen hiilamisen uudelle sekuntiluvulle eli 1.58-alkuiseen aikaan, mikä tietäisi myös uutta Suomen ennätystä.

Määttäsen kausi jatkuu ensi viikolla Turussa Paavo Nurmen kisoissa.

Kello 11.29: Kymmenottelun 110 metrin aitajuoksussa oli tekeillä pieni farssi, kun ranskalaiskilpailija Gletty ei kuullut lähetyspistoolin laukausta ja jäi telineisin. Ilmeisesti telineiden takana olevassa kaiuttimessa oli jotain vikaa. Nyt Gletty kuitenkin saa uuden suorituksen pika-aidoissa, joten mahdollisuudet huippusarjaan ovat yhä olemassa.

Kello 11.26: Eveliina Määttäsen valmentajan Jan Petracin mukaan suomalaisjuoksija teki liikkeensä liian aikaisin siirtyessään kärkipaikalle jo viimeisen kierroksen takasuoralla. Petrac kommentoi puolisonsa juoksua Ylen haastattelussa.

Kello 11.23: Valtaisa pettymys Määttäselle. Erän voittoaika painui yli kahden minuutin, joten hidas avauskierros ja lopun kiristys ei nähtävästi sopinut suomalaiselle tällä kertaa. Määttäsen aika on 2.01,49.

Kello 11.22: Määttänen saapuu loppusuoralle kolmantena! Ei riitä loppukiri, Määttänen hyytyy seitsemänneksi.

Kello 11.21: Nyt mennään hitaammin kuin ensimmäisessä välierässä. Määttäsen pitää ottaa nyt paikka kolmen parhaan joukossa päästäkseen finaaliin!

Kello 11.20: Ja Määttäsen erä on käynnissä! Suomalainen nappaa paikan heti kärjen takaa.

Kello 11.09. Määttäsellä on siis juoksussaan tähtäimessä Suomen kannalta historiallinen loppukilpailupaikka 800 metrillä. Samalla vaarassa on Sara Lappalaisen Suomen ennätys 1.59,41.

Kello 11.07: Naisten 800 metrin ensimmäinen välierä on alkamassa. Suomen Eveliina Määttänen juoksee jälkimmäisessä välieräryhmässä.

Kello 10.50: Tervetuloa mukaan EM-yleisurheilun viidennen kisapäivän pariin! Rooman aamussa urakoivat jo kymmenottelijat, joilla vuorossa on 110 metrin aitajuoksu. 

Suomalaisittain päivä käynnistyy toden teolla Eveliina Määttäsen välieräjuoksulla. Välierät alkavat noin 20 minuutin kuluttua. 800 metrin juoksun finaalipaikkaan vaatinee Määttäseltä kahden minuutin alituksen.

Alkuerässä Määttänen nappasi jatkopaikan ajalla 2.01,59, joka oikeutti erän toiseen sijaan. 

– Uskon, että semifinaalissa mennään kovaa. Voi olla, että tulee ennätysjuoksu. Ainakin alle kaksi minuuttia, Määttänen tuumi maanantaina MTV Urheilulle.

Pituuden karsinnassa tulessa on Jessica Kähärä kello 11.35 alkaen.

Keihäsmiesten karsinnat alkavat kello 14. A-karsintaryhmässä heittää Oliver Helander, kun taas Lassi Etelätalon ja Toni Keräsen B-ryhmä aloittaa urakkansa 15.25.

Koko päivän aikataulu alla.

Rooman EM-yleisurheiluiden tiistain ohjelma

Aika

Laji

Vaihe

Suomalaiset

10.35

10-ottelu, 110 m aj (M)

 

 

11.10

800 m (N)

välierät

Määttänen

11.30

10-ottelu, kiekko (M)

ryhmä A

 

11.35

Pituus (N)

karsinnat

Kähärä

11.45

4x400 m viesti (M)

alkuerät

 

12.15

4x400 m viesti (N)

alkuerät

Baas, Pulkkinen, Thureson, Wright

12.35

10-ottelu, kiekko (M)

ryhmä B

 

12.55

10-ottelu, seiväs (M)

ryhmä A

 

13.00

4x100 m viesti (M)

alkuerät

 

13.30

4x100 m viesti (N)

alkuerät

Häggqvist, Kemppinen, Kortetmaa, Pursiainen

14.00

Keihäs (M)

karsinta A

Helander

14.10

10-ottelu, seiväs (M)

ryhmä B

 

15.25

Keihäs (M)

karsinta B

Etelätalo, Keränen

 

 

 

 

20.05

10-ottelu, keihäs (M)

ryhmä A

 

20.50

10 000 m (N)

B-kilpailu

 

21.15

10-ottelu, keihäs (M)

ryhmä B

 

21.35

Korkeus (M)

finaali

 

21.55

Kolmiloikka (M)

finaali

 

22.05

400 m aj (M)

finaali

 

22.18

400 m aj (N)

finaali

 

22.30

10 000 m (N)

finaali

Chydenius

22.36

Keihäs (N)

finaali

 

23.25

10-ottelu, 1500 m (M)

finaali

 

23.53

200 m (N)

finaali

 

Lue myös:

    Uusimmat