Lassi Etelätalolle tuli viheliäinen vaiva – suomalaiselle historiasta etulyöntiasema

Lassi Etelätalo havittelee Roomasta mitalisijoja: "Kasivitonen on mahdollinen” 3:26
Lassi Etelätalo havittelee Roomasta mitalisijoja: "Kasivitonen on mahdollinen”.

Lassi Etelätalo lähtee puolustamaan EM-pronssiaan keihäskilpailuun. Tiistaina heitetään karsinta ja keskiviikkona on vuorossa finaali. Peräkkäisten päivien kilpailut korostavat karsinnan tärkeyttä. Etelätalo haluaa päästä karsinnasta mahdollisimman helpolla.

– Viimeksi on varmaan ollut Dohassa näin, että ei ole välipäivää karsinnan ja finaalin välillä. Silloin vain kaksi heittäjää paransivat tulostaan finaalissa, Etelätalo muistelee.

Etelätalon nosto on erittäin oleellinen. Peräkkäiset kilpailupäivät muuttavat koko kilpailun asetelmaa ja karsinnan rooli korostuu.

– Peräkkäiset päivät aina vähän kovempi kropalle. Yksikin välipäivä tekee aika paljon. Tavoitteena olisi päästä mahdollisimman vähällä jatkoon karsinnasta, Etelätalo suunnittelee.

Dohan MM-kisoissa Etelätalo joutui heittämään kolme karsintaheittoa, ja hän pääsi loppukilpailuun viimeisenä tuloksella 82,26. Finaalissa hän paransi tulostaan 23 senttiä ja oli lopputuloksissa neljäs. Toisin kävi tämän kauden suosikeilla Saksan Julian Weberillä ja Tshekin Jakub Vadlejchilla. He heittivät molemmat Dohan karsinnassa päälle 84 metriä, mutta finaalissa ei enää kulkenut. Vadlejch jäi Etelätalon jälkeen viidenneksi tuloksella 82,19 ja Weber kuudenneksi tuloksella 81,26. Etelätalon lisäksi finaalissa karsintaan verrattuna paransi vain Grenadan Anderson Peters, joka heitti lopulta maailmanmestaruuteen.

Molempien tulokset olivat selkeästi huonommat, vaikka Weber selvitti karsinnan yhdellä kiskaisulla ja Vadlejch kahdella.

Oliver Helanderin osalta peräkkäisten päivien kilpailut ovat todella iso kysymysmerkki. Itse hän ei ole kuitenkaan asiasta huolissaan, vaikka tavoitteet ovat samanlaiset kuin Etelätalolla.

– Yritän heittää yhdellä heitolla yli karsintarajan, mutta jos menee kolme heittoa niin ei se ole mikään maailmanloppu, Helander linjasi.

Rikkonainen valmistautuminen

Lassi Etelätalon viime kausi meni pipariksi loukkaantumisten takia. Joensuun Katajan mies oli mukana Budapestin MM-kisoissa, mutta ei ollut vielä siinä vaiheessa päässyt kuntoon. Hän puhkaisi 80 metrin rajan vasta kauden viimeisessä kilpailussa eli Suomi-Ruotsi-maaottelussa.

Sen jälkeen on mennyt paremmin, joskin pienet vaivat ja sairastelut ovat kiusanneet harjoittelua.

– Vähän on ollut sairasteluja liikaa tuossa talven aikana. Leireillä vatsatauteja. Vähän tylsiä, siinä mielessä, että pääsee hyvään kuntoon, ja sitten se vähän laskee, ylös ja alas. Ei ihan sellaisia ehjiä harjoitusjaksoja hirveästi ole tullut, Etelätalo miettii.

– Syksy oli ihan ok. Vähän sairastelut vei alas, mutta keväällä on tuntunut, että on päässyt ihan hyvään kuntoon, Etelätalo kuteinkin summaa.

Kauteen on mahtunut vasta kaksi kilpailua. Kolmaskin oli suunnitteilla Virossa, mutta selkäkramppi tuli sotkemaan. 

– Viron kisa jäi väliin. Siitä on jo sen verran aikaa, että selkä tuntuu paljon paremmalta. Vähän on joutunut kovia heittoja rajoittamaan, Etelätalo paljastaa.

Se ei kuitenkaan huoleta, sillä harjoituksissa Etelätalo ei heitä yleensä täysivauhtisia heittoja.

– Fyysiset ominaisuudet on ihan ok niin silloin yleensä heittokin toimii. Ei ole ennenkään ollut este, että kovempia heittoja olisi jäänyt väliin, mutta varmuus voi olla vähän hakusessa.

Etelätalo tavoittelee Roomasta mitalia. Suomalaisheittäjä uskoo, että kepin pitää lentää reilusti omiin kärkilukemiin, jos mitaleille mielii.

– Mitaliin vaaditaan 85 metrin päälle heitto. Kyllä se on mahdollista, ja pitää onnistua oikein hyvin. Jo karsinnassa pitää onnistua ja päästä helpolla.

Keihäänheiton karsinta heitetään tiistaina Suomen aikaa iltapäivällä. Finaali on luvassa keskiviikkoiltana 21.28 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat