MTV:n EM-sivallus: Jäätävä murjaisu sotki pasmat – Suomen keihäsmies sai koko joukon hirnumaan

Lassi Etelätalo havittelee Roomasta mitalisijoja: "Kasivitonen on mahdollinen” 3:26
Lassi Etelätalo havittelee Roomasta mitalisijoja: "Kasivitonen on mahdollinen.”

MTV Urheilun asiantuntija Tommi Evilä ja toimittajat Eren Gürler sekä Tuomas Hämäläinen käyvät läpi Roomassa järjestettävien yleisurheilun EM-kisojen suorituksia. Neljännessä sivalluksessa puidaan muun muassa Lassi Etelätalon murjaisua.

Tästä pidin

Tommi Evilä:  400 metrin kilpailuista. Tuli ihan järkyttävän kovia tuloksia, tuo Alexander Doomin vetokin, Euroopan kaikkien aikojen toiseksi kovin aika 44,15. Neljä ukkoa juoksi 44-alkuisia aikoja. 

Timanttiliigan lähetyksissä on juteltu, että Eurooppa on noussut varsinkin naisissa, ja nyt sopii huomioida, mitä Natalia Kaczmarek (48,98) ja Rhasidat Adeleke (49,07) tekivät. 

Globaalillakin tasolla lähdetään ihan aidosti haastamaan. Olympiafinaalissa on kaikki mahdollisuudet taistella mitaleista.

Eren Gürler:  Oli mahtava huomata Stadio Olimpicon katsomossa sinivalkoinen meri seiväspaikan tuntumassa.

Elina Lampela ja Wilma Murto pääsivät hyppäämään ikään kuin kotiyleisön edessä, kun vähintään sadat suomalaiset huusivat ja taputtivat molempien suoritusten mukana. Omansa suomalaiskannustuksesta saivat tietenkin myös Silja Kosonen ja Topi Raitanen omissa finaaleissaan. Harmittavasti sekä suomalaisurheilija että suomalaiskannattajat joutuivat kuitenkin tällä kertaa pettymään.

Topi Raitanen harmitteli estetreeniensä vähäisyyttä: "Ei palautunut finaaliin" 1:34
Topi Raitanen harmitteli estetreeniensä vähäisyyttä: "Ei palautunut finaaliin."

Tuomas Hämäläinen:  Elina Lampelan neljäs sija singahtaa rouheasti yläkanttiin. Rohkeimmat uskalsivat seiväskarsinnan jälkeen väläytellä suomalaishaastajaa miekkailemaan mainioista sijoista, mutta Lampela taivutti lopulta ryminällä Euroopan kärkisuhinoihin. Ennätys seitsemän sentin turvin uusiksi 463:een juuri ennen Roomaan suuntaamista, EM-kisoissa karsinta vakuuttavasti läpi ja finaalissa tyylikästä puhdasta peliä 458:aan saakka. Bravo.

Elina Lampela ei sisäistänyt heti upeaa EM-nelossijaansa: "En ole aiemmin tuollaisia sarjoja pystynyt hyppäämään" 1:46
Elina Lampela ei sisäistänyt heti upeaa EM-nelossijaansa: "En ole aiemmin tuollaisia sarjoja pystynyt hyppäämään."

Wilma Murto epäonnistui EM-finaalissa: "En ole ihan vielä valmis tuohon" 3:00
Wilma Murto epäonnistui EM-finaalissa: "En ole ihan vielä valmis tuohon."

Tästä en pitänyt

Tommi Evilä:  Perinteet kunniaan ja kohti 2010-luvun Euroopan mestaruuskisamenestystä suomalaisten mitalien osalta. Nyt näyttää taas, että olemme siinä tilanteessa, että keihäsmiehet mitalien osalta joko toimittavat tai eivät toimita.

Meillä on kyllä hieno määrä pistesijaurheilijoita, yhdeksän tällä hetkellä: sama määrä kuin Münchenissä, jossa oli neljä mitalistia ja viisi muuta pistesijaa päälle. Tämä on pienistä asioista kiinni. Ei kannata missään nimessä vedellä leukaa rintaan, mutta mitalilliset huippuonnistumiset ovat meitä tässä kohtaa kiertäneet. 

Eren Gürler:  Harvoin on naisten arvokisojen moukarifinaalissa jaettu mitaleita näin huonoilla tuloksilla. Kulta irtosi 74,18 kantaneella kaarella ja pronssia sai niinkin heikolla tuloksella kuin 72,68.

Toki viime EM-kisoissa taso oli vielä huonompi, mutta erityisesti tässä tilanteessa harmittaa, että sekä karsinnassa epäonnistunut Krista Tervo että kauden parhaastaan juuri ratkaisevasti jäänyt Silja Kosonen olisivat niin sanotuilla hyvillä perussuorituksilla voineet ottaa Suomeen kaksi mitalia. Kosonen jäi pronssimitalista 62 senttiä, mikä ei ole paljon, mutta nyt jos koskaan arvolaatta oli enemmän kuin tarjolla.

Tuomas Hämäläinen:  Roomassa puuhastellaan kuin Hippo-kisoissa. Tai sekin on rajusti sanottu Hippo-kisoja kohtaan – anteeksi - en ainakaan omilta junnuvuosiltani muista, että niiden kotikutoisissa järjestelyissä olisi koskaan pahemmin sählätty. 

Erinäisten piikkarihämminkien, vilppilähtökummallisuuksien ja erinäisten muiden episodien jälkeen Sanne Erkkolan ensimmäinen keihäskarsinnan heitto jäi vahingossa mittaamatta. No mutta eipä mitään, menehän viskaamaan uusiksi. Onni sinänsä, että kyse oli Erkkolasta, eikä kyseisellä noin 52–53-metrisellä sipaisulla olisi ollut lähimainkaan asiaa loppukilpailuun. Mitä jos kyse olisi ollut jostakusta heittäjästä, jonka laakin mittaamattomuus olisi silmämääräisesti arvioiden vienyt häneltä loppukilpailupaikan, kun muut kiskaisut eivät olisi enää natsanneet? 

Liikaa asioita suditaan vihkoon hupsista sentään -tyyliin. Valmistautumattomuus paistaa. Rooman karkeloissa on siltä osin kyläkisojen maku.

Tätä odotan

Tommi Evilä:  Nyt on keihäsmiehillä niin sanottu normipäivä. Edessä on karsinta ja aletaan jännittää, tuoko keihäänheittäjä kisoista mitalin.

Eren Gürler:  Lassi Etelätalo murjaisi maanantain pressitilaisuudessa sellaisen vitsin, että jään ehdottomasti odottamaan lisää miehen veistelyjä.

Suomen urheiluliiton viestintäpäällikkö Tapio Nevalainen kysyi Etelätalolta, mitä karsinnassa pitää heittää, että pääsee finaaliin.
Keihästä, kuului Etelätalon vastaus.

Toki Etelätalo jatkoi vastaustaan jollain analyysillä ja metrimäärällä, mutta siinä vaiheessa allekirjoittaneen huomiokyky oli herpaantunut. Enkä suinkaan ollut ainoa, vaan koko paikalla ollut konklaavi hörähti nauramaan Etelätalon murjaisun seurauksena.

Jos karsinta menee hyvin, odotan Etelätalolta huomenna lisää hyviä vitsejä. Sen lisäksi odotuksissa on, että suomalaiset heittävät keihäskarsinnasta joukolla finaaliin.

Tuomas Hämäläinen:  800 metrin välieriin edennyt Eveliina Määttänen painelee sellaisessa tikissä, että en kaihda viritellä virkkeeseen sanaa finaalipaikka. Vaikka suomalainen taipuu useammalle ennätysvertailussa, hän on kellottanut oman välieräpoppoonsa tämän kauden toiseksi vikkelimmän vedon. Loppukilpailu ei ole tätä nykyä elokuvamaisesti mission impossible sikäli kuin vauhtivalloittaja saa mylläävän maittinsa päälle.

Aistiärsykkeeni virittäytyvät lisäksi sitä kohti, miten sinivalkoukkojen keppi lentää suomalaisittain odotetun karun naisten keihäskarsinnan jälkeen. Odotan kahta härmäläistä täkäläisen menestyslajin loppukilpailuun: säväyttäviinkin mittoihin kykenevälle Oliver Helanderille perusvedolla ja arvokisaviilipytty Lassi Etelätalolle hikisemmin. Jos Toni Keränenkin tempun tekee, suoritettakoon kotisohvien kupeessa vaihtoehtoisesti joko lakinheitto tai kärrynpyörien taiteilu (kunhan ei huuman vallassa unohdeta oman kapasiteetin rajoja ja itseä rikota).

Oliver Helander: Olen pettynyt, jos en lähde Roomasta mitalin kanssa 2:51
Oliver Helander: Olen pettynyt, jos en lähde Roomasta mitalin kanssa.

Keihäsmies Toni Keräseltä herkullista tekstiä: "Paljon on hihassa, kun vain osuu kohdalleen" 1:51
Toni Keräseltä herkullista tekstiä: "Paljon on hihassa, kun vain osuu kohdalleen."

Lue myös:

    Uusimmat