Venäläiset sotakommentaattorit ovat "paniikissa, vihaisia ja epätoivoisia" Ukrainan onnistuneen Harkovan hyökkäyksen vuoksi

Video näyttää: Ukrainalaisjoukot vaikuttavat edenneen Balaklejan lähelle Harkovan alueella 0:21
Video näyttää: Ukrainalaisjoukot vaikuttavat edenneen Balaklejan lähelle Harkovan alueella.

Ukrainan vastahyökkäys Koillis-Ukrainassa Harkovan ja Izjumin välisellä alueella näyttää olevan "shokki" venäläisille sotakommentaattoreille, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei halunnut tuoreessa puheessaan kertoa, mitä alueita Ukraina tarkalleen ottaen Harkovan alueella on onnistunut nopealla vastahyökkäyksellään takaisin ottamaan. Zelenskyi kuitenkin sanoi alueelta olevan "hyviä uutisia".

Eritoten keskiviikon aikana Harkovan ja Izjumin väliseltä alueelta alkoi kuulua ukrainalaisittain positiivisia uutisia. ISW:n mukaan läpimurto on 20 kilometrinen, sotakarttaa ylläpitävä sotahistorioitsija Emil Kastehelmi puhuu Twitterissä jopa 30 kilometristä.

Ukraina onnistui yhteensä valtaamaan 400 neliökilometriä maata Harkovan seudulla, ISW arvioi.

– Näin suuria liikkeitä sodassa ei ole nähty kuukausiin, Kastehelmi summasi keskiviikon tapahtumia Twitterissä.

ISW:n mukaan hyökkäys oli "opportunistinen ja hyvin tehokas". Ajatushautomo uskoo ukrainalaisjoukkojen pystyneen taktiseen yllätykseen.

Venäjän vastarinta alueella on ollut heikkoa johtuen yksinkertaisesti siitä, että rintama on ollut ohuesti miehitetty.

Venäjä on kärsinyt läpi Ukrainan sodan miehistöpulasta. Sekä Ukrainan kauan odotettu vastahyökkäys Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa että Venäjän omat yritykset edetä Itä-Ukrainassa ovat ilmeisesti ohentaneet merkittävästi venäläislinjoja Harkovan alueella, josta sotilaita on siirretty muualle.

– Venäjällä on Harkovan koillis- ja itäpuolella joukkoja reservinä, tosin kuluneita ja huollossa olevia. Näitä tultaneen käyttämään ukrainalaisten pysäyttämiseksi, arvioi Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri Twitterissä.

"Vihaisia ja paniikissa"

Se, kuinka mittavalla voimalla Ukraina tällä hetkellä Harkovan seudulla hyökkää, ei ole tiedossa.

Tulokset ovat kuitenkin olleet sitä luokkaa, että paljolti Telegramin välityksellä toimivat venäläiset sotakirjeenvaihtajat ja -kommentaattorit ovat viestineet tapahtuneesta "panikoivilla ja epätoivoisilla äänenpainoilla".

"En ole koskaan nähnyt mitään tällaista", toteaa puolestaan venäläiskommentaattorien reaktiosta turvallisuustutkija Ruslan Trad ajautushautomo Atlantic Councilista.

– He ovat niin vihaisia ja paniikissa, että he liioittelevat ja jopa sekoittavat, mitä venäläisyksiköitä vastaan hyökätään, Trad kirjoittaa Twitterissä.

Ero on merkittävä tapaan, jolla monet laajoja seuraajakuntia keränneet venäläiset sotakommentaattorit kehystivät Ukrainan Hersonin hyökkäystä.

Virallisen Venäjän tavoin monet sotakommentaattorit väittivät Etelä-Ukrainan vastahyökkäyksen epäonnistuneen täydellisesti jo ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Useat Kremlin sotatoimia toisinaan myös kritisoineet sotakommentaattorit ovat vaatineet Venäjältä jo pitkän aikaa jonkinlaista liikekannallepanoa, jotta maa saisi käyttöönsä enemmän sotilaita. Jos Ukrainan eteneminen Harkovan alueella jatkuu, voi tällaisten puheenvuorojen määrä kasvaa.

Venäläisvastarinta Harkovan seudulla vaikuttaa tällä hetkellä olevan sen verran vähäistä, että on epäselvää, missä venäläisten puolustusasemat ylipäätään ovat tai onko niitä, Kastehelmen ja muiden asiantuntijoiden ylläpitämän sotakartan yhteydessä arvioidaan.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tällaista on taistelujen etulinjassa Ukrainan eteläosissa – venäläiset heiluttavat valkoista lippua haupitsi-iskujen jälkeen 2:53
Tällaista on taistelujen etulinjassa Ukrainan eteläosissa – venäläiset heiluttavat valkoista lippua haupitsi-iskujen jälkeen.

Kommenteissa näkyy shokki

Venäläisten sotakommentaattorien huoli on monellakin tapaa aiheellista. Venäjän puolustuksen ohuus yhdistettynä Ukrainan nopeaan etenemiseen saa alueen keskeiset huoltolinjat näyttämään erittäin haavoittuvilta.

– Sotakommentaattorien lausunnoissa näkyvä shokki ja suorasukaiset kommentit kertovat Ukrainan hyökkäyksen yllätyksen tasosta, ISW katsoo.

– Sotakommentaattorit väittivät, että Ukrainan vastahyökkäys etelässä saattaa olla harhautus ja pääsuunta on nyt nähty Harkovan hyökkäys, ISW kirjoittaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina julkaisemalla videolla vilahtaa ammus ja räjähdyksen jälkeen sotilas hylkää tankin.

ISW pitää kuitenkin "epätodennäköisenä", että etelän vastahyökkäys olisi harhautus. Asiantuntijat ovat tosin ihmetelleet, miksi Ukraina niin selvästi kuukausien ajan viestitti hyökkäävänsä juuri Hersonin seudulla ja lopulta näin myös teki.

– Ukraina todennäköisesti viisaasti hyödynsi Venäjän sodanjohdon keskittymisen ja joukkojen siirtymisen etelään. Näin avautui tilaisuus tehdä paikallisia vastahyökkäyksiä Harkovan alueen kriittisiin kohtiin, ISW toteaa.

Juttua päivitetty 8.9.2022 kello 8.03: Lisätty Pekka Toverin kommentti.

Lue myös:

    Uusimmat