Putin läksytti julkisesti sotilaitaan ja Shoigun puolustusministeriötä

Putin ja Shoigu kuvattiin valvomassa sotaharjoitusta Venäjän itäosissa 1:38
Venäläismedian maanantaina julkaistulla videolla Putin ja Shoigu valvoivat yhdessä sotaharjoitusta maan itäosissa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on julkisessa puheenvuorossaan todennut, että niin sanottujen Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen sotilaat taistelevat paremmin Donbassissa kuin venäläiset ammattisotilaat, kertoo amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Samassa yhteydessä Putin totesi myös olevansa tyytymätön Venäjän puolustusministeriön suoritukseen. Putinin kommentit kuultiin Petropavlovsk-Kamtshatskin kaupungissa järjestetyssä tapahtumassa.

Putinin lausunnot osaltaan tukevat itsenäisten venäläismedioiden elokuisia uutisia, joiden mukaan puolustusministeri Sergei Shoigu on savustettu sodanjohdosta.

Venäjän suurhyökkäys Ukrainassa on sujunut alle odotusten ja esimerkiksi Kiovan ja Harkovan kaupunkien valloitukset ovat epäonnistuneet.

Itä-Ukrainassa Donbassin alueella Venäjä vallannut esimerkiksi Severodonetskin kaupungin, mutta tämäkin onnistui vasta, kun alueelle siirrettiin merkittävä määrä sotilaita Pohjois-Ukrainasta Kiovan alueelta.

"Merkittävä epäluottamuksen osoitus"– mitä Venäjän puolustusministerin Shoigun mahdollinen syrjäyttäminen merkitsee? 3:00
Katso myös: Mitä Venäjän puolustusministerin Shoigun mahdollinen syrjäyttäminen merkitsee? "Merkittävä epäluottamuksen osoitus.

Putinin positiiviset kommentit niin sanottujen kansantasavaltojen sotilaiden suorituskyvystä todennäköisesti pyrkivät vauhdittamaan joukkojen rekrytointia alueella, ISW kirjoittaa.

– Venäläiset ovat yhä enemmän nojanneet kansantasavaltojen henkilöstöön ydinjoukkoinaan ja Kreml todennäköisesti pyrkii retorisesti kohottomaan niiden roolia sodassa parantaakseen rekrytointia ja moraalia, ISW arvioi.

– Putin myös todennäköisesti pyrkii edistämään Kremlin suosimaa ja valheellista tarinaa, jonka mukaan sen hyökkäys Ukrainaan pyrkii suojelemaan kansantasavaltoja, ISW jatkaa.

Venäjän ongelmista täydentää raskaita tappioita kärsineitä yksiköitään on raportoitu pitkin sotaa. Kreml onkin etsinyt sotilaita  esimerkiksi muodostamalla "vapaaehtoispataljoonia" ja ehkä myös palkkaamalla sotilaita suoraan vankiloista. Venäjä ei ole julistanut liikekannallepanoa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Videolla vilahtaa ammus ja räjähdyksen jälkeen sotilas hylkää tankin Ukrainan julkaisemalla videolla.

Venäjän miehistöongelmaa ei suinkaan helpota se, että jo ennen helmikuisen suurhyökkäyksen alkua arvioitiin, ettei Venäjällä ole tarpeeksi joukkoja Ukrainan lähettyvillä laajaan operaatioon.

Ukrainalaissotilas totesikin äskettäin amerikkalaislehti Wall Street Journalille, että Venäjällä on paljon kalustoa, mutta vähän sotilaita.

ISW:n mukaan Putin toivoo lausunnoillaan myös ohjaavansa venäläismedioissa käytävää keskustelua Ukrainan sodasta pois Etelä-Ukrainasta, jossa on käynnissä Kiovan vastahyökkäys. Se on venäläisnäkemysten mukaan joko edennyt tai epäonnistunut täysin.

Lue myös:

    Uusimmat